In quarantaine met: Jessy Yasmeen

Met deze ‘In quarantaine met‘ reeks van interviews nemen we een kijkje in het leven van Rotterdamse artiesten in de huidige social distancing maatschappij. Waar houden ze zich in dit coronatijdperk mee bezig? Hoe blijven ze bezig met muziek? Waar is er juist nu aandacht voor en hebben zij tips? Over dit en meer spreken we, op afstand natuurlijk, met verschillende acts en bands.

De volgende die we in deze reeks spreken is Jessy Yasmeen!

Waar ben je tijdens deze quarantaine allemaal mee bezig?
“Gek genoeg en los van de nare gevolgen van en rondom COVID-19 kwam deze tijd voor mij op het juiste moment. Naast dat ik uitvoerend muzikant ben, werk ik voor House of Knowlegde. Daarvan uit ben ik werkzaam als Praktijkbegeleider op de Herman Brood Academie en de Albeda Muzikant Producer opleiding. Het één is mijn passie en het ander mijn werk, waar ik het ook enorm naar mijn zin heb.

Wat daar nog bovenop komt is het feit dat ik in het laatste jaar zit van mijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening en dit jaar afstudeer. Iets waar ik als een berg tegenop zag. Ik kwam er door deze periode achter dat ik eigenlijk continu ballen aan het hoog houden was en mijn volle agenda het bijna onmogelijk maakte om het op alle fronten goed te doen. Door deze periode heb ik meer tijd om mijn studie af te ronden en daar ben ik dan ook mee bezig. De rest van de tijd besteed ik aan het voorzetten van mijn overige werkzaamheden vanuit huis, schrijven, componeren en daarbij ben ik hardlopen weer aan het oppakken.”

Hoe blijf je in deze tijd bezig met muziek?
“Deze tijd geeft mij de ruimte om mij creatief verder te ontplooien. Het brengt een stukje rust met zich mee, omdat er minder prikkels of afleidingen zijn van buitenaf, waardoor ik helderder kan nadenken en me bewuster ben van mijn gevoel. Hierdoor zit ik vol inspiratie en geniet ik nog meer van muziek maken. Ik kan nu dus juist oneindig blijven creëren. Heerlijk!

Daarbij is het gaaf om te zien dat organisaties anticiperen op de situatie, om er maar een paar te noemen; Gârden Music Sessions vanuit Sante Boutique Studio, BIRDtv en Speak Easy Sessions vanuit de Poetclub. Allemaal initiatieven die het mogelijk maken voor luisteraars en muzikanten om muziek nog meer te laten leven in deze tijd.”

Zijn er dingen die altijd bleven liggen, waar je juist nu de ruimte en aandacht voor hebt om die op te pakken?
“Ja, ik ben aan het produceren geslagen. De reden dat ik hiermee begon, was eigenlijk omdat ik het moeilijk vond om wat ik in mijn hoofd had voor mijn eigen werk te vertalen naar de betrokkenen (producer, bandleden, etc.) Maar ik vond het uiteindelijk erg leuk om te doen en merkte dat mijn skills met de dag verbeterden. Daarbij kreeg ik positieve feedback van producers en mijn label.

Toen heb ik besloten naast mijn No Man is an Island ep nog een zomer ep’tje uit te brengen. Hierin heb ik mijn liefde voor indie nog meer kunnen verwikkelen met mijn Zuid-Amerikaanse roots. Dit ga je terug horen in ritmes en kleine accentjes.”

Wat zijn je plannen voor straks, als de coronacrisis voorbij is en we weer de livemuziek scene kunnen opstarten?
“De Grote Prijs van Nederland staat op de planning en de Popronde, waar ik mijn muziek al goed kan promoten. Verder ben ik op zoek als aanvulling op het label, naar een boekingskantoor en een manager. Daarnaast hoop ik te mogen staan op Noorderslag en is o.a. mijn doel voor 2021 om meerdere malen een voorprogramma te mogen verzorgen van een grote artiest.”

