Kevtendencies – God[s] & Gold

  • God[s] & Gold

  • Kevtendencies
    • Genre: Hiphop
    • Release-type: album, digitaal
    • Label: HardHeaderz

Als iets de nieuwe generatie Rotterdamse hiphopartiesten typeert, is het wel hun maatschappelijke betrokkenheid, hun koppigheid en doorzettingsvermogen en hun recht uit het hart komende teksten. Niet zelden zonder boodschap, of het nu gaat over God, de buurt waarin ze opgroeiden, verloren vrienden of meisjes. Kevtendencies, met zijn debuutalbum God[s] & Gold, sluit moeiteloos aan in het rijtje van hoogstaande nieuwkomers.

Hoewel, een absolute nieuwkomer is Kevtendencies nu ook weer niet. De mensen uit ‘het wereldje’ kennen hem al langer dan vandaag. Met God[s] & Gold (uitgekomen bij het al even koppige label HardHeaderz) hoopt Kevtendencies een breder publiek aan te spreken. Maar, zullen de kenners zich afvragen, kunnen zijn donkere thema’s, complexe beats een groot publiek bekoren? Dat is inderdaad de vraag, al zijn er op deze debuutplaat ook een aantal momenten om op adem te komen of een catchy refreintje mee te neuriën – Truth Love leent zich daar uitstekend voor.

Al zullen de echte Kevtendencies fans niets liever willen dan ondergedompeld worden in de tikkeltje mysterieuze en donkere belevingswereld van de rapper. Zo schuwt hij geen controverse wanneer hij op de track Wikileaks rapt over zijn wantrouwen tegenover de witte politieke elite, of, zoals op de track Planet X tegenover zijn collega rappers (‘Ben de leader of the new school, die nieuwe rappers rappen zomaar.’)

Niet alleen luisteren, maar er ook iets van leren, dat is bijna letterlijk wat Kevtendencies in een van zijn raps zegt. Een man met een missie dus. Een man ook die zijn boodschap spannend weet te verpakken door constant met iets onverwachts te komen. Beste voorbeeld hiervan is de track Poisoned Youth waarin zowel tekstueel als muzikaal zoveel gebeurt dat je als luisteraar geen moment verslapt.

Het is verleidelijk om God[s] & Gold te bestempelen als een conceptalbum waarop de thema’s religie en geld de hoofdrol spelen. Inderdaad keren ze regelmatig terug, maar toch is dit debuut te veelzijdig om er een labeltje aan te hangen. Als we dat al willen doen zou het goed zijn om als label doodgewoon Kevtendencies te kiezen; deze muziek komt recht uit het hart van een in Rotterdam-Zuid wonende jongeman die zonder blad voor de mond over de wereld vertelt waarin hij leeft. En die wereld is fascinerend genoeg om een album over vol te rappen.

Volg Kevtendencies op Facebook.

MC JR & Th’Acquisition wint Sena Grote Prijs van Rotterdam 2017 categorie hiphop en Animistic Beliefs de categorie Electronics

Zaterdag 7 oktober vond in het Café en de Zaal van BIRD de laatste finale plaats van de Sena Grote Prijs van Rotterdam 2017. De beurt was aan de categorieën Hiphop en Electronics. Hiphop finalisten ALEXA, De Kraker, FABZ Pi, MC JR & Th’Acquisition en Shagga Ranx streden hier om de titel. Bij de categorie Electronics waren het finalisten Animistic Beliefs, Dread Pitt, Holowave, Rej. en Kiki Bonanza die de strijd met elkaar aangingen.

De Hiphoppers kregen 20 minuten de tijd om de jury te overtuigen met een optreden. Bij de categorie Electronics kregen de finalisten één uur de tijd om een track in elkaar te zetten. Uiteindelijk won MC JR & Th’Acquisition de Juryprijs én de Publieksprijs in de categorie Hiphop. Bij Electronics won Animistic Beliefs de Juryprijs en Dread Pitt de Publieksprijs.

(foto: Jaskelis (winnaar 2016) overhandigd de cheque aan MC JR & Th’Acquisition)

“Een mooie combinatie van oldskool boombap met newskool invloeden maakte dit een sterk mini concert.” Zei de jury over MC JR & Th’Acquisition.

MC JR & Th‘Acquisition hebben beide al een schat aan ervaring in de hiphop scene. In 2017 viel het besluit om samen een nieuw project te starten. De tracks vormen een samenvatting van alle sounds en invloeden waar de mannen, als pioniers van het nachtleven, mee te maken kregen.

“Spannend electronisch avontuur dat smaakt naar meer.” Aldus de jury Electronics over de track van Animistic Beliefs.

Animistic Beliefs hypnotiseert met electrobeats en maakt gebruik van vintage drumcomputers en synthesizers.

Beide winnaars hebben met de overwinning onder andere € 1.000 prijzengeld, een cheque t.w.v. € 250 van Keymusic en een optreden op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2018 gewonnen.

Rotterdam Music Awards
In samenwerking met Music Matters maken de jurywinnaars van de Sena Grote Prijs van Rotterdam kans op het winnen van een geldprijs van € 10.000 en een coachingstraject. MC JR & Th’Acquisition en Animistic Beliefs zijn door hun winst de laatste twee genomineerden voor een Rotterdam Music Award in de categorie De Belofte – powered by Music Matters, die in december dit jaar worden uitgereikt. De andere twee genomineerde zijn: St. Solaire,  die op 20 mei de finale in de categorie Bands won en St. Maane, die op 26 augustus de finale in de categorie Singer/Songwriter.

Sena Grote Prijs van Rotterdam
Per 2017 kent de Sena Grote Prijs van Rotterdam een nieuwe opzet. De muziekcompetitie, georganiseerd door de Popunie, bevatte afgelopen editie vier momenten van inschrijving en vier finales. De finales werden georganiseerd op locaties die het beste pasten bij de categorieën. De Hiphop en Electronics finale was de laatste Sena Grote Prijs van Rotterdam finale van 2017. Ga voor meer info naar de site.