Partycrasher zoekt internationale feestjes

Daisy en Tonio
De Italiaanse ober kijkt me glazig aan. “Piece of cake…?” mompelt hij. Ik knik. Ik heb hem net gevraagd hoe ik de uitdrukking ‘piece of cake’ het best kan vertalen in het Italiaans. Hij antwoordt niet. Maar opeens glimlacht hij breed, rent de keuken in en brengt me een groot stuk tiramisu.

Dat schiet niet op zo. De tijd dringt. Binnenkort komt mijn nieuwe plaat uit in vier talen. Ik doe alle vertalingen zelf. Vanuit het Engels vertaal ik elk nummer naar het Italiaans, Frans en Portugees.

Spijt heb ik (nog) niet, maar potverdorie wat is dat moeilijk! Ik heb hulp nodig. En het liefst van native speakers die naast hun moedertaal ook het Engels goed beheersen.

Mijn beste Portugese vriend valt in ieder geval af. Bij hem was de verwarring groot toen ik uitlegde dat ‘nowhere’ niet hetzelfde is als ‘now here’.

En laatst op het feestje van een kennis uit Frankrijk vroeg ik of de Franse taal een uitdrukking kent voor ‘tough love’. Dat mondde uit in een ruzie tussen de aanwezige Fransen over hoe dat het beste vertaald kon worden. Ik denk niet dat ik daar nog uitgenodigd word.

Wat nu? Ik heb even overwogen naar Den Haag te verhuizen (veel ambassades) of Rijswijk (Europees Octrooibureau) of Brussel (Europees Parlement). In Brussel loop ik misschien Frans Timmermans wel tegen het lijf, die vertaalt alles in een uurtje! Maar verhuizen ligt financieel wat moeilijk.

Daarom ben ik nu naarstig op zoek naar ‘internationale feestjes’ waar niemand me kent en ik dus nog welkom ben.

Ik ben niet luidruchtig, kleed me netjes en neem een cadeautje mee voor de gastheer of –vrouw. Ik ben een bescheiden partycrasher. Ik drink je niet arm, met een literfles bronwater maak je me al blij. Maar mag ik dan wel je gasten linguïstisch brainpicken?

Daisy Cools

In een reeks van zes ep’s onder de noemer ´The Europe Files´, woont Daisy steeds zo’n vijf maanden in een Europese stad waar ze optreedt en liedjes schrijft. De eerste ep getiteld ‘The Paris file’ kwam uit in 2011, waarna ‘Palermo’ (2012) en ‘Lissabon’ (2014) volgden. Op zoek naar het gevoel van vrijheid, deelt Daisy door middel van liedjes haar ervaringen tijdens het verblijf in de verschillende steden. Hoe het vertalen en de album-opnames Daisy vergaat, kun je volgen op haar website.

Maand van Cultuuronderwijs

21_DSC6781
Rotterdam is dit jaar Onderwijsstad van het jaar en zet daarin de spotlights op het onderwijs van de toekomst. Maart 2017 is in dit kader uitgeroepen tot de allereerste Maand van Cultuuronderwijs. Een maand vol activiteiten die bijdragen aan het antwoord op de vraag: hoe vormt cultuuronderwijs Rotterdam? Want cultuuronderwijs is onderwijs van de toekomst.

Een lezing van Gert Biesta, misschien wel de meest spraakmakende onderwijspedagoog van dit moment, Jet Bussemaker in gesprek met leerlingen en leerkrachten, een foto-expositie van leerlingen van het Zuiderparkcollege op school en een Nacht van het Onderwijs met film, debat en feest. De Maand van Cultuuronderwijs zet een sterk programma in de etalage waarin leerling en leerkracht, student en directeur, bestuurder en educator worden uitgenodigd deel te nemen en mee te denken over het onderwijs in Rotterdam. Bekijk het volledige programma via deze website.

Actuele vraagstukken
Het is een belangrijk jaar voor de toekomst van het Rotterdamse onderwijs. Zo wordt, in het kader van Rotterdam Onderwijsstad, gewerkt aan een stedelijk Masterplan Onderwijs 2030. Cultuuronderwijs kan hier een grote rol in gaan spelen. Maar hoe precies? Op welke wijze vormt cultuuronderwijs Rotterdam?

De eerste Maand van Cultuuronderwijs moet gaan bijdragen aan het antwoord. Want goed cultuuronderwijs kan essentiële bijdragen leveren aan actuele (onderwijs)vraagstukken, zoals: hoe zorgen we samen voor een inclusieve samenleving? Hoe zien leerlingen zichzelf en hun talenten en hoe geven zij vorm aan hun burgerschap?

De Maand van Cultuuronderwijs wordt 31 maart afgesloten tijdens het stedelijke festival Nacht van het Onderwijs in KINO.

Van Gelijke Kansen Alliantie tot Nacht van het Onderwijs
Op maandag 6 maart trappen we af met de Gelijke Kansen Alliantie in de Rotterdamse Schouwburg. Minister Jet Bussemaker is deze ochtend te gast om met leraren, educatoren, besturen én leerlingen in gesprek te gaan. Het onderwerp: hoe kan cultuur bijdragen aan gelijke kansen voor iedereen in de stad.

Tijdens de Nacht van het Onderwijs op 31 maart, een festival waar vooruitstrevend Rotterdams onderwijs in de spotlight staat, wordt De Maand van Cultuuronderwijs afgesloten. Gedurende de rest van de maand zal een groot aantal scholen, musea, theaters en andere instellingen haar deuren openstellen voor inspirerende, onderzoekende en vooruitstrevende activiteiten.

Kijk voor meer informatie op de website van Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR).