Luisteragenda april 2017

Rotterdam bruist van de toffe live concerten! Om al dit enthousiaste en vaak nog onbekende talent overzichtelijk te promoten, heeft de Popunie een luisteragenda samengesteld in de vorm van een podcast.

Host en tevens muzikant Chris Anderson presenteert de podcast en vertelt waar en wanneer de diverse acts optreden. De lijst is samengesteld uit louter Rotterdamse acts die in april optreden in de stad.

Dus wil je uit in de stad en heb je zin in livemuziek van eigen bodem; check dan de Popunie Luisteragenda hieronder! Kijk in de Popunie Agenda voor meer informatie over deze events.

Onder de podcast de tracklist en uitgebreide informatie per act.

Tracklist

 1. Massa – Dr. Frank

  Deze ‘Rotterdoomse’ rockband mengt zware doom met psychedelische stoner en post-rock. Dit drietal verantwoordelijk voor deze orkaan van geluid zijn pas bezig sinds 2014, maar dat zou niemand geraden hebben tenzij je het vertelt. Op donderdag 6 april zijn ze te zien, samen met Riposte (FR), Gewoon Fucking Raggen en Holger bij MIR in Rotterdam Zuid. Deze avond begint om 20.00 uur en kost je €5,-.

 2. Smudged Toads – The Spawn

  In de nacht van 7 april wordt MONO 1 jaar! Om dit te vieren kun je daar die avond acht artiesten het podium zien bestijgen, mede mogelijk gemaakt door Popunie Music Support. De artiesten die je hier die avond kunt gaan zien zijn Afrobot, Big Hare, Kaan & Abel, Les Cidres, MC Bain, Smudged Toads, Strange Boutique en Twice Upon A Time. Deze avond word de visuele aankleding verzorgd door The Love Imams met hun nieuwe show REST. Deze avond is gratis te bezoeken en begint om 18.00 uur!

 3. DOOXS – Nude

  Op vrijdag 7 en zaterdag 8 april kun je weer naar het Motel Mozaique festival verspreid over verschillende locaties in de stad. Bovenop de gevestigde namen presenteert de Popunie dit festival in het kader van Popunie Live ook vijf artiesten die op zullen treden op Plaza Mozaique en in de Paradijskerk. Mitch Rivers, DOOXS, Crying Boys Cafe, The Sweet Release of Death en Junglebae zullen Rotterdam vertegenwoordigen tijdens dit festival. Kaarten koop je via de website van Motel Mozaique. Dagtickets voor dit festival kosten €37,50 (of €35,- met je CJP pas). Op het moment van schrijven zijn passe-partouts en zaterdag/slaapkaarten volledig uitverkocht. Plaza Mozaique is echter gratis en ook zonder ticket toegankelijk. Meer informatie vind je hier.

 4. Wouter Mol – Ran Away From Distance

  Wouter Mol is een Rotterdamse singer/songwriter die samen met harpiste Maartje Gilissen en violiste Margot Kersing de basis vormen voor dit folk project. Na het winnen van de Sena Grote Prijs van Rotterdam 2016 presenteert dit drietal op 8 april hun debuut ep Out Of Skin in Walhalla. Dit evenement start om 20.30 uur en kost je een tientje of €15,- met de gloednieuwe ep erbij.

 5. Vangelis Sopamena – Voor Ons

  Op woensdag 19 april kun je naar Studio de Bakkerij voor Vangelis Sopamena tijdsens de 29ste editie van Gistpodium. Dit concept is bij te wonen voor €3,50 en geeft een zestal artiesten wat extra tijd in de spotlights. Deze keer spelen ook spoken word artiest Edwin de Voight, kunstenares Willemijn de Boer, Cellist en steeldrum speler Marta González, operazanger Alberto da Morena en spoken word artiest Jesse Mooij. Met zo’n breed programma moet er op zijn minst wel één artiest bij zitten die jouw smaak is! Deze avond duurt van 20.30 uur tot 22.00 uur.

 6. Mayín – Red Underlined

  Mayín is de bevestiging dat pop niet lelijk hoeft te zijn. Dit Rotterdamse zestal ziet zichzelf als vertellers van verhalen via muziek onder leiding van frontvrouw Misha Wong. Deze groep musici is al samen sinds ze elkaar ontmoette bij het conservatorium en de rest is geschiedenis. Mayín is sinds september 2016 bezig geweest aan het schrijven en opnemen van nieuw materiaal, iets wat je kunt gaan horen op vrijdag 14 april in Grounds samen met Ierse singer/songwriter Marc O’Reilly. Deze avond begint om 21.00 uur en kost je €12,50!

