Leer van Wu-Tang Clan – Meer verdienen door minder te verkopen

Maaikey portret3Een bizar plan. De bekende hiphop-formatie Wu-Tang Clan gaat hun nieuwe album uitbrengen in een oplage van één.

Het album, verpakt in een luxe zilveren kist, gaat na de release op tournee langs museums, galerieën en festivals. Daar kunnen belangstellenden de plaat beluisteren. Maar alleen als zij door de zware beveiliging komen. Want iedereen wordt gescreend om te controleren of ze geen opname-apparatuur bij zich dragen.

Na de tournee zal het album geveild worden en vervolgens verkocht aan de hoogste bieder. De verwachting is dat er miljoenen voor geboden gaan worden.

Er zitten natuurlijk een hoop haken en ogen aan dit plan. Wat als de opnames uitlekken? Gaat het wel echt zoveel opleveren als verwacht? En is dit niet sneu voor al die trouwe fans die dus nooit dit album kunnen beluisteren?

Maar ik heb vooral bewondering voor de gedachte achter deze release. In een tijd waarin muziek (en veel andere zaken ook, trouwens) verworden is tot iets waar je niet voor hoeft te betalen, laat de Wu-Tang Clan zien waar het eigenlijk om gaat. Dat een album een kunstwerk is. Geen wegwerpartikel.

Mooi vond ik ook om te lezen dat de inspiratie voor dit idee kwam uit de beeldende kunst. Daar is het immers doodnormaal om met unieke exemplaren te werken en een kunstwerk kost daarom ook veel meer dan een cd.

En de fans kunnen nog steeds van de muziek genieten, maar dan eenmalig. Door het album te beluisteren tijdens de tournee. Ik vind het een erg inspirerend voorbeeld van op een andere manier kijken naar je verdienmodel.

Lees hier het nieuwsartikel over de actie van Wu-Tang Clan.

Maaike van Steenis

Maaike van Steenis is trainer en leert ondernemers in de creatieve sector hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvolle onderneming kunnen opbouwen. Meer informatie over Maaike is te vinden op haar website. Daar kun je ook haar gratis E-book aanvragen met tien tips om meer te gaan verdienen als creatieve ondernemer via www.gemstoneprojecten.nl/contact.

Dion Masé x JP

dion_mase_ep_zij-492x492 Zij
download-ep
hiphop

Dion Masé, de man met meer mixtapes dan sneakers, dropt in samenwerking met producer JP de vijf tracks tellende ep Zij. Online valt er vrijwel niets te vinden over deze mysterieuze producer, en na het luisteren van de ep wordt de nieuwsgierigheid alleen maar groter.

De openingstrack Bout It is meteen de knaller van de plaat; de beat is lekker mellow met een grappige sample en de lyrics van Masé gaan als een mes door de boter. De beat van Hossel Man heeft een soort freaky ambient-vibe en luistert lekker weg. Het feit dat Dion in deze track refereert aan dingen die hij ‘back in the days’ heeft gedaan past goed bij deze vibe.

Dion Masé – Bout It

Ook de overige drie tracks liggen lekker in het gehoor, maar zul je minder snel onthouden. Over het algemeen is het een lekkere ep voor in de auto met de ramen naar beneden gerold op een warme zomeravond. De grote vraag blijft echter nog steeds onbeantwoord: wanneer wordt deze jongen nou eens opgepikt door het grote publiek? Het is hem zo gegund.

Download Zij op Puna.nl.

Voor meer informatie bezoek je de tumblr van Dion Masé.

Onlangs verscheen al de ep Goed Wordt Vergeten van Dion Masé. Lees de recensie hier.

Conchitta Bottse