Live-verslag: O. Festival First Dates met Lewsberg en Raw Roets

De afgelopen dagen stond Rotterdam in het teken van het O. Festival. Een internationaal festival voor opera, muziek en theater dat nog tot en met a.s. zondag plaatsvindt op diverse locaties in de stad, in een coronaproof setting. Tijdens deze editie werd er een nieuw format gepresenteerd: First Dates met verschillende Rotterdamse artiesten! Jessica ging langs bij de First Dates shows van Lewsberg en Raw Roets voor een verslag.

Het First Dates format
Allereerst over First Dates. Tijdens First Dates treden muzikanten uit verschillende werelden voor het eerst samen op. Hierbij laten zij zich inspireren door elkaar én de bijzondere locatie waar zij elkaar ontmoeten (o.a. Floating Farm, HAKA-gebouw). Stel je voor: een duet tussen een operadiva en een rapper. Of: een popkoningin jammend met een klassiek Arabische zangeres. Wie weet leidt zo’n eerste encounter tot meer; spannend voor muzikanten én publiek!

Foto’s copyright © Jessica Santiago Lopez

Lewsberg x Les Âmes Perdues – RDM Kantine
Op woensdag 26 augustus trekken we naar Heijplaat voor de eerste van de twee First Dates shows van Lewsberg x Les Âmes Perdues in de RDM Kantine. De seated show start om 12:00 en zodra iedereen zit kan het optreden snel beginnen. De repetitieve post-punk van Lewsberg en de muziektheater sound van Les Âmes Perdues is heel verschillend, maar tijdens het optreden weten beide acts elkaar en elkaars nummers goed aan te vullen.

Beide acts zijn ook op zoek gegaan naar ‘common ground’, om buiten hun eigen repertoire elkaar ook tegenmoet te komen, uit te dagen, aan te vullen en tegen te spreken. Dit kregen we op het podium te horen in de vorm van een baslijn, die diende als een playground. Leuk om te zien hoe de verschillende klanken en invloeden ter plekke samenkwamen.

Leuke set om live mee te maken en vooral ook tof om te zien hoe zo een First Date concept tussen deze twee acts live uitpakt, ondanks de verschillen tussen de acts en stijlculturen!

 

Raw Roets x Cora Burggraaf – New Grounds
Op donderdag 26 augustus zijn we in New Grounds voor de First Dates van Raw Roets en Cora Burggraaf. Interessant dat O. Festival juist deze twee artiesten aan elkaar gekoppeld heeft, want ze komen beide niet alleen uit twee totaal verschillende genres, maar pakken ook het maken van muziek zeer verschillend aan. Waar operazangeres Cora Burggraaf vooral liederen van anderen zingt, die vaak al langer bestaan, maakt hiphop artiest Raw Roets zijn eigen tracks en wordt zijn sound gekenmerkt door eerlijke, rauwe en meeslepende teksten.

Tijdens het optreden wordt er afgewisseld tussen tracks van Raw Roets en de liederen die Cora ten gehore brengt. Tussendoor wordt er gezocht naar overeenkomsten, naar de unieke eigenschappen van beide artiesten en naar een manier waarop ze dit op het podium kunnen combineren. Een lastige opgave, maar het nummer dat ze samen neerzetten is erg bijzonder.

Het was vooral mooi om te zien hoe het plezier en het respect voor elkaar er vanaf spatte en hoe je vanuit verschillende genres toch met elkaar samen kan werken. Zo’n First Date laat goed zien hoe dit zou kunnen ontstaan.

 

Late Night Lullabies: Amenra’s Colin H. van Eeckhout & Lennart Bossu in Annabel
Naast de First Dates optredens was er natuurlijk nog veel meer te beleven tijdens O. Festival met ook shows van buitenlandse artiesten uit verschillende muziekstijlen. Zo stond er op woensdagavond bijvoorbeeld een semi-akoestisch optreden op de planning van Amenra’s Colin H. van Eeckhout & Lennart Bossu in Annabel. Waar het bij de sets van metalband Amenra normaal gesproken een stuk harder aan toegaat, was het optreden van Colin en Lennart op O. Festival muzikaal een stuk kleiner en intiemer.

 

De begeleiding van de (semi-)akoestische gitaar zorgde ervoor dat de nadruk op de stem van Colin kwam te liggen die dan ook sterk binnenkwam. De gevarieerde setlist, gevuld met Amenra tracks en verschillende covers van o.a. Vlaamse artiesten en bands als Portishead, was zwaar en intens, maar vooral heel goed. Mooi om te zien dat ook dit een plek heeft op O. Festival.

