Een show met Originelen, Versies en Samples

Okkie bespreekt het verleden, het heden en de toekomst van zijn dj-carrière in een driedelige serie columns. In dit derde deel en laatste deel vertelt hij over zijn muziekshow, vol herkenning, verbazing en vermaak.

Dit is een vervolg opZaterdagmiddag draaien in RotownenVan Dansvloeren naar Radio Rijnmond‘. 

Copyright foto Saar Koopman

In columns één & twee beschreef ik mijn avontuur als dj, begonnen bij concerten. Via nachten in muziekcafé’s, naar dansvloeren met commerciële feesten in clubs en ondertussen op zaterdagmiddagen een ontspannen, tijdloos muziek-evenement ontwikkelen. Daarnaast was ik bezig met radiomaken voor RTV Rijnmond. Eerst in de nacht, later op prime-time zaterdagmiddag.

DJ op feesten, ontspannen middagen en radio
Door de radioshow, mijn ontwikkelingen op dansvloergebied én het op zaterdagmiddag draaien van tijdloos materiaal, kwam ik steeds verder op het terrein van Originelen, Coverversies en Samples (hergebruikte muziek). Ondertussen heb ik een platenkast en hard discs vol met materiaal verzameld. Niet om het verzamelen zelf, maar om er wat mee te doen.

Het besef groeide dat ik de verzamelde originelen, covers en gesamplede liedjes net zo goed voor mijn dj-opdrachten kon gebruiken. Op een groot bedrijfsfeest werkte het idee niet zo goed, daar wil men de klappers horen en daar betalen de mensen mij ook voor. Andere gelegenheden werden de aangewezen plek voor mijn speciale repertoire.

Optredens waar ik mijn gang kan gaan met muziek uit verschillende tijden en stijlen. Waar ik geboekt wordt voor mijn kennis en kunnen. Het is een sport geworden om het materiaal te gebruiken. Het ene liedje werkt wel, het andere niet. Het mooiste is de herkenning. De verbazing dat een liedje wat je een leven lang kent niet het origineel is. Een stukje muziek van enkele seconden en je weet het. Ook wanneer je een coverversie hoort van een bekende song in een totaal andere muziekstijl, vorm of taal. Hoe dat mogelijk is laat ik aan andere deskundigen over. Ik maak er gebruik van.


Een muziekshow vol herkenning, verbazing en vermaak
Dit idee ben ik andersom gaan zien. Het resulteerde in een plan. Een optreden waar ik muziek laat horen die bij elkaar past. In hoog tempo draai ik Originelen, Versies en Samples. Ik laat hoezen zien en show dj-technieken door middel van een projectie op een scherm van een camera die op mijn dj booth-werkterrein gericht staat. Soms vertel ik wat met de muziek tijdelijk op de achtergrond. Ik gebruik platenspelers en zoveel mogelijk origineel materiaal. Muziek is leidend. De aanwezige herkent de muziek, zo niet is het in ieder geval vermakelijk. Entertainment.

Door mijn brede interesse qua muziek vorm ik mijn plan naar de gelegenheid. Zo kan de show bij een popquiz geboekt worden, na een hiphop optreden of op een muziekfestival als onderdeel van de randprogrammering. Geef mij de kaders en ik maak de show. Door de corona-ellende gingen mijn eerste optredens helaas niet door, maar ik ben er ieder geval klaar voor!

Okkie Vijfvinkel (1968) is net als Obelix bij zijn geboorte in een ketel met toverdrank gevallen. Vandaar dat hij al van jongs af als een bezetene in de weer is. Vooral met muziek! Door zijn eeuwige aanwezigheid in het uitgaansleven, zijn dj-werk en zijn avonturen als zanger en drummer van diverse bands, is hij een niet meer weg te denken steunpilaar uit de Rotterdamse muziekscene.

Popunie lanceert Meet The Pro at Home | Tip 1: Melanie Esther

Nu we in deze tijden niet bij elkaar kunnen komen voor een Meet The Pro sessie, lanceren we Meet The Pro at Home. In de loop der jaren hebben we met Meet The Pro een onwijs breed netwerk aan muzikale pro’s opgebouwd. Zodat jij vanuit huis kan blijven investeren en werken aan je muzikale carrière, geven zij in deze  wekelijkse serie tips voor de muzikant in quarantaine!

Onze eerste tipgever is Melanie Esther die als artist branding & social media coach  artiesten begeleidt in het vinden en vertellen van hun unieke verhaal.