DOOL – Here Now, There Then

Het gaat goed met DOOL. Zo goed zelfs dat een hype omtrent de nieuwe band van Elle Bandita’s Ryanne van Dorst en o.a. leden van het tragisch teloorgegane The Devils Blood, de landgrenzen overspoeld. En terecht.

Na sterke optredens op o.a. Roadburn, als voorprogramma van Me And That Man (Behemoth’s Nergal) en in onze eigen Rotterdamse Baroeg, V11 en Rotown, gooit de band live hoge ogen.

Vorige maand verscheen Here Now, There Then. De debuutplaat die na het eerder verschijnen van de single Oweynagat grote schoenen te vullen had. Of dit DOOL gelukt is? Het antwoord is een volmondig: ja. Here Now, There Then is een fenomenale plaat.

Met een openingsnummer van tien minuten legt DOOL direct een van hun azen op tafel. Vantablack opent met onheilspellende gitaarklanken vanuit de onderwereld. Na twee minuten zet van Dorst grimmig in, met opbouwende drums naar een climax van Polak en Vermeulen.

Al in deze openingstrack is het duidelijk dat DOOL de tijd neemt om te creëren. Een grotendeels instrumentaal epos met sluipende wendingen, welke de toon zet voor de rest van de plaat.

Golden Serpents weet het melancholische vast te houden in een catchy uptempo track, welke bij vlagen doet denken aan GOLD (Polak’s andere band).

Met Words On Paper begint er een duister sprookje met de unheimische openingskreten van Van Dorst en de suggestieve baslijnen van Van de Zande. Deze toon wordt verder doorgezet In Her Darkest Hour, welke zowel muzikaal als tekstueel weerklinkt als vanuit het perspectief van een pop in de hoek van een kinderkamer. Getuige van het kwade dat mensen doen.

Oweynagat is de single waarmee de hype rondom DOOL begon. In die mate zelfs dat het Duitse Prophecy Productions-label besloot om deze eerder uit te brengen als een 10”. Gelukkig is dit pareltje opnieuw te bewonderen op deze plaat.

De gelaagdheid, trefzekere tempowisselingen en klevende melancholie gaven eerder een voorproefje van wat er nog zou komen. Ook nu de plaat er eindelijk is past Oweynagat perfect in het rijtje thuis.

Met The Alpha en The Death Of Love komen de zwaarmoedige emoties samen in loodzware riffs en baslijnen. De afsluitende akoestische tonen van laatstgenoemde track lopen geslaagd over in She Goat, de afsluiter van de plaat. Met iedere luisterbeurt vliegt de tijd voorbij. Het abrupte einde van de afsluiter vraagt om meer.

De toonzetting van DOOL tekent een mythe die druipt van modder. Met Here Now, There Then hebben zij een waarlijk unieke plaat gemaakt welke in veel eindejaarslijstjes zal worden genoteerd. Een zeer grote aanrader!

Zaterdag 15 april is DOOL als onderdeel van Paaspop te Schijndel weer te bewonderen op Nederlandse bodem. Voor meer data bezoek je de website of Facebook van DOOL.

Popunie clipoverzicht maart 2017

logo_CLIPOVERZICHT_webHet Popunie clipoverzicht van maart 2017 staat klaar! Ook de afgelopen maand zijn er weer veel nieuwe videoclips verschenen van Rotterdamse acts en bands. Voor zover deze op onze radar verschenen, hebben we ze hier voor de liefhebbers op een rijtje gezet.

volg-ons-op-youtube

Wouter Mol – Ran Away From Distance

Kroon – Saaf (n.o.g)

TOSSO – Catfight

BoneYard – Do You Really (live @ Kroepoekfabriek)

Suzanne Sanders – Disappear

Hef – Bijna ft. Lil Kleine

Gelukzoekers – FF Normaal

De Formule – Alles Of Niets

Flip Noorman – Als Tijd Niet Bestaat

Dinkey Valente – Life

Ntjam Rosie – Never Give Up

Mayra Orchestra – Face In The Water

Crooks – Commercieel

All For Nothing – At First Sight

Devi Dev – Antias

Josimar Gomes – Scopes ft. On The Fence

Joia – Living It Now

Mister Personal ft. Big Huey – U Should Know Better (Mothers GrooveBox version)

The Dawn Brothers – Vampire

Sal Jordan – Smooth Poppa Flow

The Kik – Een Lach En Een Traan

Sevn Alias & GLOWINTHEDARK – Weg Van Alle Stress

The Bullfight – That Man

M. – Droomstad

Maaike Adegeest – Tijdloos (live)

Guus Bok – Alles Komt Goed

Anna Rune – Sundown

Gerson Rafael – Distance X Shape Of You (mashup of Omarion & Ed Sheeran)

FMG – Oh Meisje

iET – Heavy On My Heart (live @ Mokosound Studios)

Lion Bobmano – Nothing Comes Easy

C.C. Grand – It’s Ok (live & acoustic)

Gery Mendes – Wonder

Sevn Alias – Qifesh

Ir-Sais & Dando – Lomai

Gerson Rafael – Passionfruit (Original by Drake)

Melissa Lopes – Ik Heb Je Door ft. Mella MM

Mavy – Ik Dacht (Prod. LangeSjaak)