De Voorronde van Kunstbende Zuid-Holland 2023 komt eraan!

Op zondag 25 juni organiseert Popunie de Voorronde van Kunstbende Zuid-Holland 2023 in het Maaspodium, Rotterdam. Kunstbende is een platform voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar om zich te ontwikkelen in 9 verschillende creatieve disciplines: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Content Creator, Muziek, Taal en Theater.

Voorronde
De deelnemers in de categorieën Muziek, DJ, Dans, Expo, Fashion, Film, Taal, Content Creator en Theater mogen tijdens de Voorronde zichzelf laten zien voor een echt publiek op een professioneel podium. Ze worden de hele dag begeleid door het Kunstbende-team en krijgen leerzame feedback van onze professionele jury. Deze jury maakt aan het eind van de dag de winnaars bekend, die doorgaan naar de landelijke finale, het Kunstbende Young Creators Festival!

In de jury van de verschillende categorieën zitten dit keer o.a. Githa Biekman, Daniël Nolet, Ruwhel, Margarita Kouvatso, Dirk Zekveld, Reyndert Guiljam, Djuna Couvee, Orihana Calcines, Phabi Ngo, Ashley Joyce, Glodi Mbwete, Naomi King, Lola Umarova, Susan Right, Doris Baatsen, Wolter Pot, Odair Pereira, Saar Gerssen en Jethro. 

Kom naar de Voorronde!
Wil jij de talenten van de Voorronde supporten? Kom dan op 25 juni naar het Maaspodium! Vanaf 11:00u ben je welkom en het programma duurt om 17:00. Tickets zijn te koop via deze link. Het blokkenschema is inmiddels ook bekend:

 

Kunstbende Young Creators Festival
De winnaars van de Voorronde gaan naar de landelijke finale op het Kunstbende Young Creators Festival. Tijdens het Kunstbende Young Creators Festival worden de finalisten door een topjury beoordeelt. De winnaars worden overladen met stimuleringsprijzen, zoals coaching, studiotijd en een  optreden op op verschillende grote festivals door het land!

Kunstbende

Kunstbende is een platform voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar om zich te ontwikkelen in 9 verschillende creatieve disciplines: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Content Creator, Muziek, Taal en Theater. We zijn een netwerkorganisatie die jong, creatief talent ontdekt, ontwikkelt en exposeert.

Met de wedstrijd Kunstbende worden jongeren op vroege leeftijd gestimuleerd hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Veel artiesten komen voort uit de kweekvijver van Kunstbende zoals Trijntje Oosterhuis, Martin Garrix, Nielson, Kalvijn, Claudia de Breij, Stefano Keizers, Abdelkader Benali, Douwe Bob en DeWolff.

Voor meer informatie over het traject, de Voorronde en de landelijke finale kijk je op: www.kunstbende.nl.  Volg Kunstbende Zuid-Holland op Instagram!

Live-verslag: album releaseshow Peter Somuah in LantarenVenster

Letter To The Universe, zo heet het nieuwe album van de Ghanees-Rotterdamse jazztrompettist Peter Somuah. En het universum heeft geluisterd, tijdens de album releaseshow op 2 juni in een bomvol LantarenVenster.

Met een indrukwekkende verzameling van veelal Rotterdamse rasmuzikanten op het podium, beloofde het een mooie avond te worden: Jesse Schilderink op de saxofoon (je kan hem kennen van o.a. het Liberati Quartet en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest), Anton de Bruin op de keys (o.a. lid van de Rotterdamse band Dragonfruit), Marijn van der Ven op de contrabas, Danny Rombout op de percussie, en Jens Meijer achter de drums.

En die belofte werd waargemaakt. Het tweede nummer is de titeltrack Letter To The Universe. Hoopgevend en tegelijk melancholisch galmt het door de zaal. Het publiek is uitbundig in het applaus en duidelijk erg betrokken. Met een afwisseling van energieke en kalme nummers, wordt de aandacht van het publiek vastgehouden.

Zoals het jazz betaamt, vliegen de solo’s je om de oren. Iedereen krijgt zijn moment en maakt daar fijn gebruik van. Subliem zijn de momenten waarop het samenspel van Peter en Jesse centraal staat. Tijdens een bongo solo wordt het publiek aangemoedigd om mee te klappen. Dat is altijd één van mijn favoriete momenten van zittende concerten: je voelt de energie meteen weer door de zaal stromen.

Na een paar nummers spreekt Peter het publiek even toe. Hij vertelt dat het de eerste keer is dat ze optreden met strijkers. Ze voegen een extra dimensie toe aan het spel. Peter vertelt ook over de totstandkoming van het album en hoe de band daarvoor naar Ghana afgereisd is. “It was so hot, they were dying there”, zegt hij met een lach. In Nederland hebben ze het album afgemaakt.

Daarna is het tijd voor het nummer Moonlight, met special guest Latanya Alberto. Haar warme stem mengt zich moeiteloos met de rest van de band en brengt een fijne afwisseling.

Voor mij één van de grootste verrassingen van de avond: Peter speelt niet alleen trompet, hij zingt ook. En hoe! Het publiek hangt aan zijn lippen tijdens het nummer Soft Touch. Om er met een knal uit te gaan, eindigt de band met het meer uptempo Raindrops en neemt daarna een verdiende staande ovatie in ontvangst.

Foto copyright © Judith Dunsbergen