Eerste namen Popunie Live op Baroeg Open Air bekend!

Popunie Live is ook dit jaar present op het gratis festival Baroeg Open Air (BOA), jaarlijks georganiseerd door poppodium Baroeg. Het festival vindt zaterdag 15 september voor de elfde keer plaats in het Zuiderpark in Rotterdam. BOA kenmerkt zich door een brede, underground programmering en heeft twee podia. Op het hoofdpodium ligt de nadruk op de grote namen in de harde en alternatieve muziek uit de rock, punk en metalscene. Het tweede podium biedt ’s middags ruimte aan startende en talentvolle bands en ’s avonds elektronische acts. Vandaag maken we de eerste twee Popunie Live acts bekend:

De Likt
Ergens diep en in de duisternis van Rotterdam leerden Jordy Dijkshoorn, Giorgi Kuiper en John van Beek elkaar in 2013 kennen. Er was een klik en een nieuwe band werd gevormd: De Likt. Met de verschillende muziekstijlen van het drietal creëerden ze een eigen sound. Zelf beschrijven ze het als ‘futuristische rock’. Ze wonnen binnen een jaar de muzikantenprijs tijdens de finale van de Grote Prijs van Nederland. Inmiddels hebben ze op festivals als Oerol, Metropolis, Motel Mozaique en Pinkpop gestaan.

 

Die Nakse Bananen
Dit lokale punkinstituut kan om de haverklap voor een gekkenhuis zorgen met oplawaaien als Rotterdam Riot Rebels en Randgroepbejaarden. In 28 jaar bandhistorie hebben de Nakse overal en nergens keet getrapt, van Brazilië tot De Vlerk. Hoog tijd dus om het Zuiderpark op te schudden met hun wervelwind van bier en punk.

Overigens zet drummer Deef de Kanarie elk jaar zijn wekker voor BOA, want hij kondigt altijd de bands aan. We zijn benieuwd wat hij over zijn eigen rampestampgezelschap de tent in schreeuwt. Afijn, de kater uit de boom kijken gaat hier niet werken: vuist in de lucht, doe de parkpogo, vreet het gras op of beuk tegen een beuk. Hoe dan ook, gaan met die banaan!

 

Popunie Live
Popunie Live is een concept dat in 2013 door de Popunie is ontwikkeld met als doel de promotie van Rotterdamse popmusici naar de hogere regionen. Met name gericht op het neusje van de zalm dat inmiddels diverse stadia heeft doorlopen en wellicht aan de vooravond staat van een professionele carriere in de muziek. Deze acts programmeren we op festivals als Metropolis en Oerol, maar dus ook op Baroeg Open Air!

Klik hier voor meer Popunie Live.

Datum: zaterdag 15 september
Locatie: Zuiderpark, Rotterdam
Aanvang: 12.00 uur
Entree: gratis

Klik hier voor het Facebookevent en volg het laatste nieuws van het festival via de website of Facebookpagina.

Popunie Live wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en Sena.

Volvermac – Styx

  • Styx

  • Volvermac
    • Genre: hiphop
    • Release-type: ep, digitaal
    • Label: self-released

Als rapper en producer maakte Volvermac de afgelopen jaren naam met het rapcollectief Cobra Unit. De Rotterdamse groep kenmerkt zich door Engelstalige straatraps met een onmiskenbaar duistere sound. Met Styx realiseert Volvermac zijn debuut-ep als solo artiest en qua stijl en sound kan ik alleen maar zeggen dat deze volledig aansluit op wat we van hem gewend zijn; rauwe teksten over zijn leven en verlangens, vertaald over duistere en grimmige beats.

Met het openingsnummer Ghost is de toon direct gezet. Met zijn soms ietwat ongeïnteresseerde stemgebruik en ontspannen flow vertelt Volvermac zelfverzekerd hoe hij, ondanks dat hij zo nu en dan liever niet teveel opvalt, geniet van zijn status, leven en alles waarmee dit gepaard gaat. In de hierop volgende nummers komen aspecten van zijn leven en de manier waarop hij wil leven verder naar voren. Zo wordt zijn behoefte aan geld, loyaliteit aan zijn vriendengroep en de aanwezigheid van vrouwen, drank en drugs over de gehele ep niet onder stoelen of banken geschoven.

Volvermac’s ontspannen manier van rappen krijgt in een aantal nummers extra energie door variatie in zijn flow en op momenten vrij chaotische beats. Hiermee weet hij de luisteraar met name in zijn solo nummers bij de les te houden.

Het nummer Shyne klinkt voor mij als het beste visitekaartje van de ep. In dit nummer krijgen we een vrij gedetailleerd kijkje in het leven van Volvermac, die hierbij samen met Cobra Unit lid GoodMonday een duidelijk statement maakt. Het tweetal vult elkaar tevens goed aan qua stijl en stemgeluid. Een ander nummer dat er voor mij uitspringt is Big Mf Cash. Het nummer gaat zoals de titel al doet vermoeden over geld en dan vooral het in grote hoeveelheden uitgeven ervan. Jammer is dat juist in dit nummer de volumes van muziek en vocalen niet optimaal op elkaar zijn afgestemd, waardoor de potentie van het nummer in mijn ogen, of beter gezegd oren, niet optimaal benut wordt. Desondanks doet het nagenoeg ontbreken van een Nederlands accent bij vlagen vergeten dat we hier te maken hebben met een rapper van Rotterdamse bodem.

Styx telt zes nummers, waarvan Volvermac de helft van de producties zelf voor zijn rekening neemt. De overige producties komen van JeffNumeroUno, 777Souljah, Forza en GoodMonday, waarbij laatstgenoemde verantwoordelijk is voor een co-productie. Ondanks de aanwezigheid van verschillende producers, sluiten de nummers qua sound goed op elkaar aan. Styx staat voor mij dan ook voor een ep die je brengt naar een grimmig sfeertje, die het meest tot zijn recht komt onder het maanlicht en waarbij een mistige omgeving gratis wordt meegeleverd aan de luisteraar.

Styx is alweer enkele maanden geleden uitgebracht. In de tussentijd heeft Volvermac niet stilgezeten en zijn er online verschillende nieuwe nummers van hem verschenen.