Hoezo betalen voor jouw muziek? Je krijgt toch gratis promotie?

Onlangs deelde een kennis van me op Facebook een gedicht van 1 van mijn favoriete dichters: Ingmar Heytze. Ze schreef erbij dat ze datzelfde gedicht al eens eerder op haar website plaatste, maar daarop een e-mail van Ingmar ontving met het verzoek om het weg te halen.

Ze reageerde een beetje verbolgen: “Ik had nota bene zijn naam erbij gezet. Ik ging ervan uit dat alle dichters graag gepubliceerd willen worden”. Ook muzikanten overkomt het regelmatig dat hun muziek gebruikt wordt zonder toestemming te vragen.

Mooi is dat… iemand gebruikt jouw creaties in zijn eigen belang, en dan moet jij nog dankbaar zijn ook? Voor het feit dat ze jouw naam erbij zetten? Als maker is het al lastig genoeg om je geld te verdienen. Als iedereen dan ook nog zomaar je werk gratis mag gebruiken is het helemaal niet te doen.

Bovendien zijn er misschien wel personen of organisaties waarmee je liever niet geassocieerd wilt worden. Je wilt dan als maker zelf kunnen kiezen of ze jouw werk mogen gebruiken.

Ik voelde me dus geroepen om een reactie te plaatsen. Niet omdat ik het zo leuk vind om mensen op de vingers te tikken, maar omdat ik het belangrijk vind dat mensen snappen waarom dit niet okay is. Dus schreef ik onder haar bericht dat dichters vooral graag betaald willen worden voor het werk dat ze maken.

Er ontstond een dialoog. Zij gaf aan dat ze het maar ingewikkeld vond. En dat snap ik wel. Er wordt immers zoveel gedeeld op Social Media. Wat mag er nu precies wel en wat niet?

Uiteindelijk leidde mijn uitleg ertoe dat de dame haar post weghaalde. Ergens vond ik dat wel jammer. Want ik had graag gewild dat die discussie door meer mensen gelezen had kunnen worden. Veel mensen weten namelijk gewoon niet wat er nu precies wel en niet mag op dit gebied.

Maar los van de wet… het is voor mij vooral een kwestie van je gezond verstand gebruiken. Zomaar, zonder enige vorm van overleg, iemands tekst, beeld of muziek gebruiken in je eigen belang is niet okay. Als iets niet van jou is, moet je er afblijven.

Je kunt natuurlijk ook gewoon aan de maker vragen of je het mag gebruiken. Maar ja… dan zou hij weleens “nee” kunnen zeggen of om een vergoeding vragen. En dat willen veel mensen dan weer niet. Dus gokken ze erop dat de maker er niet achter komt.

In de situatie die ik beschreef liep het met een sisser af. De dame haalde na de e-mail het gedicht van haar website af en dat was dat. Maar wat veel makers niet weten, is dat je ook direct een (schade)vergoeding kunt eisen. Je hoeft geen genoegen te nemen met verwijderen alleen.

 

Maaike van Steenis is trainer en leert  creatieve ondernemers, zoals muzikanten, hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Daarnaast is ze initiatiefnemer van de award ‘Creatieve Ondernemer van het Jaar’. Via haar website kun je haar gratis E-book opvragen met daarin 10 dingen die je vandaag nog kunt doen om meer te verdienen met je werk. Ook kun je daar haar nieuwe boek ‘Tussen kunst en cash’ bestellen.

Luister morgen naar Popunie Radio #4

A.s. donderdag 7 december is het weer tijd voor Popunie Radio bij Operator! Verwacht weer een uur boordevol Rotterdamse muziek, met deze keer veel aandacht voor de Rotterdam Music Awards.

DJ Okkie en Zjantal zullen de plaatjes draaien en aankondigen. Zo ben je binnen een uur weer goed op de hoogte van de Rotterdamse muziekscene. Dit is alweer de vierde editie van Popunie Radio en dit keer dus een Rotterdam Music Awards special.

Tune in op donderdag 7 december om 12.00 via de livestream op Facebook of via https://www.operator-radio.com/. De stream wordt in dit event gedeeld.