Eksit – Niet voor bands met hits

Tom Waits.Leliveld

Tom Waits

De wortels van menig grote naam in de wereld van de Nederlandse popmuziek liggen in de Eksit. Hoog tijd dus, dat er een boek verscheen over deze Rotterdamse poptempel avant la lettre. Kees Vermeer presenteerde op 20 februari in WORM zijn boek Eksit. In dit boek neemt hij een duik in het verleden met de initiators, verschillende oud-medewerkers, de optredende artiesten en de bezoekers en neemt de lezer mee terug in de tijd.

En wat een tijd moet dat zijn geweest! U2 trad er op, en de Simple Minds en Marianne Faithfull. Maar ook Tom Waits, Graham Parker en The Police. En de Sex Pistols natuurlijk en The Cramps en The Fall. Groot geworden namen die voor twee gulden vijftig soms voor halflege zalen speelden in een tot popzaal verworden jongerencentrum.

eksit dec 1977Soms vlak voordat ze doorbraken, want een band met een hit werd niet geaccepteerd. Het gemeentelijk beleid was nog soepel, waardoor er heel veel mogelijk was. Zo konden bands doordeweeks gewoon spelen op de Lijnbaan en werden Eksit-avonden georganiseerd in de Doelen.

Eksit was er niet alleen voor de muziekliefhebber, maar bood ook theater, film, politieke avonden en schaakcafé De Gedekte Dame. Begonnen door Theo Hensen, die het hoog tijd vond voor een plek waar zijn muziek werd gedraaid en uitgegroeid van hippieplek begin jaren zeventig tot punktent rond 1980, al bleef er altijd een brede programmering te zien en te luisteren. Het was de bakermat van de beruchte Eksit Courant / Exit Krant, waaraan menig bekend Rotterdams schrijver meewerkte en Frank van der Meijden, de latere manager van Doe Maar en Bløf heeft er het vak geleerd.

Graham Parker

Graham Parker

Maar all good things must end. Uiteindelijk moest Eksit haar deuren sluiten in 1981 om terug te keren als Arena op de Kruiskade. Voor de jonge lezers: De Eksit is de voorloper van de Arena is de voorloper van Nighttown is de voorloper van WATT.

Als Vermeer al een politieke boodschap wil uitdragen met zijn boek, is het wel dat Rotterdam het best vaart bij het vrijlaten van creativiteit en het overlaten van popmuziek aan de popliefhebbende ondernemende jongeren, dan komt het vanzelf wel weer goed met het Rotterdamse popklimaat.

10659197_776414089096372_625544838233405555_nIedereen die daar een beetje inspiratie bij nodig heeft: Laat Vermeer je meevoeren naar Eksit en droom even weg bij de vele foto’s en het archiefmateriaal dat het boek biedt. Een mooi tijdsdocument van een periode waarin het in Rotterdam heus niet per se makkelijk was, maar wel heel leuk.

Meer Eksit?
Luister radioshow ONGEHOORD voor een interview met Kees Vermeer én muziek van de bands die ooit in Eksit speelden. Er is een openbare Facebookroep met regelmatige posts van betrokkenen en het boek (uitgeverij Douane) kun je hier bestellen.

 

Christine Madern

 

foto Christine Madern
Christine Madern is historicus, schrijver en muzikant, oprichter van Bureau Terugblik, initiatiefnemer van RRRoots, bassist van The Minor Details, bestuurslid van Music Matters, moeder van Vesper en Rotterdammer in hart en nieren.

 

HipHop Meets Dancehall in Rotonde

10391423_546612518814983_1208812661062522898_nZaterdagavond 7 maart worden in de Rotonde twee muziekstijlen bij elkaar gebracht en dat gaat resulteren in een fantastisch spektakel; HipHopMeetsDancehall!

Zoals de naam al doet vermoeden komt hiphop samen met de Jamaicaanse muziekstijl dancehall en dat mag je natuurlijk niet missen, omdat dit tot spannende en exotische kruisbestuivingen gaat leiden!

Je kunt je borst natmaken, want de volgende line up gaat opgediend worden:
– Lion Bobmano
– ClacClacClac Ent
– Dominique
– Fame Feelings
– Jow
Ook zal er een live band aanwezig zijn.

 

 

 

Opwarmen!


Extra informatie
Datum: zaterdag 7 maart
Locatie:  Muziekpodium de Rotonde, Hoge Land 15, Berkel en Rodenrijs
Aanvang: 21:00
Entree: leden €2,50 / niet-leden €5,00

Het Facebook event vind je hier.