 7. MXRCXL – The Damaged One

  Op Koningsdag (27 april) kun je naar de Baroeg voor het betere rag en stamp werk voor het Konginsdag Festival! Deze editie spelen een vijftal rock en metal acts die je de drukte op de vrijmarkt zo doen vergeten. Deze editie spelen United Voices of Rock, DAILY NOISE CLUB, MXRCXL, Razorblade Messiah en Nederlandse speedrock act G.O.D Dit festival is gratis te bezoeken vanaf 14.00 uur!

 8. Rats on Rafts – Last Day on Earth

  Vanwege het 30-jarig bestaan van Rotown kun je op 28 en 29 april naar het mini-festival Dirty Thirty in de beroemde ontmoetingsplaats voor Rotterdamse musici en fans. De hele maand april is de programmering in handen geweest van verschillende hosts die bepaalden wat er in de zalen van Rotown te zien was, maar met Dirty Thirty neemt Rotown het heft weer in eigen handen met de beste gitaarmuziek uit binnen- en buitenland.Op vrijdag 28 april kun je The Wytches, Heaters, Nouveau Vélo en Black Foxxes gaan zien en horen. Op vrijdag 29 april spelen Iceage, Rats on Rafts, Communions en The Sweet Release of Death.

DOOL – Here Now, There Then

 • Here Now, There Then

 • DOOL
  • Genre: Dark rock
  • Release-type: CD, digitaal
  • Label: Prophecy Productions

Het gaat goed met DOOL. Zo goed zelfs dat een hype omtrent de nieuwe band van Elle Bandita’s Ryanne van Dorst en o.a. leden van het tragisch teloorgegane The Devils Blood, de landgrenzen overspoeld. En terecht.

Na sterke optredens op o.a. Roadburn, als voorprogramma van Me And That Man (Behemoth’s Nergal) en in onze eigen Rotterdamse Baroeg, V11 en Rotown, gooit de band live hoge ogen.

Vorige maand verscheen Here Now, There Then. De debuutplaat die na het eerder verschijnen van de single Oweynagat grote schoenen te vullen had. Of dit DOOL gelukt is? Het antwoord is een volmondig: ja. Here Now, There Then is een fenomenale plaat.

Met een openingsnummer van tien minuten legt DOOL direct een van hun azen op tafel. Vantablack opent met onheilspellende gitaarklanken vanuit de onderwereld. Na twee minuten zet van Dorst grimmig in, met opbouwende drums naar een climax van Polak en Vermeulen.

Al in deze openingstrack is het duidelijk dat DOOL de tijd neemt om te creëren. Een grotendeels instrumentaal epos met sluipende wendingen, welke de toon zet voor de rest van de plaat.

Golden Serpents weet het melancholische vast te houden in een catchy uptempo track, welke bij vlagen doet denken aan GOLD (Polak’s andere band).

Met Words On Paper begint er een duister sprookje met de unheimische openingskreten van Van Dorst en de suggestieve baslijnen van Van de Zande. Deze toon wordt verder doorgezet In Her Darkest Hour, welke zowel muzikaal als tekstueel weerklinkt als vanuit het perspectief van een pop in de hoek van een kinderkamer. Getuige van het kwade dat mensen doen.

Oweynagat is de single waarmee de hype rondom DOOL begon. In die mate zelfs dat het Duitse Prophecy Productions-label besloot om deze eerder uit te brengen als een 10”. Gelukkig is dit pareltje opnieuw te bewonderen op deze plaat.

De gelaagdheid, trefzekere tempowisselingen en klevende melancholie gaven eerder een voorproefje van wat er nog zou komen. Ook nu de plaat er eindelijk is past Oweynagat perfect in het rijtje thuis.

Met The Alpha en The Death Of Love komen de zwaarmoedige emoties samen in loodzware riffs en baslijnen. De afsluitende akoestische tonen van laatstgenoemde track lopen geslaagd over in She Goat, de afsluiter van de plaat. Met iedere luisterbeurt vliegt de tijd voorbij. Het abrupte einde van de afsluiter vraagt om meer.

De toonzetting van DOOL tekent een mythe die druipt van modder. Met Here Now, There Then hebben zij een waarlijk unieke plaat gemaakt welke in veel eindejaarslijstjes zal worden genoteerd. Een zeer grote aanrader!