Alle winnaars Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2021 bekend!

Het afgelopen weekend organiseerde Popunie de finales van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2021 in een uitverkocht Theater Zuidplein. Met de finales van Bands, Producer, Singer/Songwriter en Hiphop achter de rug zijn alle winnaars nu bekend!

Zaterdag 18 september won LUCAS de Juryprijs en Sammie Sedano de Publieksprijs bij de finale van Bands. Bij Producer ging Kromabis er met de Jury- én de Publieksprijs vandoor. Op zondag 19 september vond de Singer/Songwriter finale in de middag plaats en werd de juryprijs gewonnen door Albertine en de publieksprijs door Avondwinkel. In de avond was het aan de categorie Hiphop om het finaleweekend af te sluiten. Jahma won de Juryprijs Hiphop en de Publieksprijs ging naar Bob Spanish!

Dit vond de jury van de winnaars:

LUCAS (Bands)
Activist van zijn eigen identiteit; LUCAS heeft iets zeer uniek te pakken. Het is wachten op de grote doorbraak voor LUCAS. Met zulke originele liedjes en zo een sterke show mogen we trots zijn als Rotterdam muziekstad!” Zei de jury, bestaande uit Conchitta Bottse (Paard), Ricardo Jupijn (The Daily Indie) en Ai Ming Oei (Mingue).

LUCAS schrijft over de menselijke noodzaak en zoektocht naar affectie, vertaald in androgyne, innovatieve klanken als poëtische dreampop. Met eerlijkheid en kwetsbaarheid probeert LUCAS een utopia van sociale inclusiviteit te creëren. Invloeden als MEROL, Spinvis, Annie M.G. Schmidt, maar ook acts als Robyn, Sufjan Stevens en Christine & The Queens zijn terug te horen en zorgen voor actuele Nederlandstalige muzieksprookjes.⁠

LUCAS 

Sammie Sedano

Albertine (Singer/Songwriter)
Oprecht, dynamisch, een sprekende stem, unieke manier van spelen en mooi uitgewerkt!” Aldus de jury, bestaande uit Ayu en Hester (Sisters in Songwriting), Walter Wilhelm (For The Road, Dox) en Lisa van Viegen (iET).

Al improviserend verdiepte ze zich in jazz en wereldmuziek en heeft ze achter de schermen als singer/songwriter haar eigen nummers geschreven. Ze begeleidt zichzelf op de piano en door haarzelf uitgevonden unieke tokkeltechnieken op de altviool.⁠ De muziek van Albertine gaat over de ondraaglijke lichtheid van het bestaan, dierbaren verliezen, tegenslagen in de wind slaan, zelfvertrouwen winnen en allerlei andere alledaagse thema’s in het leven van een jonge vrouw in de stad.⁠

Albertine

Avondwinkel

Jahma (Hiphop)
De jury over Jahma: “Jahma maakt met keiharde beats, aanstekelijke energie en zijn realness Rotterdam, zijn wijk, maar vooral zijn broer – Rotterdamse legende H.E.L.D.E.R.H.E.I.D. trots!”.  De Hiphopjury bestond uit Hanneke de Jonge (MOJO), Mijndert Rodolf (013) en Jeansen Djaoen (FunX).

Jahma is geboren en getogen in Rotterdam-Zuid en muziek is hem met de paplepel ingegoten. Op zijn 13e begon hij met teksten schrijven en op zijn 15e nam hij daadwerkelijk zijn eerste track op. Inmiddels maakt hij niet alleen zelf muziek; hij heeft vorig jaar ‘sow2island’ opgezet en hoopt jonge rappers te kunnen begeleiden.⁠

Jahma

Bob Spanish

Kromabis (Producer)
Kromabis heeft een dansbare in your face sound met veel variatie. Bombastische 80’s drums en een kenmerkende 90’s Rave sound. Als geheel klopt het!”  Aldus de jury van Producer bestaande uit Estroe, Jaap Wiewel (Killing Skills) en Falco van Weerd (Qniezery), over Kromabis.

Van jongs af aan is Kromabis altijd gefascineerd geweest door het maken van muziek. In zijn tienerjaren begon hij te ploeteren met muziekproductiesoftware en begon hij zijn eigen liedjes te schrijven en te produceren. Tegenwoordig weet Kromabis precies wat hij wil: een comeback rond zijn favoriete muziektijdperk; 90’s UK Garage (House), Jungle en Bassline.⁠

Kromabis

Prijzenpakket
De Juryprijs winnaar heeft met de overwinning onder andere € 1.000 prijzengeld, een masterclass naar keuze, een jaarabonnement op Meet The Pro en een persoonlijke buddy gewonnen.

Rotterdam Music Awards
Net zoals vorig jaar worden de vier jurywinnaars automatisch genomineerd voor de Rotterdam Music Award in de categorie De Belofte. De uitreiking van de Awards vindt later dit jaar plaats.

Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam
De Popunie kijkt trots terug op het uitverkochte finaleweekend van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam, die ondanks de huidige maatregelen tóch heeft kunnen plaatsvinden.

We zijn vanuit de Popunie ontzettend trots op alle muzikanten die mee hebben gedaan. Het waren inspirerende shows en iedereen heeft iets bijzonders neergezet! En wat mooi om weer live muziek te horen met publiek erbij!” Aldus Judith Dunsbergen (Popunie – Projectleider Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam)

Copyright foto’s: Bordoo Creations (Bands & Singer/Songwriter) en Govert Kreuk (Producer en Hiphop)

Meer over de winnaars en de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam is te vinden via de website, Facebook en Instagram.

De Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam wordt georganiseerd door de Popunie en o.a. mede mogelijk gemaakt door Sena Performers, Gemeente Rotterdam, VSB Fonds, ErasmusstichtingElise Mathilde Fonds en Stager.

De muzieksector in de coronacrisis: een aantal tips #16

Sinds maart 2020 neemt het kabinet logischerwijs maatregelen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Dit heeft ook grote impact op de muzieksector die voor langere tijd niet meer kan functioneren als voorheen. Na versoepelingen die in ieder geval weer iets meer mogelijk maken volgt vaak noodgedwongen weer een vorm van ‘lockdown’. Gelukkig hebben al veel mensen zich laten vaccineren waardoor de maatschappij stap voor stap weer open gaat.

Tegelijkertijd is de realiteit dat veel ondernemers en werkenden in de muzieksector hard zijn getroffen. Buffers zijn geslonken, reserves zijn opgebruikt en realisatie van events blijft erg onzeker. De sector is dus nog lang niet gered en financiële ondersteuning blijft noodzakelijk. Maar waar kan je terecht als je in de muzieksector zit? Na de vele tips in 15 eerdere artikelen hebben wij opnieuw een aantal actuele initiatieven, updates en reminders voor je op een rij gezet. Doe er je voordeel mee!

Rijksoverheid – 1,5 meter afstand niet meer verplicht en coronatoegangsbewijs nodig
Vanaf 25 september zijn de beperkingen voor festivals en evenementen in de buitenlucht en geplaceerde concerten en voorstellingen die binnen plaatsvinden grotendeels opgeheven. Voor concerten en voorstellingen zonder vaste zitplaatsen zijn er nog steeds beperkingen en mogen organisatoren b.v. 75% van het maximumaantal bezoekers toelaten. De overheid komt organisatoren en podia tegemoet door de inkomsten die organisatoren hierdoor mislopen binnenkort te compenseren. De rijksoverheid trekt hiervoor €15 miljoen uit.

Dat blijkt uit een Kamerbrief die minister Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 

NORMA – Feniks Fonds
Om nieuwe projecten te ondersteunen opent NORMA een alternatieve aanvraagronde namens het Steunfonds Rechtensector. Het NORMA Feniks Fonds stelt met de steun uit het Steunfonds Rechtensector een totaalbudget van €300.000,- beschikbaar voor subsidieaanvragen. Dit kan makers in staat stellen om alternatieve projecten te realiseren, om zo hun publiek te bereiken. Denk hierbij aan een concertfilm, een theaterstuk op een alternatieve locatie of een podcast met creatieve inhoud, zoals een hoorspel of audiotour.

Aanvragen van een beurs uit het NORMA Feniks Fonds staat open voor professionele uitvoerende kunstenaars die werkzaam zijn als (stem-)acteur, muzikant, of aanverwante disciplines (poppenspeler, danser etc.) en men hoeft niet ingeschreven te staan bij NORMA. Lees voor de voorwaarden goed het reglement en de instructies op de website.

Heb jij een goed idee? Dan kun je nu een aanvraag indienen voor een beurs uit het NORMA Feniks Fonds van €5.000 of €10.000. Aanvragen kunnen worden ingediend tot 27 september 10.00 uur via de website van NORMA. Heb je vragen over het reguliere NORMA fonds of het NORMA Feniks Fonds? Neem dan per e-mail contact op met Robert Zomers via: normafonds@stichtingnorma.nl.

BAM!, MMF en UIMA roepen op een aanvraag in te dienen bij het garantiefonds!
BAM! Popauteurs, Music Managers Forum en United Independent Music Agencies roepen artiesten en managers op om bij hun boeker/organisatoren aan de bel te trekken bij gecancelde (festival)shows. Door een aanvraag in te dienen bij het garantiefonds, kunnen gages van artiesten vergoedt worden.

