Impulsregeling voor Rotterdam Bluegrass Festival

De gemeente Rotterdam heeft het Rotterdam Bluegrass Festival opgenomen in de impulsregeling en kent het festival daarmee twee jaar lang extra subsidie toe. Dit betekent dat het jubilerende festival een groter budget heeft en daarmee de gewenste en benodigde professionaliseringsslag kan slaan.

Festivaldirecteur Guido de Groot: “Wat ooit begon als een wijkfestival met 250 bezoekers, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een internationaal festival met 16.000 bezoekers. We zijn uit ons jasje gegroeid en mede dankzij deze impulsregeling kunnen we nu een festival neerzetten dat die groei aan kan. Ik ben verheugd dat de gemeente de waarde van het Rotterdam Bluegrass Festival inziet en besloten heeft ons te ondersteunen in het zetten van de volgende stap.

Impulsregeling Cultuur
Deze tweejarige subsidie van de gemeente Rotterdam is bedoeld voor (jonge) culturele organisaties die zich willen ontwikkelen en professionaliseren, en geldt voor zowel de ontwikkel- als de artistieke activiteiten.

De motivatie van de gemeente om Rotterdam Bluegrass Festival de subsidie toe te kennen is mede gebaseerd op het feit dat ‘het festival al jaren van bewezen waarde is voor de stad en een fraaie toevoeging is aan het cultuurpalet van Rotterdam. De gemeente heeft veel waardering voor het huidige festival en voor de neergezette ontwikkeling, maar ziet tevens dat het festival inmiddels buiten zijn krachten is gegroeid.’

Groeien
Het Rotterdam Bluegrass Festival zou in 2020 haar tienjarig bestaan vieren, maar dat kon helaas niet doorgaan. Voor 2021 heeft de organisatie, als het verbod op het organiseren van evenementen is opgeheven en corona maatregelen het toestaan, grootse plannen om het door de jaren heen toegenomen aantal bezoekers kwijt te kunnen.

Naast nieuwe locaties wordt ook de programmering uitgebreid en kunnen bezoekers rekenen op nóg meer bluegrass-gerelateerde activiteiten in diverse vormen!

Het Rotterdam Bluegrass Festival begon in 2009 als een buurtfeest en groeide uit tot een driedaags internationaal muziekevenement, waar niet alleen buurtbewoners en Rotterdammers op af komen, maar muziekliefhebbers uit heel Nederland, Europa en daarbuiten.

In de afgelopen tien jaar stonden grote artiesten als Tony Trischka (VS), Sierra Hull (VS), The Po’ Ramblin’ Boys (VS) en Hackensaw Boys (VS) op het podium en stegen de bezoekersaantallen van 250 naar 16.000. Naast bluegrass van het hoogste niveau biedt het festival een scala aan culinaire hoogstandjes, diverse workshops van optredende artiesten, een festivalmarkt, kinderprogramma en jamsessies.

Master The Mix

Tijdens het schrijven van mijn vorige column –nummer 40 alweer- stuitte ik op een vraag binnen een vraag.

De bovenstaande zin klinkt misschien wat cryptisch maar bij het beantwoorden van vraag vier (Wat heb je over voor mastering?) kwam de volgende vraag bovendrijven: “Wanneer is je mix klaar en ga je over naar mastering?

Deze vraag kwam voort uit het al dan niet werken met zogenaamde package deals, waarbij de mixer ook de masteraar is. Maar wanneer besluit je dat je werk als mixer erop zit en je de “masterpet” op zet?

Zoals ik het zie zijn het twee ambachten. De mix engineer kan iets wat de mastering engineer niet kan en andersom. Echte alleskunners bestaan maar er zijn er maar weinig die zowel een mix als een master op zeer hoog niveau weten af te leveren.

Hoewel er veel overeenkomsten zijn vereist masteren toch echt andere vaardigheden dan mixen. Je werkt als mixer met veel meer kanalen tegelijk en ook gebruik je effecten op een andere wijze dan tijdens een mastersessie.
Mastering is, net als mixen, produceren en opnemen, een ervaringsvak. Hoe vaker je het doet, des te beter worden je skills. Waarom zou je je dan niet focussen op een enkele skill set?

Daarnaast is de afluistering voor mastering vaak anders dan tijdens het mixen. Mastering vraagt om een soort helikopterview met speakers die het volledige spectrum van een song laten horen om zo de mix goed te laten klinken op elk willekeurig systeem. Bij mixen zou je wat meer in de mix willen kruipen met je nearfield of midfield speakers.

Tenslotte zou ik, als ik een mix engineer was, blij zijn met een fris stel oren die mijn mooie mix ook nog ‘ns naar een hoger plan tillen door een sublieme master af te leveren. Win-win!

Zeker als het om een productie op hoog niveau gaat is een package deal niet het eerste waar ik aan zou denken. (Maar ja, ik ben dan ook een masteraar. Ik zou mijn eigen ramen ingooien als ik een package deal zou promoten.)

Een goede mix engineer en mastering engineer vormen een powerduo voor je productie en idealiter is er dan ook sprake van een soort klik tussen die twee. Het is fijn als de masteraar en de mixer elkaar begrijpen en muzikaal min of meer op één lijn zitten.
Combineer het bovenstaande met goede muzikanten en een mooie song en je hebt goud in handen!

Als masteraar bouw je een zekere band op met de mensen met wie je werkt. Artiesten, producers maar vooral ook mix engineers zijn belangrijke mensen in het leven van een mastering engineer. Uit ervaring weet ik dat het niveau van producties stilaan stijgt naarmate je langer met iemand samenwerkt. Een soort chemie, net zoals bij een (goede) relatie in het echte leven.

En om terug te komen op de beginvraag (Wanneer is je mix klaar en ga je over naar mastering?): een goede mixer weet wanneer zijn/haar mix af is en wanneer die kick-ass mix uit handen gegeven kan worden om er tijdens de mastersessie een even-more-kick-ass song van te maken!