Agnita

scream a monologue coverScream A Monologue
cd- / download-ep
singer/songwriter / electronic

Agnita is songwriter, producer en solo artiest. Ze maakt eerlijke liedjes in de sfeer van Daughter, Banks, The XX en James Blake. Agnita is nu vier jaar bezig met muziek en is het laatste jaar een ontdekkingsreis aan het maken door een elektronische wereld. Nu is haar eerste ep Scream A Monologue daar! En wat een gave plaat!

Ze opent de plaat met het nummer Hunt You Down. Het is meteen spannend door het verrassende intro en de sterke zanglijnen. Wel kan er nog gewerkt worden aan de uitspraak van haar Engelse teksten. Ook nummer twee, Able genaamd, raakt mij meteen. Vanaf het moment dat ze begint te zingen, heeft ze m’n aandacht en laat ze niet meer los. Deze song zorgt voor wat kippenvel momentjes. Alleen de beat, die af en toe onverwachts inkomt, is wat mij betreft overbodig.

Na deze twee te gekke nummers ben ik toe aan wat variatie binnen de ep. Find Me verrast me met een heerlijk driestemmig intro en een wederom sterke tekst. Wel blijven de nummers wat rond hetzelfde tempo hangen, waardoor je verlangt naar een iets meer uptempo liedje. Dan begint Scream A Monologue. Wauw, wat een vet intro! Door de sterke sfeer en vervorming van de stem ben ik meteen geboeid. Zeer goed gekozen titel voor deze ep, want dit is wat mij betreft de sterkste song!

De ep Scream A Monologue  bevat stuk voor stuk prachtige nummers, die sterk op zichzelf staan. Haar teksten, zanglijnen en de sfeer van de gehele plaat deden mij meteen denken aan Banks. De songs zijn goed geproduceerd en de duidelijke teksten komen goed aan. Jammer genoeg staan er geen uptempo nummers op de plaat, dus voor de volgende ep zou ze het nog interessanter kunnen maken door hier eens mee te experimenteren.

De ep Scream A Monologue heeft me meegenomen en stiekem laten wegdromen in de sfeervolle wereld van Agnita.

De ep is hier te beluisteren.

Wil je meer weten over Agnita? Bezoek haar website of Facebookpagina.

Bluegrass in zwart-wit

High Lonesome‘What is jazz?’, vroeg ooit een filosofisch ingestelde journalist aan een verbouwereerde Miles Davis. Over de eerste rock & roll single woedt al ruim een halve eeuw een hartstochtelijk debat. Oeverloze discussies kunnen er worden gevoerd over het ontstaan van bluegrass. En laat dat nou het onderwerp van de dag zijn! Op welk moment precies evolueerde old time country – denk Carter Family – tot deze bastaard binnen de country & western muziek? Dat Bill Monroe en zijn Blue Grass Boys daar een belangrijke rol bij speelden, zal niemand ontkennen.

Loes van Schaijk zeker niet. En Loes – Rotterdamse met Limburgse roots – heeft op z’n minst enig recht van spreken. Onlangs verscheen van haar namelijk het boek High Lonesome Below Sea Level. Faces and Stories of Bluegrass Music in the Netherlands. Hierin schetst zij – als eerste – een beeld van de Nederlandse bluegrass scene. Hoewel de beelden – los fotos dus – dan weer door Marieke Odekerken werden gemaakt.

Noord-Limburg/North Carolina
In haar inleiding schrijft Loes hoe zij tijdens haar jeugd in Noord-Limburg voor het eerst countrymuziek hoorde; haar moeder speelde five string banjo, en nam muziek op van de radio. Een schooljaar in North Carolina werd een grote teleurstelling: wel surfers, emos en Christians – allemaal met hun eigen muziek -, geen country.

Terug in Nederland had Loes haar interesse in countrymuziek – ondanks die teleurstellende ervaring – niet verloren. Maar het mocht wel iets pittiger en ruiger. “Wat dacht je van bluegrass?”, vroeg een kennis van een vriendin. En ja hoor, op het European World of Bluegrass festival (EWOB) viel het kwartje!

No cowboy hats please!
Het zelfportret van Loes – als enige zonder foto – is het eerste van in totaal 57 verhalen over Nederlandse bluegrass muzikanten. Het is een fraaie inkijk in een fascinerende subcultuur geworden. De geportretteerde muzikanten zijn binnen de scene ongetwijfeld grote namen, maar voor het grote publiek zijn zij – op een enkeling na – totaal onbekend.

Er staan ook (bekende) muzikanten in het boek die je misschien niet had verwacht: Ricky Koole, Douwe Bob, Frédérique Spigt en Bertolf. Maar ook Rikke Korswagen (gitarist van Half Way Station) en Harm Goslink Kuiper (Goslink) werden in sober zwart/wit gefotografeerd. Opvallend: op een enkele cowboyhoed na ontbreekt het clichébeeld van countrymuziek. Dat is toch meer voor de line dancers. En daar heeft bluegrass totaal niets mee te maken.

Lezen én luisteren
De foto’s zijn intrigerend, de teksten verhelderend. Maar hoe klínkt dat dan, bluegrass? Ook daar hebben Loes en Marieke een oplossing voor gevonden. Via de Layar app kun je met je smartphone de muziek van de geportretteerde muzikanten beluisteren, en nóg meer lezen. High Lonesome Below Sea Level is dus veel meer dan een fraai (foto)boek.

Ook Rotterdam kent een kleine, maar levendige bluegrass scene. Dat is onder andere te danken aan het Pijnackerplein Bluegrass Festival dat sinds 2009 jaarlijks door Guido de Groot – ook in het boek – wordt georganiseerd. Al wordt daar volgens de puristen – ja daar gaan we weer – helegaar geen echte bluegrass ten gehore gebracht. Maar wat dan wel?

Jeroen van de Beek

Eigenaar Only Words Copywriting, DJ Lato Uno, Vinylverzamelaar, Voormalig Radiomaker, Historicus, Rotterdammer.

 

(High Lonesome Below Sea Level is online te bestellen)