Kunstbende Zuid-Holland maakt provinciale winnaars bekend

Elk jaar worden in alle provincies de voorrondes gehouden van Kunstbende, de landelijke wedstrijd voor jonge kunstenaars in de leeftijd 13 t/m 18 jaar. Op zondag 14 april vond de voorronde van Kunstbende Zuid-Holland plaats in Korzo, Den Haag.

De 1e prijswinnaars van deze Voorronde mogen deelnemen aan de landelijke finale op 29 juni in de Westergasfabriek, Amsterdam en strijden tegen de winnaars uit de andere provincies. Dit zijn de winnaars van de provincie Zuid-Holland:

Expo
1. Renée de Venster (Leiden)
2. Izzy Vogel (Dordrecht)
3. Kid Feng (Rotterdam)

Taal
1. Naomi Landman (Rotterdam)
2. Amara (Den Haag)
3. Vienne Haagoort (Rotterdam)

Theater
1. F!ES (Gouda)
2. Nina Ruder (Schiedam)
3. Theater Tortilla (Dordrecht)

Fashion
1. Anna van der Werf (Voorhout)
2. Izzy Vogel (Dordrecht)
3. Evelien Verf (Rijswijk)

Dans
1. Amara (Den Haag)
2. Afrofabulouz (Wateringen)
3. Exploding DFL (Rijswijk)

DJ
1. Thijs Buizert (Hellevoetsluis)
2. Lars Uri (Leidschendam)
3. DJ Creeps (Barendrecht)

Muziek
1. Doublle (Spijkenisse)
2. Babette (‘s-Gravenzande)
3. IDA (Leiden)

Film
1. Lina (Nieuwe-Tonge)
2. Floris Pilgram (Moerkapelle)
3. Joost Koppenaal (Alphen a/d Rijn)

Prijzenpakket en optredens
De winnaars van Kunstbende Zuid-Holland winnen een prijzenpakket met o.a. waardebonnen, gadgets en gave optredens. Verder zullen de afzonderlijke winnaars te zien zijn op allerlei festivals en events in Zuid-Holland, zoals het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland in Rotterdam en Kaderock en Parkpop in Den Haag.

Win je de landelijke finale?
Dan win je sowieso een optreden op Lowlands 2019, maar ook op een mainstage in de eigen categorie, oftewel:
Met je Expo in het Stedelijk Museum Amsterdam, jouw Fashion gaat naar FashionClash 2020, je Film wordt vertoont op IFFR 2020 en vanuit Taal ga je performen op het Wintertuinfestival 2019. Met Dans ga je naar het Holland Dance Festival 2020 en als Theater winnaar sta je op Oerol 2020. Als DJ draai je op Mysteryland 2020 en als Muziek winnaar sta je op de Zwarte Cross of Mañana Mañana Festival 2020.

Voor meer informatie over het traject, de finale en de mainstages kijk je op: www.kunstbende.nl.  Volg Kunstbende Zuid-Holland op Facebook en Instagram!

De Popunie organiseert sinds 2013 de Kunstbende Zuid-Holland. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds1818, Gemeente Den Haag, Gemeente Rotterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht, Janivo Stichting, Stichting Boschuysen, Van Ommeren de Voogt Stichting, Erasmusstichting Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, Paard, Korzo, WORM, Maaspodium, CKC&Partners en Keymusic.

Outboard Gear

Wat klinkt dat mooi hè, outboard gear. Als je er ‘ns goed naar kijkt dan is het best een gekke term: ‘outboard gear’.

Ten eerste is het Engels, maar dat gebeurt wel vaker in de recording business. Zo worden termen als ‘tracking’, ‘merge’, ‘bouncing’ (ja, dat kan ook iets anders betekenen dan bewegen op hiphop) en ‘clocking’ veelvuldig gebruikt tijdens opname, mix en mastering.

Ook mastering is een Engels woord. Als je het zou vertalen naar Nederlands dan kom je uit bij masteren. Masteren wordt zeker gebruikt maar klinkt net iets minder sexy als mastering, maar alleszins sexyer dan ‘geluidsnabewerking’, de ultra-calvinistische benaming van mastering.

Maar goed, outboard gear dus. Outboard gear is een verzamelnaam voor speelgoed voor volwassenen, en dan heb ik het niet over een dwarsdoorsnede van het assortiment van Christine le Duc. Neen, dit is speelgoed van een ander kaliber. Speelgoed met knoppen. Een heleboel mooie, minder mooie, dure, minder dure maar ook exorbitant dure knoppen en schakelaars. Zie het als de analoge (of digitaal, zoals de Weiss units) evenknie van een plug-in met stekkers en fysieke schakelaars, met schuiven en knoppen.

Dit alles om muziek zo mooi en organisch en vooral zo analoog mogelijk te laten klinken. Maakt het wat uit, hoor ik je denken, een plug-in kan dat tegenwoordig toch ook wel?
Ja en nee. Ik vergelijk het graag met een timmerman. Een goede vakman met meesterschap en visie weet van tevoren precies wat hij/zij wil gaan maken. Het gereedschap helpt hem of haar daarbij.

Tuurlijk maakt het uit wat voor gereedschap je gebruikt en vooral de kwaliteit daarvan. Een slechte zaag maakt recht zagen moeilijk. Maar zelfs al heeft hij/zij slechts de beschikking over gereedschap waarvan de kwaliteit te wensen overlaat, dan nog zal er iets moois uit zijn of haar handen komen. Een visie leidt tot oplossingen, zelfs als de omstandigheden minder ideaal zijn.

Zo ook met outboard gear. Een mooie eq of compressor zal én prettig werken én je snel naar je doel leiden, maar betekent niet dat een plug-in of een wat minder fancy apparaat dat niet zou kunnen doen. Misschien kost het je wat meer moeite of tijd maar je zult er komen!
Ondertussen voel ik weer een tegelwijsheid opkomen:

“Ongeacht het middel leidt een visie je naar het doel”, al twijfel ik of deze uitspraak ooit daadwerkelijk op een tegel is beland, maar dat geheel terzijde.

Anyway, mooi spul hoor, outboard gear voor mastering en een dure machine zal ongetwijfeld mooi klinken, al was het maar omdat je er een boel geld voor betaald hebt. (Het zou toch zonde zijn als je al die euro’s niet meteen terug zou horen.)

Degene die het apparaat bedient, de duur-apparaat-bedienaar ofwel mastering engineer, zal toch echt zelf het apparaat goed moeten kennen om alle mogelijkheden vol te benutten.
Dit leidt dan weer naar een internationaal zeer bekende uitspraak die je zo op een tegel kunt plakken:

“It’s not the gear, it’s the engineer”