IBROW – Synthetic

  • Synthetic

  • IBROW

IBROW heeft zijn draai gevonden. Waar bij eerdere projecten synthesizers al een bepalende rol speelden, begon IBROW na aanschaf van een drumcomputer vorm te krijgen. De sound van de drumcomputer sloot naadloos aan bij de analoge synthesizers.

IBROW is een echte oneman-band, dat verwacht je niet na het beluisteren van de cd Synthetic! Wauw, wat een toffe cd en wat gebeurt er veel! De songs zitten vol synth sounds, verrassende beats en robotachtige zanglijnen. Ik heb het idee dat ik even de jaren 80 ingezogen word. De vocals hebben iets weg van Phil Collins, de synthesizers van Talk Talk, Keane en M83.

De plaat opent met een arpeggiator en bouwt op naar de zanglijn. Het refrein heeft een origineel verloop en blijft goed hangen! Kortom een fijne en vooral vrolijke opening van deze cd.

Nummer vier begint met een super mooie soundscape vol hele subtiele melodielijnen. Het invallen van de bassdrum en piano zorgt voor een fijne introductie van de hook van Symbiotic Ground. De zanglijnen en sound van de stem doen mij denken aan Tim Christensen.

De laatste song van Synthetic is tevens mijn favoriete song. Deze song varieert van de rest en draait in het begin om de tekst, maar verandert langzaam in een muzikale uitdaging. De ep maakt mij nieuwsgierig naar de live performance van deze oneman-band IBROW!

Frank van Geest is de man achter IBROW en schopte het vorig jaar al tot de finale van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam in de categorie Singer/Songwriter. In de credits van de ep is te lezen dat hij niet alleen zingt, maar ook alle instrumenten zelf heeft ingespeeld, de producer, mixer en artwork designer is. Dit maakt Synthetic een product dat af is, alles klopt, het concept, de teksten, de titels, de sfeer, het lettertype en de vette synthsounds. Genoeg redenen om deze plaat op te zetten op tijdens het (tijd)reizen.

Check de website van IBROW of volg hem op Facebook

Investeer in Talent: Traslasierra

Raquel Kurpershoek is een twintigjarige student ‘zang’ op de afdeling wereldmuziek van Codarts, het conservatorium van Rotterdam. Haar droom is een korte film te maken, Traslasierra, waarin een flamencozanger in een dorp terechtkomt waar alleen dove mensen wonen. Jij kunt hieraan bijdragen door middel van crowdfunding. Hieronder legt ze uit wat het project inhoudt.

Traslasierra is een gehucht in Andalusië. Het betekent letterlijk ”achter de heuvel”, maar in de film heeft de naam nog een andere betekenis: het is ook een prachtige metafoor voor de positie waarin doven zich in de maatschappij bevinden.




Waarom deze film
Ik zelf ben half Spaans. Mijn moeder is flamencodanseres en in mijn jeugd heb ik alle schoolvakanties doorgebracht in ons huis in de buurt van Traslasierra. Ik heb daardoor een hele diepe band met het oude Andalusië, zijn flamenco en manier van leven.
Een andere fascinatie van mij is de dovencultuur. Ik voel me er enorm toe aangetrokken door de vitaliteit, vindingrijkheid en doorzettingsvermogen waarmee dove mensen zich een plaatsje in de maatschappij verwerven.

Ze moeten zich extra inspannen om met de buitenwereld contact te maken. Ze staan heel erg voor je open, kijken je recht aan en reageren expressief. Omgangsvormen die ik in het normale leven nogal eens mis. En op een bepaalde manier herken ik in hun expressieve manier van communiceren het Andalusische dorpsleven van mijn jeugd.

Het dorpje Traslasierra, Spanje. Copyright foto: Ernest Kurpershoek

Flamencomuziek en de wereld van doven: het lijken twee onverenigbare werelden. Maar ik wil in deze film aantonen dat als de wil tot contact bestaat, alles mogelijk is. Emoties zijn universeel. De flamencozanger in de film en de dovedorpsbewoners vinden elkaar daarin, hoe verschillend hun uitdrukkingsvormen ook zijn.

Ik hoop dat deze film bijdraagt tot een ruimere en vrijere opvatting van menselijke omgangsvormen. Muziek en doventaal kunnen een waardevol tegenwicht bieden aan het verbale geweld dat zozeer de overhand dreigt te krijgen. Help je mee een kleine bijdrage te leveren aan een mooiere wereld?

Doneren
Met deze crowdfunding hopen we kostendekkend te kunnen werken. Tot die kosten behoren, apart van de productiekosten van een film (geluidsopnames, montage, afwerking), de reis- en verblijfkosten van minimaal tien mensen. De opnames vinden in december plaats. Vóór die tijd hoop ik natuurlijk op zoveel mogelijk steun. Help jij mij een handje mee?

Alvast van harte bedankt!

Crowdfunding
Lees meer over het project, hoe je kunt bijdragen en de tegenprestaties op haar speciale VoorDeKunst pagina.