Het is straks een restart voor de hele industrie natuurlijk. Wat zou je anders of beter willen doen of zien dan hiervoor?
“De zichtbaarheid vergroten met een sterk marketingplan gericht op de socials en voor mezelf nog constructiever plannen om echt alles eruit te halen wat erin zit!”

Ben je ook met online optredens bezig de laatste tijd?
De eerdergenoemde online optredens zijn ook de plekken waar ik ga spelen. 11 mei Speak Easy Sessions, 20 mei BIRDtv en binnenkort komt de Gârden Music Session online.

Vorig jaar won je de Grote Prijs van Rotterdam. Hoe heb je dat ervaren?
Het is een mooie ervaring. Meedoen kan ik aanraden. Het is een leermoment, want de jury is scherp en geeft goede feedback. Twee jaar geleden kwam ik tot de halve finale. Ik weet nog dat ik toen kritiek kreeg waar ik toen best wel even van wakker lag, maar ik ben toen nog eens met één van de juryleden gaan zitten om extra uitleg te vragen over mijn ontwikkelpunten.

Dit heb ik toen ter harte genomen en dat heeft me deels ook gebracht waar ik nu ben. Winnen is natuurlijk dan wel een extra bekroning of bevestiging van je harde werk en daarbij opent het vele deuren. Ik mocht iemand uitkiezen die mij zou coachen en heb nu super goede begeleiding van Menno Timmerman. Ik heb het prijzengeld besteedt aan nieuwe muziek, die ik zo kon pitchen aan labels. Zo ben ik uiteindelijk getekend bij TCBYML.

Wat zou je als tip meegeven aan andere muzikanten?
Focus op dat waar je invloed op kan uitoefenen. Ik baalde in het begin ook toen mijn shows en als hoogtepunt Bevrijdingsfestival en daarmee mijn release niet doorging. Daar mag je je ook klote over voelen, dat is oké (en ik heb dan ook wel het geluk dat het niet mijn enige inkomen is hoor). Maar zet je schouders eronder en zie dit als een kans om jezelf op andere vlakken te verbeteren.

Misschien ben je niet goed in het onderhouden van je socials? Kan je wel een (nieuwe) bio gebruiken? Ontwikkelen van een marketingstrategie? Releaseplan? Het helder opstellen van je muzikale doelen? Een lijst maken van labels of boekingskantoren die je na deze periode wil benaderen? Het vooraf opstellen van de mails hiervoor? Daarnaast kan je natuurlijk altijd terugvallen op het schrijven, ontwikkelen van je sound of het verbeteren van je gitaar skills bijvoorbeeld en online releasen kan altijd natuurlijk!

Hoe kunnen mensen je volgen en supporten?
Je kan me volgen op Facebook of Instagram. Zo blijf je op de hoogte van mijn ontwikkelingen, releases en online shows en natuurlijk zie ik iedereen, nadat alles voorbij is, graag bij de live shows, waaronder Popronde. Data volgen spoedig!

Jessy Yasmeen is te volgen via Facebook of Instagram.
Klik hier voor meer artikelen over Jessy Yasmeen!

Meet The Pro at Home | Tip 5: Anna Oosterling

Nu we in deze tijden niet bij elkaar kunnen komen voor een Meet The Pro sessie, lanceren we Meet The Pro at Home. In de loop der jaren hebben we met Meet The Pro een onwijs breed netwerk aan muzikale pro’s opgebouwd. Zodat jij vanuit huis kan blijven investeren en werken aan je muzikale carrière, geven zij in deze  wekelijkse serie tips voor de muzikant in quarantaine!

Onze vijfde tipgever is Anna Oosterling!

Anna Oosterling is oprichter van Get Your Act Together, een platform voor persoonlijke ontwikkeling en coaching van muziekindustrie professionals en amateurs. Ze maakte op jonge leeftijd haar intrede in de muziekindustrie als tour manager en social media strateeg en werkte o.a. voor Chef’Special en Typhoon. Anna leert nu de nieuwe generatie music professionals de kneepjes van het vak op de Herman Brood Academie en verschijnt regelmatig als spreker/panellid op events als TEDx, ADE en Club NML.