Vertel toch dat verhaal

Onlangs volgde ondergetekende een workshop ‘bloggen’ van Tara Lewis. Een bekende schrijfrotterdammer. Ik las een column voor waarin ik over dj-opdrachten verhaalde die in één bepaalde week voorbijkwamen. Tussen die opsomming door plaatste ik een niet opgeschreven commentaar over een familiefeest. “Wat een ellende was dat”. Tara greep meteen in; “Waarom beschrijf je die situatie dan niet? Dat is juist wat het interessant maakt”.

De rest van de groep was meteen minder in de door mij voorgelezen column geïnteresseerd, maar wel in mijn smeuïge anekdotes. Daar zit een uitdaging. Kan je een situatie beschrijven zonder man en paard te noemen, dan is de kans toch aanwezig dat de personen zich herkennen.

Maakt het uit dat men zichzelf in een stukje van een schrijvende dj herkent? Dat is lastig. Mijn onderneming loopt een risico. Dat ik niet meer geboekt wordt door drugsgebruikende bruidsparen? Mogelijk. Kan ik in de problemen komen door een herkenbare en bedreigende situatie te beschrijven? Een bevriend journalist zei eens tegen mij; “Als ik opschrijf wat ik weet over bepaalde mensen, dan ben ik dood”. Ik heb veel meegemaakt in mijn leven, maar ben geen journalist die op zoek is naar verhalen. Mij overkomt het. Als het problemen oplevert, mogen die problemen in de wachtrij. Tussen de andere problemen in. Dat hoort erbij, zegt de ervaren Tara.

Aan de slag met de nieuwe instelling. Het kan vanaf nu zomaar zijn dat ik een feest beschrijf van een ‘vrije jongens en meiden’ familie. Mij was verzocht om hits te komen draaien, maar er was uiteindelijk niet veel gelegenheid daartoe. Het bleek een feest waar elk familielid de ander wilde overtreffen met het regelen van een zingende artiest voor de jarige waar het feest voor was georganiseerd.

De ene artiest werd verdrongen door geluidsmensen van de ander. Elk met een eigen geluidsinstallatie die naar binnen werd gebracht door een crew, gehuld in overhemden met de naam van desbetreffende artiest achter- en voorop. Waardoor ik als dj acht nummers draaide op de hele avond, almaar wachtend. De hit van de avond was Leef Als Een Zigeuner, origineel van André Hazes, maar succesvol uitgevoerd door Frank van Etten. Onvermijdelijk was Frank ook geboekt en kwam optreden die avond. Het nummer was ook al door de artiest voor Frank met veel succes gezongen trouwens, maar dat maakte niet uit.

Een zangduo van mindere bekendheid vulde bijna alle tijd op tussen de grotere artiesten in. Waarschijnlijk om een poging te doen zich in de aandacht te zingen van de managers van de artiesten die af- en aan liepen. Als de één een teken gaf aan mij dat het laatste nummer werd ingezet, dan liet de ander blijken dat hij nog een liedje wilde zingen.

En paar keer verliet ik mijn positie achter de dj-booth om een Sinas te gaan halen aan de bar. Er keken jongere mannen verstoord op naar mij. Ik was dan zeker geen ‘stille’ politieagent of zo, wel was ik een onbekende en die hoorde niet thuis in het gezelschap. Naarmate de avond vorderde steeg ook de bereidheid mij uit te proberen; haantjesgedrag. De man die de avond aan elkaar praatte, had mij geboekt en verzekerd dat mij niets zou overkomen. Uiteindelijk was ik blij dat ik niet alleen was. Nadat ik een gezicht ontwaarde van een persoon waar ik als tiener mee gevochten had, besloot ik drie Sinas te bestellen en verder niet meer achter mijn veilige dj-booth vandaan te komen.

Zelfs de uitbetaling na afloop was in stijl. Een gewichtige man nam me mee naar de kleine garderobe, sloot het gordijn en vroeg wat mijn afgesproken bedrag was. Ik noemde het bedrag, waarop de man een rol (!) met 50 euro biljetten tevoorschijn toverde. Hij haalde 12 biljetten van de rol af, die daardoor niet slonk en overhandigde die aan mij. Met een ‘goed gedaan jongen’ als afscheid verliet hij de ruimte en ik ging snel al mijn spullen inpakken. Want de kans bestond dat mijn dj-gear en geluidsversterking door de crew van één of andere artiest per ongeluk werd meegenomen en ingeladen in een busje met naam en foto van de artiest erop…

Okkie Vijfvinkel (1968) is net als Obelix bij zijn geboorte in een ketel met toverdrank gevallen. Vandaar dat hij al van jongs af als een bezetene in de weer is. Vooral met muziek! Door zijn eeuwige aanwezigheid in het uitgaansleven, zijn dj-werk en zijn avonturen als zanger en drummer van diverse bands, is hij een niet meer weg te denken steunpilaar uit de Rotterdamse muziekscene.

Investeer in Talent: Mark Lotterman

Muzikant en liedjesschrijver Mark Lotterman zoekt hulp bij het drukken van een bijzonder boek, met daarin veel bijdragen uit alle hoeken van de samenleving. Hierin laten Kunstenaars en wetenschappers zich inspireren door zijn liedjes. Uiteraard is het boek voorzien van een cd met de negen liedjes van album Holland. In onderstaande video vertelt Mark meer over het project en de crowdfundingactie.

Laat je onderdompelen in alle bijdragen op www.albumholland.com

Crowdfunding
Om het boek te kunnen drukken is er veel geld nodig; een groot deel betaalt Mark zelf, maar hij kan jullie hulp heel goed gebruiken om 8.000 euro in te zamelen. Om dit project te ondersteunen via het VoorDeKunst platform klik je hier.

Exposities
Om de publicatie van het boek te vieren organiseert Mark drie grote exposities in Rotterdam:
Opening + boekpresentatie in TENT op 13 oktober (expositie t/m 23 okt)
– Expositie in ViaKunst (20 okt – 17 nov)
Expositie in Galerie NL=US (20 okt – 3 dec)

Ook komen er twee release-concerten in Rotterdam, op 16 & 17 november in Zaal de Unie.