Open brief aan de alternatieve muzikant (Hoe Lange Frans ons de weg wijst)

Lieve muzikant,

‘Lekker Nederlands’. Zo heet het ongetwijfeld wanstaltige programma, waarin Lange Frans zijn Het Land Van 2.0 ten gehore bracht. Een rap over de stand van Nederland op dit moment: vluchtelingen, zwarte piet en natuurlijk het woord “fokking”. Lange Frans kreeg flink wat verwijten: voor rechts was het een links gedrocht, voor ons alternatievelingen niet intellectueel genoeg. We zouden Frans z’n ietwat knullige rap in het hol van de leeuw (SBS6) echter moeten omhelzen.

De alternatieve muziekwereld in Nederland is verworden tot een grote emmer laffe pis. Gordon is meer punk dan Kensington ooit geweest is. Gordon trekt z’n bek open, verrast, maakt mensen boos; alternatieve bands zijn voorspelbaar en braaf. Hun spreekbuizen 3FM en 3voor12 idem dito.

Hiermee is muziek één van haar belangrijkste kwaliteiten kwijtgeraakt: onrust. Kunstenaars hebben altijd een belangrijke rol gehad in de vorming van de maatschappij. Ik heb het dan niet over belerende zeurteksten van protestzangers. Ik heb het over muzikanten die uitstralen hoe ze in de wereld staan. Of dat nou politiek (links, rechts, racistisch, communistisch) of wel of niet geloven in de liefde is. We moeten het allemaal zien, voelen. Dat helpt ons namelijk bepalen wie wij zijn.

Tegenwoordig moet alles ‘leuk’ zijn. Zelfs rock ’n roll is ‘leuk’ omdat dat ‘zo lekker dwars is’. Maar hoe dwars ben je als je in alles voldoet aan je stereotiep? ‘Leuk’ maakt geen littekens. ‘Leuk’ brengt niks in beweging. En beweging is wat we nodig hebben. Veroorzaken Gordon en Lange Frans dit? Misschien niet, maar hun wil blijkt groter dan die van de hele ‘alternatieve’ wereld bij elkaar.

We staan voor een grote opdracht de komende jaren. Links haat rechts, rechts links, en een deel van allebei haat verandering. Er worden AZC’s bestormd, vrouwen aangerand, raadsleden bedreigd en homo’s gebashed. Het nieuws is voor het eggie. Het gaat nu over ons. En het zal nog een tijdje over ons blijven gaan.

Muzikanten moeten hun rol weer terugveroveren. Ze moeten ons een spiegel voorhouden, geen quotes uit OOR. Maak je niet meer druk over wat Giel Beelen of 3voor12 van je vindt. Hun mening verandert namelijk niks aan niks. Hun mening verandert al jaren niks aan niks. Zij zijn niet geïnteresseerd in de vleugels van muziek. Zij zijn geïnteresseerd in Twitter. Je kracht ligt niet in Twitter, op een blog of in de droom van een plek op ‘Into The Best Kept Rabbit Hole’. Je kracht ligt in jezelf; in de bril die je gebruikt om de wereld te zien. De rest is irrelevant.

We moeten af van dat allesvernietigende 3FM-ideaal, dat ons leert dat alles te moeilijk is. Mensen kunnen meer aan dan dertig keer hetzelfde liedje van een kopie van een kopie van een Engels bandje dat ooit een single uitbracht die wel iets weghad van een originele band. Het is tijd dat je je bek weer opentrekt. Onderzoek wat jou anders maakt en vergroot dat uit. Verdeel je publiek met een vlijmscherp mes: als er nooit iemand boos bij je optreden is weggelopen ben je irrelevant. In godsnaam, alleen op deze manier hebben we weer wat aan muziek. Iets dat groter is dan incestueuze showcasesuccessen en gezapige “concert-van-het-jaar!-tweets” over bands die op elk festival hetzelfde trucje laten zien.

Het moet rellen worden op ‘Into The Best Kept Rabbit Hole’. Het publiek moet tot op het bot verdeeld zijn. Alle grote kunst begint met strijd en jij, lieve muzikant, bent diegene die dat moet veroorzaken. Het enige dat je hoeft te doen, is eerlijk zijn.

Lieve muzikant, laat Lange Frans je lichtend voorbeeld zijn.

Laat de verandering niet aan politiek of media over; jij kan het namelijk veel beter.

Doe ik het allemaal goed? Nee

Maakt dat me een hypocriete, arrogante, betweterige idealist? Ja

Doei!
Mark Lotterman

Mark Lotterman is singer/songwriter. Zijn muziek en tourdata vind je hier. Zijn nieuwste album Holland kun je hier beluisteren.

Hiphop labelavond HardHeaderz in Capsloc

12308602_1088146661195417_1230649636899996656_nHardHeaderz is het Iabel dat Far I, WatIsWatIs en Kevtendencies vertegenwoordigt. In 2016 bestaat HardHeaderz precies vijf jaar. Het is dus tijd om dit te vieren met een labelavond, op zaterdag 27 februari in Capsloc. De avond staat in het teken van old skool hiphop tot trap.

HardHeaderz is een onafhankelijk hiphop platenlabel, in 2011 opgericht door de Rotterdamse Far I. Of we het nu hebben over old school, new school, boombap, G-funk, gangsta rap, grime of trap, HardHeaderz staat voor hiphop zoals het altijd al bedoeld was: uit het hart, met pure overtuiging en een uplifting boodschap! Dj’s Koning Winter en Djangobeats draaien de plaatjes aan elkaar.

Far I
Far I begon alweer 25 jaar geleden met rappen in het Engels en heeft nooit zijn passie voor hiphop en de Engelse taal verloren. In 1999 kreeg hij bekendheid binnen de Nederlandse hiphop scene met zijn featuring op Straight Up Raw van U-niq.

De wat oudere hiphop liefhebber kent Far I misschien wel van U-niq’s debuutalbum Married To Music uit 2000 en van Top Notch’s verzamelalbum Homegrown: Dope Dutch Hip Hop Talent uit 2002. Als voormalig protegé van The Anonymous Mis (Postmen) heeft de loop der jaren Far I aardig wat inzicht verschaft over de Nederlandse muziekindustrie. Hij presenteert met een liveband zijn nieuwe album Far I x DM2M – The Black Shepard.
WatWatIs
WatWatIs is een Rotterdamse hiphop groep bestaande uit Yellow, Ruwhel en DJ Djangobeats. Met hun muziek, door hen aangeduid als ‘conscious trap’, geven ze een beeld van hoe hun wereld eruit ziet. De songs verwoorden goed waar de jongens mee ‘struggelen’ als twintigers die opgroeiden in een gewelddadige omgeving en hiermee proberen zij luisteraars op een positieve manier te inspireren.

Kevtendencies
De uit Rotterdam afkomstige Kevtendencies wordt door velen al gezien als de ‘leader of the new school’. Zelf omschrijft hij zijn muziek als ‘new age boombap’ met complexe en duistere onderwerpen als spiritualiteit en complottheorieën, gemixt met levenslessen en revolutionaire gedachtes.
Extra informatie
Datum: zaterdag 27 februari
Locatie: Capsloc, Pelikaanweg 3, Capelle a/d IJssel
Aanvang: 20.00 uur
Entree: gratis
Facebookevent