Grote Prijs van Nederland presenteert nieuwe vorm competitie

gpnlllDinsdag 17 juni werd het startschot gegeven voor muzikanten om zich aan te melden voor de Grote Prijs van Nederland, categorie Bands en Singer-Songwriter. Met deze start luidt de organisatie een nieuwe vorm van de competitie in, waarbij de live rondes worden gekoppeld aan een ontwikkeltraject.

Naast de voor iedereen vertrouwde kwartfinale, halve finale en finale krijgen alle deelnemende muzikanten in dit traject de kans om hun carrière centraal te laten staan tijdens verschillende coachingsbootcamps en fieldtrips. Daarin is er een belangrijke rol weggelegd voor een team van coaches en bekende Nederlandse muzikanten die vanuit hun ervaring de focus leggen op de ontwikkeling van de liveoptredens. De coaches die binnen deze nieuwe vorm van de GPNL het spits afbijten zijn: Dennis van Leeuwen (Kane), Elle Bandita, Wouter Hamel, Eddy Steeneken (Moke), Marien Dorleijn (Moss) en Llewy Is Sel (Relax). Met de toevoeging van het ontwikkeltraject streeft de Grote Prijs van Nederland er naar een belevenis en leermoment te zijn voor muzikanten in een bredere zin.

Publiek heeft ook een stem!
De GPNL is een juryprijs. Daarbij geldt dat het niet de coaches zijn die bepalen of een artiest doorgaat, maar een professionele jury. Toch kan het publiek ook vanaf de start van de aanmeldperiode haar invloed uitoefenen door via de website een stem te geven aan hun favoriete artiest. Hierin is er een bijzondere rol weggelegd voor het CJP. Met de inzet van twee wildcards per categorie bepalen zij uiteindelijk welke publieksfavorieten doorstromen naar de kwartfinale.

Dit jaar twee categorieën: Bands en Singer/Songwriter
Aanmelden voor de Grote Prijs van Nederland kan in twee categorieën: Bands en Singer/Songwriter. Jaarlijks wisselt de competitie haar drie categorieën af. Hiphopacts kunnen zich in juni 2015 weer inschrijven.

De kwartfinales en de halve finales vinden plaats van augustus tot en met november. De zes overgebleven deelnemers per categorie strijden vervolgens op zaterdag 20 december in (resp.) Paradiso en de Melkweg om de felbegeerde Grote Prijs van Nederland.

Aanmelden voor de Grote Prijs van Nederland kan vanaf dinsdag 17 juni tot en met 13 juli via de website.

A Devastating Truth

adtVisionaries
download-ep
melodic deathcore

De ep Visionaries van de Rotterdamse band A Devastating Truth is volledig digitaal. Niet alleen de nummers zijn te vinden en – tegen een zelf bepaalde prijs – te downloaden, maar ook de teksten zijn te vinden op de site. Leuk!

De vier nummers van de ep zijn verschillend. Opener Obscure Forces trekt direct mijn aandacht; dit is een band die snel wisselt van riffs, een enorme bak power heeft en de luisteraar overdondert. Gedurende het nummer krijg je geen moment om de aandacht te laten verslappen, door de verrassende wendingen blijf je geboeid luisteren. Ook Barriers hakt er stevig in, en ook hier zijn de riffs bijna wiskundig aan elkaar gesmeed. Sommige stukken of woorden in het nummer worden zo zompig en nat gezongen dat je hier en daar het spuug van de zanger bijna over je heen voelt komen.

De laatste twee van de vier nummers verschillen voor mijn gevoel nogal van de eerste twee. Over het geheel genomen zitten deze songs wat minder spannend in elkaar dan de voorgaande. Hier en daar gesteund door de bekende ‘core-rifjes’ neigt vooral Suppression meer naar melodic death dan de rest van de nummers. Dit is echter geen kritiek, het nummer sleept je mee en de melodie en tekst van het refrein blijven lekker hangen.

Het geheel zit goed in elkaar, er is duidelijk nagedacht over de muziek. Ook over de kwaliteit van het produceren is niets aan te merken, de instrumenten zijn prima in verhouding en hebben een mooie mix van helderheid en gewicht. Ik had wel meer dan vier nummers willen horen om te horen wat de band nog meer in petto heeft en of A Devastating Truth hierbij blijft verassen.

Mijn favoriete track is van de ep is Obscure Forces:

A Devastating Truth – Obscure Forces