Maak kennis met de Sena Perfomers Grote Prijs van Rotterdam 2021 finalisten: Bands!

Op zaterdag 18 september vindt de finale van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam in de categorie Bands plaats in Theater Zuidplein. Vanuit al het Rotterdams talent dat zich heeft aangemeld, hebben onderstaande vijf acts zich weten te plaatsen voor de finale. Weten wat je van de acts tijdens de finale kan verwachten? Lees dan snel verder en maak kennis met de finalisten uit de categorie Bands!

Sammie Sedano
Sammie Sedano is een geboren en getogen Rotterdammer gedreven door de liefde voor de stad. Sammie staat bekend als een Rotterdam based hiphop artiest, presentator en producent. Hij is verantwoordelijk voor diverse evenementen in het nachtleven zoals panels en talkshows. Sammie zet zich dagelijks in voor jonge makers in de stad door hen te begeleiden in de ontwikkeling van hun passie. Hij treedt voor het eerst aan met een live-band.


LUCAS

LUCAS schrijft over de menselijke noodzaak en zoektocht naar affectie, vertaald in androgyne, innovatieve klanken als poëtische dreampop. Met eerlijkheid en kwetsbaarheid probeert LUCAS een utopia van sociale inclusiviteit te creëren. Invloeden als MEROL, Spinvis, Annie M.G. Schmidt, maar ook acts als Robyn, Sufjan Stevens en Christine & The Queens zijn terug te horen en zorgen voor actuele Nederlandstalige muzieksprookjes.⁠

 


El Fatso

⁠El Fatso klinkt als de bromance tussen Joshua Homme en The Big Lebowski: een mix van acapulco-shirts, motorolie en white russians. Zelf omschrijven de Rotterdamse vrienden hun stijl als Rock ’n’ Roffa: vuig, intelligent én sexy. Inspiratie halen ze onder andere uit het werk⁠ van Queens of the Stone Age, Arctic Monkeys en Millionaire. Muziek voor nachtelijke snelwegritjes: boetes gegarandeerd!⁠


Fumage

De muziek van Fumage neemt je mee naar uitersten.⁠ Drie muzikanten die al hun hele leven ondergedompeld zijn in allerlei soorten muziek ontmoetten elkaar tijdens een pan-Europees project. Ze besloten gezamenlijk buiten de gebaande paden te treden om een nieuw sonisch landschap te creëren.⁠


Indigo Pastel

Indigo Pastel begon in de zomer van 2020. Denk aan neonreclames op een verlaten boulevard, nachtelijk zwemmen in de Westerschelde, wijn vermengd met zout zeewater, onduidelijke spraak en het geluid van de golven die op het strand beuken. De meeste muziek is geschreven tijdens een burn-out gevolgd door covid-quarantaine. De band is erg melancholisch, warm, hoopvol en introspectief met een manische twist.

 

Copyright foto’s: Jasper Mol (Bordoo Creations)


Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam

De Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam wordt georganiseerd door de Popunie en is dè muziekcompetitie voor muzikaal talent in Rotterdam. Alle finales worden in één weekend georganiseerd, op zaterdag 18 en zondag 19 september in Theater Zuidplein.

De finales en de publieksprijs
Jij kan er op zaterdag 18 en zondag 19 september bij zijn om jouw favoriete act te supporten! Een tickets voor de finales kost €7,50, of koop ze via jouw favoriete artiest met korting voor €5,-. De artiest die met zijn of haar persoonlijke code de meeste kaartjes verkoopt, wint de publieksprijs!

Let op: vanwege de coronamaatregelen zijn de plekken in de zaal beperkt. Voor de finales van Bands, Singer/songwriter en Hiphop zijn er per finale 70 zitplekken beschikbaar. De finale van de categorie Producer vindt plaats zonder publiek. Meer info over de Publieksprijs voor Producer volgt snel!

Het finaleweekend ziet er als volgt uit:

Zaterdag 18 september:
Finale Producer
Start: 20:00
Finale Bands
Doors: 19:00 / Start: 19:30

Zondag 19 september:
Finale Singer/songwriter
Doors: 12:30 / Start: 13:00
Finale Hiphop
Doors: 19:00 / Start: 19:30

Alvast inluisteren voor de finales? Check de Spotify-playlist!