Investeer in Talent: Traslasierra

Raquel Kurpershoek is een twintigjarige student ‘zang’ op de afdeling wereldmuziek van Codarts, het conservatorium van Rotterdam. Haar droom is een korte film te maken, Traslasierra, waarin een flamencozanger in een dorp terechtkomt waar alleen dove mensen wonen. Jij kunt hieraan bijdragen door middel van crowdfunding. Hieronder legt ze uit wat het project inhoudt.

Traslasierra is een gehucht in Andalusië. Het betekent letterlijk ”achter de heuvel”, maar in de film heeft de naam nog een andere betekenis: het is ook een prachtige metafoor voor de positie waarin doven zich in de maatschappij bevinden.

Waarom deze film
Ik zelf ben half Spaans. Mijn moeder is flamencodanseres en in mijn jeugd heb ik alle schoolvakanties doorgebracht in ons huis in de buurt van Traslasierra. Ik heb daardoor een hele diepe band met het oude Andalusië, zijn flamenco en manier van leven.
Een andere fascinatie van mij is de dovencultuur. Ik voel me er enorm toe aangetrokken door de vitaliteit, vindingrijkheid en doorzettingsvermogen waarmee dove mensen zich een plaatsje in de maatschappij verwerven. Ze moeten zich extra inspannen om met de buitenwereld contact te maken. Ze staan heel erg voor je open, kijken je recht aan en reageren expressief. Omgangsvormen die ik in het normale leven nogal eens mis. En op een bepaalde manier herken ik in hun expressieve manier van communiceren het Andalusische dorpsleven van mijn jeugd.

Het dorpje Traslasierra, Spanje. Copyright foto: Ernest Kurpershoek

Flamencomuziek en de wereld van doven: het lijken twee onverenigbare werelden. Maar ik wil in deze film aantonen dat als de wil tot contact bestaat, alles mogelijk is. Emoties zijn universeel. De flamencozanger in de film en de dovedorpsbewoners vinden elkaar daarin, hoe verschillend hun uitdrukkingsvormen ook zijn.

Ik hoop dat deze film bijdraagt tot een ruimere en vrijere opvatting van menselijke omgangsvormen. Muziek en doventaal kunnen een waardevol tegenwicht bieden aan het verbale geweld dat zozeer de overhand dreigt te krijgen. Help je mee een kleine bijdrage te leveren aan een mooiere wereld?

Doneren
Met deze crowdfunding hopen we kostendekkend te kunnen werken. Tot die kosten behoren, apart van de productiekosten van een film (geluidsopnames, montage, afwerking), de reis- en verblijfkosten van minimaal tien mensen. De opnames vinden in december plaats. Vóór die tijd hoop ik natuurlijk op zoveel mogelijk steun. Help jij mij een handje mee?

Alvast van harte bedankt!

Crowdfunding
Lees meer over het project, hoe je kunt bijdragen en de tegenprestaties op haar speciale VoorDeKunst pagina.

Panda Lassow – Trora Vol. 1

  • Trora Vol. 1

  • Panda Lassow
    • Genre: Electronics
    • Release-type: 12” vinyl, digitaal
    • Label: ANUS Records

Rotterdam grossiert in elektronische muziek. En dj’s. Toen ik door de Popunie werd gevraagd om een recensie te schrijven over de ep Trora Vol. 1, een nieuwe release van Panda Lassow, hapte ik meteen toe. Ik had ooit al het genoegen gehad een dj set van deze dame mee te maken, dat was vorig jaar op een Hefty Hefty feestje in Worm, georganiseerd door de boys van het helaas onlangs opgeheven label Lowriders Recordings uit Rotterdam.

Haar groovy dj sets zijn wat je noemt ‘bass & beats driven’. Ze draaide veel spannende muziek die mij niet direct bekend voorkwam met behoorlijk wat niet-westerse invloed. En Panda draaide vooral ook vinyl en dan ook nog eens veel 7” vinyl singletjes. Zo’n optelsom pakt bij mij doorgaans goed uit. Er werd veel en stevig gedanst, de sfeer zat er goed in. Dat deze dame blijkbaar ook muziek uitbracht en ook nog eens een eigen label bleek te hebben in Rotterdam wist ik niet.

Panda bleek zeer veelzijdig te zijn, ze bleek ook actief onder de naam Orange Ann als producer en daarnaast ook workshops te verzorgen over het maken van sounds, beats en het daarbij organiseren van confrontaties tussen verschillende muziekstijlen en muziekmakers met diverse achtergronden. Voordat ik aan deze schrijfklus begon, kocht ik zonder het te weten twee vinyl singles waar ze ook mee te maken had, namelijk van het mysterieuze collectief Les Cidres. Dit kwam allemaal aan het licht tijdens een gezellige ontmoeting op een zonnig terras in Rotterdam. Het was een geslaagde poging om wat meer zicht te krijgen op deze veelzijdige artieste die oorspronkelijk uit Dresden komt en zich een aantal jaren geleden in Rotterdam heeft gevestigd.

De eerder dit jaar op 12inch vinyl verschenen ep Trora Vol. 1 is de achtste release op haar eigen platenlabel ANUS Records. Deze up-tempo ep bevat vier tracks, de eerste daarvan is het hallucinerend dubby stuiterende Lachowa. Een track waar je absoluut niet stil bij kunt blijven staan. Het daarop volgende High Rise dendert polyritmisch tegen je trommelvliezen, met een heerlijke monotone sound die de vervreemdende vocale samples goed tot zijn recht laat komen. Op de b-kant nog twee tracks, Curvy Boy, met lekker uitgerekte en naar beneden gepitchte samples die worden overgoten door een sprankelend en tropisch marimba-soundje.

De laatste track Killing It is een echte slow-burner. Wat meer downtempo kruipen de electro-cumbia-achtige beats echt onder je huid om vervolgens de dreinende en nerveuze vocale samples, gevolgd door een lekker laag funky riedeltje z’n werk te laten doen. Met als resultaat dat je ook weer niet stil kan blijven staan, je moet gewoon bewegen op deze beats. In de platenkoffer deze!

De verpakking van dit moois is ook weer heerlijk rudimentair. Een witte generieke binnenhoes met het kenmerkende ANUS beeldmerk, zodanig gestempeld dat de helft op de hoes en de andere helft op het white label staat.