Investeer in Talent: Vlijmscherp

De deels uit Spijkenisse afkomstige hiphop act Vlijmscherp wil in 2021 een unieke ep uitbrengen samen met big band Licks & Brains en dance legendes Kraak & Smaak. Dit zal een unieke cross-over worden: hiphop meets jazz and dance. Om de financiering van deze ep rond te krijgen is er een crowdfunding actie gestart via Voordekunst.


Wie zijn Vlijmscherp?

Vlijmscherp is een hiphop collectief dat bestaat uit de rappers Nick, Guss en DJ Djo. Sinds Vlijmscherp is opgericht in 2006, hebben ze een stevige reputatie opgebouwd met meer dan 150 shows op grote festivals en meerdere ep’s die in eigen beheer zijn uitgegeven. In 2010 waren ze finalist van de Grote Prijs van Zuid-Holland.

Ook waren ze regelmatig de support act van grote hiphop artiesten zoals Opgezwolle, Typhoon en Jiggy Dje. Na een kleine pauze gaat Vlijmscherp een nieuwe ep maken en wil dit heel groot aanpakken op een manier die in Nederland nog niet gedaan is.

Wat gaat Vlijmscherp doen?
Sinds acht jaar treden treedt Vlijmscherp regelmatig op met de 19-koppige nu-jazz big band Licks & Brains. Tot op heden is het nog nooit tot een gezamenlijke productie gekomen. Met de productie van deze ep komt er een langgekoesterde wens uit voor beide acts!

In 2020 zal Vlijmscherp samen met Licks & Brains een ep gaan maken, en deze zal geproduceerd worden door niemand minder dan het bekende en illustere dance collectief Kraak & Smaak. Bij deze producers staat de kwaliteit hoog in het vaandel en zal de ep niet alleen hiphop fans  aanspreken, maar ook zeker liefhebbers van jazz en dance. Een unieke combinatie die niet eerder te horen was in Nederland. De bedoeling is dat deze ep in het begin van 2021 het levenslicht gaat zien.

Hoe gaan ze dit doen?
Vlijmscherp maakt de beats en teksten, Licks & Brains zal dit helemaal arrangeren naar een groots opgezet nummer die door de ‘big band’ gespeeld zal worden en Kraak & Smaak zal er een elektronisch sausje overheen doen. Een gouden combinatie!

Om zo’n grote productie op te zetten, is er geld nodig. Vlijmscherp heeft ervoor gekozen om een crowfunding actie op te zetten via VoorDeKunst. De speciale aanpak van dit project, met o.a. het inhuren producers/mixers Kraak & Smaak, brengen veel extra kosten met zich mee. Om dit mooie project van de grond te krijgen, heeft Vlijmscherp minimaal €6000 nodig. Met een donatie zal de culturele sector ook ondersteund worden.

Crowdfunding
Overtuigd dat Vlijmscherp ft. Licks & Brains (prod. by Kraak & Smaak) het verdient om een succes te worden? Is je interesse gewekt? Wil je Vlijmscherp helpen om dit ambitieuze project van de grond te krijgen?

Ga dan naar de speciale VoorDeKunst page van Vlijmscherp, doneer en kies je tegenprestatie pakket!

Volg Vlijmscherp op Instagram en Facebook.

Wandering Spirit: Chileense Sheri Corleone op haar plek in Rotterdam

Mijn eerste Popunie-column ging over Koperen Ko, de van oorsprong Duitse herriemaker die in de jaren 60 en 70 de straten van Rotterdam en omstreken onveilig maakte. Een one man band, een fenomeen dat – zo schreef ik – uit het straatbeeld verdwenen leek. Maar zeker niet uit de concertzalen. Want daar stonden (of zaten) de opvolgers van Ko allang klaar, onder vele anderen Dead Elvis (Nederland), The Blues Against Youth (Italië), Urban Junior (Zwitserland) en John Schooley (VS). De dames konden natuurlijk niet achterblijven.

Van de ene havenstad naar de andere
Enter Sheri Corleone AKA one lady band Bang Bang Band Girl. Sheri werd in 1981 geboren in Valparaíso (Chili), en kwam via Buenos Aires, Lima en Berlijn vier jaar geleden in Rotterdam terecht; de liefde, weet je wel. De stad bevalt haar prima. ‘Rotterdam is net als Valparaíso een typische havenstad. De inwoners zijn direct, maar ook supervriendelijk. Veel mensen zijn hier met muziek bezig. Niet alleen muzikanten maar ook dj’s, promotors, vinyldealers en -verzamelaars. Er is weinig rivaliteit, iedereen helpt elkaar.’

Onlangs verscheen van haar One Foot On Death Road (Trash Wax Records), een split-lp die ze deelt met een ander eenmansorkest uit Zuid-Amerika (namelijk Argentinië): Trash Colapso. Op één nummer, Apache, zijn ze allebei te horen.


Subtiele trashy sound
Sheri nam haar nummers grotendeels op in haar eigen Bang Studio. Dat levert een opvallend subtiel geluid op, zeker als je Bang Bang Band Girl live hebt meegemaakt. Tegelijkertijd klinkt de plaat vertrouwd trashy en gruizig. Mooi in balans dus, en dat is precies hoe Sheri het wil. ‘Mijn nummers moeten exploderen, maar ook melancholisch zijn. Danger en smoothness. Ik ben nogal visueel, bedenk filmbeelden bij het schrijven van mijn nummers. Niet heel vreemd, want in Zuid-Amerika werkte ik al in de theaterwereld.’

Voordat Sheri in 2011 Bang Bang Band Girl werd, had ze naast haar theaterwerkzaamheden al een hele carrière in de muziek achter de rug. ‘O ja, ik heb in veel bands gespeeld: Psicoxtacticos, Alien Bag, Ex Girlfriends Dead, Varsovia. Verschillende stijlen, meestal een mix van rockabilly, garage, surf, punk en no wave. In het begin als bassist/zangeres; later kwamen gitaar, drums en synthesizer erbij. En nu doe ik alles in m’n eentje.’

Stilzitten is geen optie
Bang Bang Band Girl trad de afgelopen jaren veel op. In Nederland, maar ook in de rest van Europa. Dat kan binnenkort hopelijk weer. Want op één plek blijven is niets voor Sheri. ‘Toeren in Europa is heel relaxed. Vergeleken met Zuid-Amerika zijn de afstanden tussen steden erg klein. Reizen vind ik trouwens helemaal geen probleem. Ik wil alle plekken van de wereld zien en overal optreden. Ik zoek altijd het avontuur op.’

De komende jaren wil ze verder groeien, haar geluid verder uitbouwen. Ze pakt haar nieuwste aanwinst erbij, de Arturia Microbrute. Met deze kleine, analoge synthesizer is ze nu dagelijks in de weer. Moet ook wel, want de volgende lp (op Grey Productions) staat alweer gepland. Stilzitten? Kan ze niet. En dan hebben we het nog niet eens over haar wekelijkse radioshow gehad!