Voordekunst.nl

ming voordekunstHet maken van een album is vooral een creatief proces, maar helaas moet een muzikant ook altijd even stilstaan bij de financiering. Mijn tweede album Karma heb ik kunnen bekostigen met het prijzengeld van de Music Matters Award. Dit was geweldig: zonder te grote geldzorgen kwam Karma tot stand. Drie weken terug ben ik een campagne gestart op Voordekunst.nl: het platform voor crowdfunding van kunstprojecten. Mijn project: Roots and Bones.

Roots en Bones zijn twee mini albums die samen een geheel zullen vormen. Ditmaal schrijf ik over de mensen en bijbehorende sores die zich (al dan niet ongewenst) wortelen in je lichaam. Hoe dingen je tot in je gebeente, je basis, kunnen raken. Het leven gaat door en dit is de opvolger van het vorige album, waarop mijn karma centraal stond. Natuurlijk is liefde en het verlies ervan een onderwerp, maar ook wijd ik een nummer aan mysterie en hoop en het in bedwang houden van het te intens hechten aan weer nieuwe liefde.

De inspiratie komt soms van ver, maar het zijn veelal verhalen van mij en de mensen die dichtbij mij staan. Titelsong Roots, heb ik bijvoorbeeld geschreven naar een verstikkend verhaal van mijn liefste en beste vriendinnetje. Het is wel vaker gebeurd dat wat ik schrijf waarheid wordt. Ook ditmaal belandde ik niet lang na het schrijven van Roots in zo’n zelfde verstikkend verhaal. De wortels waren vergroeid en ze braken botten.

Wat voor mij extra bijzonder aan dit album is, is dat ik voor het eerst ook zelf produceer. Samen met mijn compagnon Alex van Popta boor ik een creativiteit aan waarvan ik nog niet wist dat het in mij zat. We schrijven transparante partijen en creëren ruimte, voor stem, strijkers en sfeer. Mede daarom is Roots and Bones een hoofdstuk in het leven dat ik heel graag geschreven, gedrukt en gelezen zie worden.

Met dit verlangen ben ik samen met mijn management begonnen aan wel iets heel spannends: we vragen om hulp. Aan vrienden, familie, fans, ondernemers en onbekenden. Ik heb financieel een duwtje in de rug nodig, maar natuurlijk blijft het allerbelangrijkste nog steeds de muziek! In ruil voor donaties geef ik daarom een huiskamerconcert, vertel ik bij een speciale luistersessie hoe de muziek tot stand is gekomen en vier ik kerst met donateurs in Café RAAF in Rotterdam. Lekker eten en muzikale omlijsting zijn daar natuurlijk onderdeel van. Ik heb gemerkt dat de donaties die ik al heb mogen ontvangen voort komen uit warme harten. Men wil helpen, graag het resultaat horen, en ervan kunnen genieten. Zo ontstaat automatisch een web van binding met het kunstproject, want ook de donateurs zijn onderdeel van het album.

En zodoende maak ik Roots and Bones niet meer alleen. Ik word creatief bijgestaan door de co-producer en een aantal fantastische muzikanten. Zakelijk en mentaal door mijn management en al door 25 enthousiaste donateurs. They’ve got my back! Hopelijk kunnen er door middel van crowdfunding nog een heleboel meer mooie projecten worden gerealiseerd. We gaan er voor! Voor De Kunst!

Ook Ming steunen met Roots and Bones? Bekijk het project op VoorDeKunst.nl.

Ming is de zangeres en songschrijver van Ming’s Pretty Heroes. Met de muziek van haar album’s Ok Mr. Mix (sept 2009) en Karma (sept 2011) tourde Ming’s Pretty Heroes o.a. door Duitsland en China. Ming was winnaar van de Music Matters Award en vervulde de rol van muziek ambassadeur voor Rotterdam gedurende 2011. Tot mei 2012 tourde Ming’s Pretty Heroes met moderne dansvoorstelling Meer Ruis van Conny Janssen Danst. Speciaal voor de voorstelling werd muziek van Karma bewerkt en herschreven en verzorgde Ming’s Pretty Heroes live de muziek voor 43 shows in theaters in Nederland en Zwitserland.  Deze zomer wordt de voorstelling gespeeld op de Parade (Utrecht, Rotterdam en Den Haag) en was hij te zien op Lowlands. Naast het schrijven van columns voor de Popunie is Ming momenteel boardmember van het Stadsinitiatief en werkt zij aan een derde album.

Studioverslag: That Band From Holland (deel 1)

TBFHWaar moeten we dit jaar nou weer in vredesnaam over gaan schrijven? Wanneer we als band onze jaarlijkse zomerstop hebben en iedereen geniet van het mooie zomerweer, begint het toch weer te kriebelen.

Terwijl ik met een biertje naar de ondergaande zon staar in een bloedheet Kroatië dwalen mijn gedachten stiekem al af naar smeltende sneeuwpoppen, ruziënde families aan een kerstdiner en uit de hand gelopen sneeuwballengevechten.. ‘ Ieder jaar komen rond deze tijd de eerste gedachtespinsels naar boven.

Zodra ik thuis ben mail ik met Michiel. Hij zat vroeger bij de band maar gaat nog wel ieder jaar mee naar Zeeland om mee te helpen aan de plaat. Ook hij is dan al fanatiek bezig met zijn eerste liedjes. Waar we beiden tegen aan lopen is dat het thema ‘Kerst’ vrij beperkt is. Dit zorgt ervoor dat je blijft hangen in de clichés van sneeuw, kerstmannen, kerstbomen, belletjes en dat soort zaken. Inmiddels hebben wij ons erbij neergelegd en pakken we de kansen om het daarom maar netjes binnen het kader van een mislukte kerst te houden. Altijd een heerlijk onderwerp.

Rond half september hebben we vaak alweer een paar demo’s op een bloedhete zolderkamer opgenomen. Deze worden per mail naar de band gestuurd en als een soort van traditie niet beluisterd. In de oefenruimte is de verbazing dan ieder jaar weer groot als we in korte broek de eerste liedjes gaan uitproberen. En toch lukt het steeds weer om rond oktober een compleet nieuw kerstrepertoire te hebben ingeoefend.  Het is altijd weer bijzonder om te horen hoe mijn oorspronkelijke ideeën onder handen worden genomen door de band. Hoe drummer Frank bijvoorbeeld een heerlijk bubbling-ritme er tegenaan gooit terwijl Bartels zijn longen door de trombone gieren en tegelijkertijd een glockenspiel bespeelt met zijn rechtervoet.

Nadat alles zijn definitieve vorm heeft gekregen valt er nog veel te regelen. Hoe gaat het artwork van de 100 exemplaren eruit zien? Hoe gaat hij heten? Waar gaan we hem releasen op 1 december? Maar vooral; wanneer hebben zes mannen met drukke banen, gezinnen en voetbalverplichtingen de tijd om samen, binnen een weekend, tenminste tien kerstliedjes op te nemen? De datumprikker heeft gesproken. Het weekend van 16 november zitten wij in Zeeland!

fggDe eerste demo’s worden gemaakt

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Houd dan de Facebook pagina van That Band From Holland in de gaten!

Eric-Jan