Hermano – North Of The World

  • North Of The World

  • Hermano
    • Genre: post-rock, soundscape
    • Release-type: album, cd, digitaal
    • Label: self-released

Voor iedereen die graag wil ontdekken dat samples nog steeds uit echte instrumenten kunnen komen; en voor diegenen die graag in een andere wereld getrokken willen worden, presenteert Hermano een prettige sound met hun eerste release North Of The World.

Michalis Michailidis en Dillon Baiocchi – oprichters van dit typische duo (dat eigenlijk meer klinkt als een band met saxofoon, klarinet, fluit, gitaar, yayli tanbur, hun vocals en effecten) beschrijven Hermano als ‘het onbewuste uitdagen op een reis door tijd en ruimte via het omzetten van de realiteit middels rijke geluiden.’

Anders uitgelegd: een muzikaal bad met subtiele klankveranderende composities die veelal op improvisaties rusten waarin hun gehele instrumentarium vlotjes wordt gemixed en een heuse ‘North of the world-sound’ creeert.

Hoewel ik benieuwd ben wat er gebeurt als dit duo zich in andere muzikale tonaliteiten zou begeven – ik denk dat zij heel wat meer ter tafel kunnen brengen – is North Of The World een verfijnde totaalervaring. Sfeervolle, zwaar omarmende soundscapes en een mix van verschillende muzieksferen van postrock tot down tempo.

De 13 tracks op het album laten zich luisteren als drie grote hoofdstukken. Eén tot vier vormen het eerste segment, track vijf opent subtiel het tweede lyrische gedeelte en we sluiten af met de laatste drie composities als derde deel.

Falling Asleep – de eerste uit een reeks van drie ‘fallling asleeps’ – is een mooie, transcendente binnenkomer. Quiet Dream volgt zachtjes en leidt ons vriendelijk naar het volgende nummer. Awakening (Part 1) bouwt verder op het ietwat ruigere pad wat ingezet was in de derde track en sluit dit hoofdstuk af.

High Places opent het tweede, meer lyrische hoofdstuk met zowel de titeltrack North Of The World als Facing The Waves als bijna kleine ‘singer/songwriter-songs’ in plaats van composities. Facing The Waves is ook het eerste stuk wat een duidelijk andere sound neerzet met de saxofoon.

Sailing South is mijn absolute favoriet. Het trekt me in een wereld, een verhaal – niet simpelweg als track, maar als een brok emotie; wat in dit genre een absolute plus is als je dat voor mekaar krijgt. Na ¾ van de plaat verlangen mijn oren naar iets significants anders. Als je van de duivel spreekt, zie je zijn staart: Aurora laat een sound horen die buiten het conventionele arsenaal van de heren treedt. Fijn. Eternal Dream – een samensmelting van alle subtiliteiten die Hermano in zijn mars heeft – is een mooie afsluiter van hun werk.

North Of The World is een plaat om vaak terug te luisteren waarbij je telkens nieuwe lagen ontdekt. Als een boot die langzaam aan de horizon vaart, met in het kielzog de ondergaande zon als veranderlijke kleuring. Als dat niet uitnodigt tot luisteren, weet ik het ook niet meer.

Laptoptest: Prima mix
Oordopjes test: Rustig gemixte instrumenten, hoewel het gros van de bas verloren gaat
Bij het eten? Zeker
In de auto? Neehee; tenzij je zachtjes een ongeluk in wil glijden.
Feest? Bring it on!! Er zijn feestjes waar Hermano perfect zou passen!

Meer over Hermano vind je op hun Facebook-pagina

Playlist concerten oktober 2018

Ook deze maand is er weer veel te beleven in de stad. Speciaal voor jou hebben we weer een Spotify-playlist gemaakt met de Rotterdamse acts die je kunt zien optreden de komende maand! Check de playlist hier.