Dagboek van een band: 3 Oktober

Door mijn intrede in de muziekwereld weet ik inmiddels dat punk goed is voor je status, maar slecht voor je portemonnee. Bij het levenslied werkt dat andersom, in ieder geval in mijn beleving. Daarom heb ik een tijdje terug het plan opgevat om een 3 oktober smartlap te maken voor het jaarlijkse Leidens Ontzet. Het idee zal wellicht ooit eens zijn ontstaan tijdens 3 oktober, waarschijnlijk aan het einde van de avond, maar het is alsnog blijven hangen.

Nu de zomervakantie zijn intrede heeft gedaan en de reguliere oefensessies met mijn punkgezelschap afgezegd of uitgesteld worden kan ik hier mooi mee verder. Omdat een smartlap een hoog familiair gehalte heeft wil ik dit project een familiegevoel meegeven. Niet het Frans Bauer familie gevoel maar meer zoals Saskia & Serge of The White Stripes. Met mijn broer achter de trommels en mijn vader op de bas ben ik al een aardig eind. Een vriend van de familie op zang maakt de band compleet. We zijn Kelly Family waardig.

Met uiteenlopende muzikale voorkeuren binnen de familie blijft het spannend of Neil Young meets Koos Albert echt gaat werken. Toch zijn er gekkere dingen gebeurd in de muziekwereld, Kanye West die Bohemian Rhapsody ‘zingt’ bijvoorbeeld of rapper Sjors. En zie wat daarvan terecht is gekomen.

Het wordt een stadionlied. De Nederlandse You Never Walk Alone. Wat dat betreft is het jammer dat Leiden geen betaald voetbalclub heeft. Er zijn daarentegen wel genoeg kroegen en kantines in de stad.

Ik zie die kroegen al meedeinen, bier in de lucht en uit volle borst meezingen. Wellicht dat ik met mijn karaokesetje een Leidens ontzet tour kan doen tijdens die dagen. In dat geval zing ik zelf wel met de autotune op de turbo stand. Als ik Lil Kleine mag geloven vang je sowieso behoorlijk wat centen voor zo’n optreden en als ik dan ook gewoon boos wegloop als er een biertje mijn kant op komt dan wordt dit jaar een klapper. Om het goed te maken met het publiek geef ik iedereen een drankje van mijn vers verdiende gage, heb ik allemaal vrienden erbij en een stapel geld over. Win win.

Behalve als de rest van de band hier lucht van krijgt dan is het een beetje glad ijs op een hellend vlak waar ik me begeef. De vechtscheiding van Gert & Hermien en Lange Frans & Baas B. staan mij nog vers in het geheugen. Eerst dat nummer maar eens afmaken.

Wordt vervolgd..

Richard Rotteveel maakt Glampunk met Helleveeg en Nederstoner met Zombie Waiste. Dagboek van een band is een soapcolumn met twee dikke knipogen en veel herkenbare situaties voor de doorsnee muzikant. Het beschrijft de perikelen van de Leidse band Helleveeg en legt ze langs de meetlat van de gemiddelde wereldartiest. Onder de naam Riesrot schrijft hij verhaaltjes, columns of blogs, vaak voetbal of muziek gerelateerd en te vinden op zijn website

Maak kennis met de finalisten: Singer/Songwriter

Voorafgaand aan de Bands finale vindt ’s middags de Singer/Songwriter finale van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam plaats in de Eduard Flipse zaal van De Doelen. Hieronder stellen we de finalisten alvast aan je voor.

Jessy Yasmeen – valt op door haar karakteristieke lage stemgeluid en intieme performance en is het beste te omschrijven als dromerige indiefolk. Jessy Yasmeen wordt geïnspireerd door Ben Howard, Bon Iver, Daughter en Matt Corby. In 2017 verscheen haar eerste single Alone in samenwerking met producer Martijn Groeneveld, bekend van zijn werk met; Blaudzun en John Coffey. In juli bracht ze de ep Unchain Me uit.

LAURA – ‘eigentijdse popsongs met een hoog meezing-gehalte’. Met de release van haar debuutsingle Tot Snel belandde LAURA in de playlist van radiostation 100% NL en betrad ze het finale elftal van Giels Talentenjacht. Niet veel later was ze samen met Nick & Simon verantwoordelijk voor de titelsong van de film Hartenstrijd. Hierdoor stond LAURA al binnen korte tijd niet alleen in Paradiso, maar ook naast Nick & Simon voor een vol Ahoy!

LE MOTAT – SONGS, TEKSTPERFORMANCES, HITS
MOOI, GOOR, LIEF, ABSURD of VUIG.
SOMS ALLEMAAL TEGELIJKERTIJD
LE MOTAT MOET JE VANDAAG VOELEN,
OF ANDERS MORGEN.

RZLZ – haar sound is het beste te omschrijven als donker met een dwingende elektronische beat en soulvolle vocalen. De sterkende, helende kracht van muziek is een absolute constante in het turbulente leven van de Nederlands-Kroatische zangeres RZLZ. Door de jaren heen heeft ze geleerd dat zij de gave heeft om die helende kracht van muziek door te geven. Haar overrompelende ep Lioness was daar al het bewijs van, de nieuwe ep Right Here bevestigt dit nogmaals.

Serelda – popliedjes met soul invloeden en een elektronische sound. Serelda is geïnspireerd door artiesten zoals John Mayer, Ariana Grande, D’Angelo, Emily King en Lianna La Havas. Geen van de liedjes die Serelda schrijft lijken op elkaar en toch hebben ze allemaal iets gemeen. Aan de catchy zanglijnen en sierlijke koortjes herken je haar muziek dan ook uit duizenden!

Nog geen kaartje voor de finale(s)? Haal ‘m snel in onze ticketshop!

Alvast inluisteren voor de finales? Check de Spotify-playlist!

Copyright foto’s: Jasper Mol (Bordoo Creations)