De Subsidieregeling Evenementen van de Rijksoverheid (ook bekend als ‘garantiefonds’) is een tijdelijke subsidie regeling voor evenementen, die het mogelijk maakt om gemaakte kosten van organisatoren te vergoeden als de Rijksoverheid het evenement moet verbieden vanwege de coronasituatie. Het gaat om evenementen die plaatsvinden tussen 1 juli en 31 december 2021. Door dit fonds van €450 miljoen kunnen organisatoren kosten vergoed krijgen die gemaakt zijn op basis van afspraken met artiesten, leveranciers en dergelijke. Hier behoren dus ook de gages van artiesten bij. Een van de voorwaarden is dat alleen de organisator van een evenement, een aanvraag kan indienen.

Artiesten en managers moeten dan ook hun boekers en organisatoren verzoeken om een aanvraag te doen bij het garantiefonds!

Het is van belang dat de artiest en/of manager niet automatisch akkoord gaat met het verschuiven van de show, maar de overeenkomst en volledige factuur van dit jaar in stand houdt. Door zoveel mogelijk aanvragen bij het garantiefonds in te dienen, geeft dit een signaal aan Den Haag dat de nood hoger is dan ze dachten. Dien je aanvraag in, ook als je denkt dat je evenement niet aan de voorwaarden voldoet. Meer informatie over het garantiefonds en het indienen van je aanvragen vind je hier.

Kunstenbondvakgroep Muziek/Ntb i.s.m. SENA – Nationaal Podiumplan (NPP)
Per 1 september is het Nationaal Podiumplan ook voor het genre popmuziek opengesteld om zo een fundamentele bijdrage te leveren aan de Nederlandse muziekcultuur. Dit door de ‘humuslaag’ van kleine essentiële podia met een pop-, jazz- en wereldmuziekprogrammering te verstevigen en te verduurzamen voor zowel het publiek als voor de musici. Hierbij wil het NPP stimuleren dat professionele musici een eerlijke betaling kunnen ontvangen voor hun prestaties (volgens Fair Pay maatstaven).

Het basisconcept
Het Nationaal Podiumplan (NPP) voorziet hierbij in een regeling zonder uitgebreide aanvraagprocedures. Het NPP kan de gage voor een concert van de musicus aanvullen tot de actuele gagenorm van €265,-. Dit is mogelijk zodra een podium dat is geregistreerd bij het NPP zelf minimaal de helft van deze gagenorm als bedrag voor het concert inlegt.

De overeenkomst tussen het podium en de band vormt hierbij de basis. Wanneer hierin is vastgelegd dat voor het optreden een minimale gage van €132,50 per musicus van toepassing is (50% van de gagenorm) en het voldoet verder aan alle voorwaarden, dan reserveert het NPP voor dit concert een toekenning van €132,50 per musicus.*

Nadat het optreden heeft plaatsgevonden volgens de NPP voorwaarden, wordt de reservering door het NPP rechtstreeks op de bankrekening van de musicus overgemaakt.
* (Momenteel komen alleen muziekformaties van max. vijf leden in aanmerking)

 

Gemeente Rotterdam – Pitcher Perfect 010
De cultuursector is zichzelf steeds aan het heruitvinden en vernieuwen. Pitcher Perfect 010 speelt hierop in als unieke, laagdrempelige vorm van projectfinanciering zonder inhoudelijke criteria of jury. Tijdens een Pitcher Perfect 010-avond vertel je in vijf minuten waarom je met jouw plan het verdient om subsidie te krijgen. Het totale budget is €90.000,- die wordt verdeeld over maximaal 20 pitchers. Je kunt een maximum bedrag van €10.000,- krijgen.

Inschrijven voor jouw Pitch
De pitchavonden vinden twee keer per jaar plaats. Inschrijven hiervoor is steeds in de maanden maart en september. Projecten mogen op het moment van de pitchavond nog niet zijn gestart. De eerstvolgende pitchavond is op donderdag 14 oktober 2021 in Islemunda. Aanvragen doe je hier.

Sena Performers Muziekproductiefonds
Musici kunnen nog steeds een aanvraag voor steun aan producties in eigen beheer doen bij het Sena Performers Muziekproductiefonds. De tranches voor dit jaar zijn als volgt ingedeeld:

Aanvraagronde 1: 2 november 2020 t/m 7 maart 2021
Aanvraagronde 2: 8 maart 2021 t/m 6 juni 2021
Aanvraagronde 3: 7 juni 2021 t/m 31 oktober 2021

Deze derde tranche heeft iets andere subsidiecriteria:
– Performers én producenten kunnen een aanvraag doen
– Het eigen beheer criterium vervalt
– Aanvragen voor artiesten kunnen ook door platenmaatschappijen gedaan worden

Aanvragen is uiteraard geen garantie op toewijzing. Het Muziekproductiefonds ontvangt meer dan 200 subsidieaanvragen per jaar terwijl er een budget van €300.000,- per jaar beschikbaar is. Dit betekent dat er slechts een beperkt aantal aanvragen kan worden gehonoreerd, maar niet geschoten; altijd mis!