Interview: Vypes

Vijf producers gingen de strijd aan om binnen één uur een track te bouwen met behulp van geselecteerde samples. Uiteindelijk won Vypes de zenuwslopende Electronic finale tijdens de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam. De jury vond zijn bewerkingen ‘intelligent’ en verkoos hem als de winnaar.

Met een afgeronde studie Gitaar aan de HBA en momenteel in de afstudeerfase van Electronic Music Production aan de Rockacademie, heeft Neil van Kleeff, a.k.a. Vypes, behoorlijk wat muzikale kennis op zak. Vorig jaar stond hij in de finale van 3NTRY China tijdens ADE, maar won deze niet. Naar eigen zeggen vond hij dit helemaal niet erg, want de prijs was een optreden op de Chinese Muur en dat zou een beetje lastig worden nu. Dan kun je maar beter de GPR finale winnen…

Vertel, wie is Vypes?
“Ik ben producer, dj en gitarist. Ik maak bass muziek, dubstep, drum&bass, basshouse en trap. Alles in de hardere hoek van de elektronische muziek. Dat combineer ik sinds een tijdje ook met mijn gitaarspel. Ik neem mijn gitaar mee bij dj-sets en dan speel ik over nummers heen.

Dat kunnen mijn eigen nummers zijn of bekende nummers, het zorgt voor een extra boost en ervaring voor het publiek. Hoogtepunten uit mijn muzikale carrière zijn toch wel een show in Toffler en dat mijn vorige single, Brand New, op BBC Radio1 werd gedraaid.”

Hoe ben je eigenlijk begonnen?
“Op mijn elfde begon ik met gitaarspelen. De flitsende jaren ’80 gitaarsolo’s dat was helemaal mijn ding. Met een paar vrienden ben ik via de SKVR een funkrock band begonnen genaamd Raise The Ace. Daarmee hebben we ook eens aan de Grote Prijs van Rotterdam meegedaan.

Tegelijkertijd ben ik door het uitgaansleven met elektronische muziek in aanraking gekomen. Bij dubstep en drum&bass voelde ik mij het meest op m’n gemak, ook bij de mensen die dit luisterden. Vier jaar geleden ben ik pas serieus begonnen met produceren en startte ik met de full course muziekproductie bij MPA. Daarna ben ik aangenomen bij de Rockacademie in Tilburg.”

Wat bracht deze full course je?
“Bij de full course van MPA was het heel fijn dat dingen zoals compressie goed werden uitgelegd. Met online tutorials bekijken, weet je niet echt waar je moet beginnen. In plaats van direct de ingewikkelde sounddesign in te duiken, kon ik nu gestructureerd aan de slag.’

Waarom deed je mee met de GPR?
“Ik had dus al twee keer meegedaan met de GPR in de categorie Bands, maar met Electronics nog niet dus ik dacht ik probeer het gewoon. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.”

Hoe heb je jezelf voorbereid op de finale?
“Om me voor te bereiden, heb ik twee keer geoefend met een timer om binnen een uur iets te maken. Toen kwam ik erachter hoe lastig dat was. Ook heb ik nagedacht over wat mijn sterke punten zijn en wat ik wèl kon voorbereiden, want je mag niet beginnen met een volgetekend project. En hopen dat je iets met de samples kan natuurlijk.”

Hoeveel samples kreeg je?
“Mijn verwachting was dat we 10 of 15 samples zouden krijgen, maar we kregen honderden samples. Gelukkig kregen we even de tijd om alles even door te spitten.”

Oké en dan heb je een uur de tijd om iets te maken met de samples. Hoe ging dat?
“Je komt echt in een soort focus modus. Bij sommige samples wist ik meteen dat ik er iets mee wilde proberen. Ik ben begonnen met een simpele structuur en drumbeat. Één sample was een soort pad, heel atmosferisch. Daar wilde ik iets mee proberen, dus toen heb ik dat door een plug-in gehaald om het ritme en de tonen te veranderen. Daarmee werd een bepaalde sfeer neergezet, het begin was er.

Alles in dat uur gaat in een sneltreinvaart, je moet snel keuzes maken. Vervolgens had ik de bas gemaakt en een lead van een soort monster dubstep geluid. Vanaf hier kon ik verder gaan bouwen aan de details.”

De jury noemde je bewerkingen van de samples ‘intelligent’. Wat vond je daarvan?
“Dat was sowieso een mooi compliment. Ik snap denk ik wel wat ze ermee bedoelen, omdat ik wat plug-ins heb gebruikt om de geluiden wat glitchy en onvoorspelbaar te maken. Ik houd ervan om mijn eigen elektronische producties toch zo organisch mogelijk te laten klinken. Als je mijn projecten ziet, zie je misschien wel 100 automation clips van dingen die continu veranderen of bewegen. De geluiden die ik had gebruikt, waren wel hetzelfde geluid maar bleven zich ontwikkelen.”

