5 november 2015
•
Algemeen
•
Redactie
Op dinsdag 10 november presenteren Arts and Culture Studies (EUR), Grounds, and Roodkapje voor de tweede keer Music Talks, een artistiek symposium over ‘muziek, creatieve scenes en de stad’. In deze editie staat de (Rotterdamse) muziekscene centraal. Is de scene ‘überhip’ of ‘pretty dead’?
Tijdens het symposium wordt academische kennis en praktische kennis bij elkaar te brengen om te komen tot een beter begrip van muziekscenes in een stad, en daarbij wordt uiteraard ingezoomd Rotterdam. Vragen die in elk geval aan de orde komen: Waarom is een muziekscene belangrijk? Wat is de rol ervan voor muzikanten persoonlijk en voor de ontwikkeling van hun carrière? Hoe ontwikkelt een scene in tijd en plaats? Wat is de betekenis van een muziekscene voor het creatieve imago van Rotterdam?
Rotterdam staat bekend om zijn haven en identiteit als ‘werkstad’. Aan de andere kant is het ook een stad waar grote investeringen zijn gedaan in de culturele en creatieve industrie om het imago van de stad opnieuw op te bouwen. In de afgelopen decennia is Rotterdam meer en meer een broedplaats geworden voor een ‘creatieve Renaissance’.
Een muziekscene is het startpunt voor veel muzikanten; zij acteren tezamen als de creatieve ‘humuslaag’ van de stad; Ze triggeren samenwerkingen tussen artiesten in verschillende disciplines, die zich met elkaar trans-lokaal kunnen ontwikkelen. Rotterdam’s muziekscene werd onlangs in De Volkskrant als “mogelijk de meest interessante van Nederland’. Tegelijkertijd beargumenteren andere media dat het internet een killer is voor lokale muziekscenes.
Tafelgasten
Tafelgasten zijn Brian Hracs (University of Southhampton, UK), Steven Pieters (Triphouse Rotterdam), Erik Braun (Erasmus School of Economics (ESE)), Nina Onland (Promoter at V11, booker and project manager at Rock ‘n’ Roll Highschool), Roodkapje performance by KOBE, en optredens van Liselot van Oosterom en Bruno Ferro Xavier da Silva.
Muziek van Liselot van Oosterom en Bruno Ferro Xavier da Silva
Liselot van Oosterom heeft gestuurd aan het Conservatorium in Rotterdam en wellicht ken je haar wel van De Beste Singer-Songwriter van Nederland… Ze groeide op met klassieke muziek. Haar eerste instrument was dan ook een viool, maar het duurde niet lang voordat ze overstapte naar de piano en het zingen. Op haar veertiende begon ze met het schrijven van haar eigen liedjes. Haar inspiratie haalt ze voornamelijk uit alles wat ze meemaakt op het gebied van liefde.
Bruno Ferro Xavier da Silva heeft in de afgelopen jaren een bijzondere weg in het clubcircuit afgelegd. Als bekende in de Rotterdamse improvisatiescene en frontman van diverse bands (Stöma, Doodoo’s Coffee, Doktor Schnitt). Hij is toegewijd aan zijn basgitaar en gebruikt het in combinatie met strijkstok, samples en elektronische effecten. Met gemak mixt de Rotterdamse muzikant/componist punk, funk, jazz, hiphop, electro, ambient en drum ‘n bass tot zijn eigen geluid. De eigenzinnige bassist is naast zijn muziekprojecten (o.a. met moderne dans) ook actief als beeldend kunstenaar die met het kunstenaarscollectief Antistrot (internationaal) exposeert.
Bruno speelde op festivals als Lowlands, Metropolis, Poetry International, stond in het Rotterdamse voorprogramma van Tricky en Bush, speelde in Tokio, Moskou, New York, Kopenhagen, Londen en had tours door Duitsland, Rusland en Japan.
Extra informatie
Datum: dinsdag 10 november
Locatie: Podium Grounds, Pieter de Hoochweg 125
Aanvang: 19.30 uur
Entree: gratis
Facebookevent
Music Talks vindt plaats in Popunie’s Rotterdamse Popweek: Tien dagen lang wordt vanuit Popunie en de Rotterdamse podia de Rotterdamse popcultuur in de schijnwerpers gezet. Lees hier wat er nog meer plaatsvindt in deze week of download de app.
Het event wordt mede mogelijk gemaakt door the City of Rotterdam, Erasmus Trustfonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting HMA Schadee-fonds and the Erasmus Research Centre for Media, Communication and Culture.