Kunstbende en Rabobank sturen jonge cultuurmakers naar Lowlands

Kunstbende 2016
Kunstbende, de landelijke wedstrijd voor jong creatief talent, bundelt de komende vier jaar haar krachten met de Rabobank. Gezamenlijke missie: jongeren van 13 t/m 18 jaar helpen bij de ontwikkeling van hun creatieve talent. Hierdoor wordt Nederland verrijkt met een nieuwe generatie cultuurmakers. Een nieuwe Kunstbende-area op Lowlands 2017 vormt het hoogtepunt van deze samenwerking.

Kickstarter voor creatieve carrière
‘Samen met Kunstbende willen we alle jongeren in Nederland stimuleren om hun talent te ontwikkelen op het gebied van cultuur. Talent verdient een podium, daarom maken wij het mogelijk dat Kunstbende dit jaar met een eigen area op Lowlands staat met optredens van aanstormende cultuurmakers. Of je nou dj wilt worden of filmmaker – Kunstbende is de beste springplank,’ aldus Tom van Kuyk, sponsorstrateeg bij Rabobank.

Winnaars van de landelijke wedstrijd van Kunstbende worden na hun optreden op Lowlands begeleid in een individueel talentontwikkelingstraject met een persoonlijke coach per kunstdiscipline.

Jongeren omarmen alle cultuur
‘Jongeren omarmen tegenwoordig alle vormen van cultuur. Je kunt nu schrijver zijn én muzikant of cabaretier én schilder. Daarom bieden we jongeren met de Rabobank de gelegenheid om op Lowlands al hun kunsten te laten zien. Samen investeren we in jonge talenten en begeleiden ze intensief, zodat ze zich kunnen ontwikkelen van de breedte naar de top. Van de plaatselijke dansvereniging naar Lowlands,’ zegt Marjolein Rietveld, directeur van Kunstbende.

Kunstbende organiseert een jaarlijkse wedstrijd in acht kunstdisciplines – van dans tot theater. Duizenden jongeren in de leeftijd 13 t/m 18 jaar doen mee door heel het land. De wedstrijd is gefaseerd in workshops, selectierondes, voorrondes, masterclasses en een finale.

Groei en versterking
Kunstbende mag de komende jaren inzetten op groei en versterking van het talentontwikkelingsprogramma van de breedte naar de top. Het traject bestaat uit workshops, selectierondes, voorrondes, masterclasses, finale, Lowlands en de mainstages. Dankzij de samenwerking met de Rabobank breidt Kunstbende het aantal workshops uit. Ook start Kunstbende met speciale events voorafgaand aan de workshops. Boegbeelden gaan in het versterkingstraject een grote inhoudelijke rol spelen. In de area op Lowlands komt een ultieme samensmelting van kunst. Bovendien gaan Kunstbendes in het land samenwerken met de ruim 100 lokale Rabobanken om kennis, talenten en vaardigheden uit te wisselen.

Extra informatie
De Voorronde van Kunstbende Zuid-Holland is zondag 23 april in Korzo te Den Haag.
De landelijke finale is zaterdag 1 juli in de Westergasfabriek in Amsterdam.
Kijk voor meer informatie op de website van Kunstbende.

Schrijf je nu in voor de Metropolis Talent Stage!

Talent Stage 2016 - c - Parcifal Werkman
Wie droomt er nu niet van, spelen op Metropolis?! En het kan zomaar, want op de Talent Stage (powered by Popunie) heeft het Metropolis Festival op zondag 2 juli in het Zuiderpark plek voor een aantal jonge, talentvolle Nederlandse muzikanten. De inschrijving is nu geopend en aanmelden kan tot en met dinsdag 30 mei. Alle muziekstijlen zijn welkom!

Kom ik in aanmerking?
– muzikanten die in aanmerking willen komen dienen 18 jaar of jonger te zijn, of in het geval van een band moet de meerderheid (de helft + 1) van de bandleden 18 jaar of jonger zijn
– alle muziekstijlen zijn welkom
– acts mogen uit heel Nederland komen
– eigen materiaal heeft de voorkeur

Aanmelden!
Muzikanten, acts en bands kunnen zich uiterlijk dinsdag 30 mei aanmelden om in aanmerking te komen voor speeltijd op de Talent Stage. Vul het formulier in via de website van Metropolis.

En vervolgens?
Metropolis Festival-programmeur Joey Ruchtie selecteert uit de inzendingen zes talentvolle acts die op Metropolis kunnen laten zien wat zij in hun mars hebben. Direct na deze optredens op de Talent Stage bepaalt een vakkundige jury wie de Lekker Bezig-bokaal mee naar huis neemt. Gekoppeld aan deze aanmoedigingsprijs zijn een professionele fotoshoot, studiotijd en een workshop op maat met de Popunie om de winnaar op weg te helpen.

Vorig jaar ging de Lekker Bezig-bokaal naar de band Dr. Meraki.