Drie gouden tips voor muzikanten om (beter) betaald te krijgen

maaike van steenisAls ondernemend muzikant moet geld verdienen een belangrijke prioriteit zijn. Veel muzikanten worstelen daarmee. Ze vinden geld eigenlijk maar een noodzakelijk kwaad en houden zich er het liefst zo min mogelijk mee bezig. Dat kan als gevolg hebben dat ze er geen of onduidelijke afspraken over maken.

Drummer Vince, bijvoorbeeld.
Katinka, een zangeres, belde hem op. Ze is bezig met het samenstellen van een nieuwe band en wil graag dat Vince hierin gaat spelen.

Ze spreken af in een café en Katinka vertelt over haar ideeën. Vince is helemaal blij. Het klinkt heel tof. Wat gaaf dat ze hem hiervoor vraagt. Katinka weet precies wat ze wil en wat ze van Vince verwacht. Op muzikaal vlak dan.

Hij vraagt naar de praktische kant.
Hoe vaak gaan ze repeteren? Waar wordt er geoefend? Wanneer gaan ze spelen? Heeft ze al contacten met venues? En vooral; welk honorarium heeft ze in gedachten?

Ineens wordt Katinka vaag. Haar gezicht betrekt. Dat weet ze allemaal nog niet. Maar daar komen ze vast wel uit. Het belangrijkste is dat hij zich kan vinden in haar stijl. Ze wil werken met mensen die daar volledig achter staan. Niet met muzikanten die het voor het geld doen. Daarom vraagt ze juist hem.

Vince voelt zijn handen zweterig worden en zijn mond droog.

Hij durft er niet meer op terug te komen.
En zo laten veel musici zich verleiden tot projecten terwijl ze vooraf niet weten hoeveel tijd het ze kost en wat ze gaan verdienen. En voor ze het beseffen, hebben ze de zoveelste semi-vrijwillige klus op hun naam staan.

Om dit patroon te doorbreken, is het cruciaal om vanaf het begin duidelijk te maken dat jij werkt om er geld mee te verdienen. Dat is niet inhalig. Dat is professioneel. En het hoeft zeker niet te betekenen dat je je werk niet met liefde doet.

Om je hierbij op weg te helpen drie praktische tips om geld verdienen serieus te nemen:

  • Maak duidelijke afspraken over de betaling. Is er ook een vergoeding voor repetities? Hoe zit het met de reiskosten? Wanneer kun je factureren?
  • Betaal zelf je rekeningen stipt op tijd. Als jij zorgvuldig met geld omgaat, trek je mensen aan die dat ook doen.
  • Bepaal voor jezelf wat je minimaal per uur of per gig wilt verdienen en hou je daaraan. Dat anderen hetzelfde voor minder doen is niet relevant. Hun grenzen hoeven niet de jouwe te zijn.

Overigens is er niets mis mee om een project voor de lol te doen, of voor de ervaring. Maar dan moet dat vooraf wel duidelijk zijn. Niks zo frustrerend als er halverwege achter komen dat er eigenlijk geen budget is.

Maaike van Steenis

Maaike van Steenis is trainer en leert muzikanten en creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Meer is eigenaar van het bedrijf Succesvol Ondernemen als Creatief en is ze initiatiefnemer van de award “Creatieve Ondernemer van het Jaar”. Via haar website kun je haar gratis E-book opvragen met daarin 10 dingen die je vandaag nog kunt doen om meer te verdienen met je werk.

Popunie organiseert Semi-Finals van Kunstbende in Haags Pop Centrum

kunstbende semi-finals2

Op zaterdag 23 april aanstaande organiseren we de Semi-Finals van de Kunstbende Zuid-Holland in het Haags Pop Centrum. Na deze Zuid-Hollandse eindronde is bekend wie de provincie mag vertegenwoordigen in de landelijke finale, die plaatsvindt op zaterdag 18 juni in TivoliVredenburg.

 

 

Al tijdens de Play-Offs in Podium Grounds, zagen we heel mooie werken van de jonge kunstenaars die dit jaar meedoen, in opnieuw maar liefst 8 disciplines: Dans, DJ, Taal, Theater, Expo, Fashion, Muziek en Film.

Na zaterdag zal bekend zijn wie Zuid-Holland mag vertegenwoordigen in de landelijke finale van Kunstbende, die plaatsvindt op zaterdag 18 juni in TivoliVredenburg.

De afgelopen weken zijn de deelnemers die tijdens de Play-Offs zijn geselecteerd voor de Semi-Finals van Zuid-Holland, klaargestoomd onder begeleiding van de speciale Kunstbende-kunstcoaches en hebben workshops gekregen van professionals uit hun discipline.

“Wij als kunstcoaches hebben al flink wat ervaring en die willen graag delen met de jonge deelnemers. Door middel van belrondes en coachingsmomenten stappen wij naar hen toe om het gemakkelijker te maken, ze vertrouwen te geven en ze zo goed mogelijk voor te bereiden op de spotlights van Kunstbende,” beschreef Gino van Weenen, kunstcoach Taal, in zijn column voor ons.

DSC_2717 DSC_2782 79 48

Like de Facebookpagina van Kunstbende Zuid-Holland, bekijk alle deelnemers en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Extra informatie
Datum: zaterdag 23 april
Locatie: Haags Pop Centrum, Burgemeester Hovylaan 12, Den Haag
Aanvang: 12.30 uur
Entree: €5,- | 50% groepskorting met 5 personen | vvk: www.kunstbende.nl/tickets

Kunstbende Zuid-Holland wordt mede gefinancierd door Gemeente Den Haag, Gemeente Rotterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht, Madurodam, Stichting Elise Mathilde Fonds en Fonds 1818