 

En toen won je! Jeej! Had je het verwacht?
“Nee, sowieso was iedereen heel goed, het niveau was heel hoog. Ik vond het knap van Port Patrol hoe levendig de drums van hem waren, ook vond ik de sfeer en mixage heel goed. Toen dacht ik wel; shit dit is wel heel nice gemaakt. Ook van Hebbe kende ik zijn muziek al een beetje en zijn track was ook precies wat ik had verwacht, super strakke productie en ritmisch heel tof. Maar toen had ik gewonnen dus was ik wel effe van mijn à propos.”

Je hebt geld gewonnen, een masterclass, half jaar coaching… Heb je al een idee van wie je een masterclass zou willen?
“Ik weet dus nog niet zo goed wat de mogelijkheden zijn, maar er zijn wel wat artiesten in Nederland waar ik een voorbeeld aan neem. Sowieso Franky Nuts, Noisia, Black Sun Empire… Maar ik weet dus nog niet wat mogelijk is en moet nog langsgaan bij Popunie om te bespreken wat het precies inhoudt.”

Oké, maar geld is geld! Je hebt €1.000,- gewonnen. Wat wil je daarmee gaan doen?
“Casino!! Haha nee. Ik ga het even apart zetten en bewaar het voor post-corona wanneer de clubs weer open zijn. Ik wil graag een tour doen in Spanje en Portugal, ik ken daar mensen die feesten organiseren. Dat lijkt me supertof. Maar ook optreden in Duitsland en de UK zou supervet zijn. Dus ik wil het geld in een tour naar het buitenland stoppen.”

Wat zijn je plannen nu?
“Ik heb net een nieuwe tune, Zahir, gereleased op een klein Nederlands label. En er staat er een gepland op een Brits label voor aan het einde van het jaar. Dus ik ben nu bezig met nummers maken en mijn stijl verder uitwerken. Nog duidelijker mijn eigen stempel gaan drukken op mijn producties qua sfeer en geluid. Dat is het enige waar ik nu op kan focussen en het afstuderen aan de Rockacademie.

Ik heb nog wel een paar sit-down gigs staan. Laatst ook zo’n gig gedaan bij Beats ’n Bass in Eindhoven. De mensen die normaalgesproken naar de feestjes gaan, zitten nu aan een tafel terwijl een dj helemaal uit z’n dak gaat. Een hele andere manier dan normaal, maar de sfeer zat er toch goed in.”

Aha, veel releasen dus, sit-down gigs en zodra het weer kan touren.
“Ja het ging wel lekker qua optredens, voor corona. Dus zodra het weer kan, graag meer optreden en dan naar het buitenland!”

Volg Vypes op Instagram en Facebook en check hem op Spotify!

Masterclass Rob van der Loo (Epica) in Capsloc

BassAcademy.com organiseert binnenkort een unieke masterclass in Capsloc in Capelle! Op zondag 18 oktober heb jij de kans om een masterclass met basheld  Rob van der Loo (bekend van o.a. Epica) bij te wonen. Een aanrader voor de bassisten onder ons!

Tijdens deze masterclass krijg je de kans om met Rob een praatje maken, te jammen en persoonlijke feedback, tips & tricks te krijgen! Rob zal zijn bassounds, live set-up en speeltechnieken toelichten en je krijgt ook een custom BassAcademy.com basplectrum erbij! De masterclass in Capsloc duurt ongeveer 2 uur en plaatsen zijn gelimiteerd.

Rob van der Loo
Rob van der Loo is geen onbekende in de Nederlandse metalscene en is o.a. bekend van de symfonische metalband Epica. Hij begon met het bespelen van de basgitaar toen hij 15 was en kwam in 1999 bij Sun Caged. In die tijd hield hij zich ook bezig met (solo)projecten, waaronder Freak Neil Inc. en speelde hij met veel muzikanten van bands zoals Death, Testament, Ayreon, Stream of Passion, After Forever en vele andere.

In januari 2011 kwam Van der Loo bij MaYaN met o.a. leden van Epica, de band waarin hij op 25 maart 2012 bassist is geworden. Rob geeft ook les aan de Metal Factory in Eindhoven.

BassAcademy.com
BassAcademy.com is de eerste professionele bas academie in Nederland en is een wereldwijde educatieplatform voor bas gerelateerde lessen en support. Via BassAcademy.com kan je o.a. door middel van diverse masterclasses leren van professionele bassisten.