Verslag: No Sleep Till PRSPCT documentaire

15 jaar. Zo oud is PRSPCT inmiddels, het Rotterdamse drum ‘n bass-label dat zo typerend flirt met gabber, industrial, metal en al het andere dat duister, hard en chaotisch is. Om dat te vieren, volgde filmmaker Adriaan de Koning de geestelijk vader en labelbaas van PRSPCT, Gareth de Wijk (die je beter kent onder zijn artiestennaam Thrasher) dit jaar met zijn camera. In een half uur zien we Gareth als vader, dj, muzikant, organisator, inspirator, promoter én regerend wereldkampioen ‘zeer vaak fuck zeggen’.

Het resultaat geeft een mooi beeld van een label dat iconisch is voor de bijbehorende scene van extreem harde drum ‘n bass, die zich normaliter vooral in de schaduwen van de marge afspeelt, onzichtbaar voor de gemiddelde Rotterdammer. Gelukkig is de docu voor meer mensen leuk dan voor de die-hard-PRSPCT-fans alleen. Ook aan buitenstaanders (die bij tijd en wijle Gareth ergens zien optreden of toevallig een labelfeest meepakken) maakt ze duidelijk hoe groot Gareth zijn eigen koninkrijk heeft weten te maken, en hoe invloedrijk hij is voor de scene en zijn artiesten. Vooral de epische liefde en dankbaarheid van de artiesten op zijn label zijn ontwapenend, met Miss Hysteria als hoogtepunt.

Maar die centrale rol van Gareth is ook gelijk de achilleshiel van de docu. Want door hem zo centraal te stellen, duik je nooit onder de oppervlakte van PRSPCT als genre en scene. Ook andere zijsporen, zoals over hoe zwaar het is om vanuit een niche groot te worden, of de complexiteit van tegelijkertijd fanatiek artiest en liefhebbende vader zijn, worden niet uitgewandeld. Ik had liever een duidelijke keuze gezien, dan deze caleidoscopische keuze.

Dat neemt niet weg dat er veel moois te ontdekken valt. De vele beelden in Rotterdam, die de kijker een warm bad van herkenning bieden. De historische hak-en-zaagbeelden uit Waterfront en Nighttown, aangevuld met recente opnames uit de Maassilo. De slimme keuze om niet constant elk moment vol te proppen met de muziek, maar de focus op het verhaal te houden. En de liefdevolle, ontwapenende vader-zoon-relatie.

Alleen, en dat is ook een minpunt: die relatie is ook de enige keer dat Gareth echt, écht oprecht overkomt. De interviews met hem zijn – zeker voor nuchtere Nederlanders – lastig serieus te nemen. Gareth komt over als een Amerikaan, met zijn ‘na elke drie woorden één fuck’, overdreven dictie, en vooral emotieloosheid. Natuurlijk, hij uit wel emotie, maar die voelt gespeeld (in tegenstelling tot de anderen geïnterviewden, naast Miss Hysteria is vooral Eye-D een schat, onhandig zittend in het magazijn van Triple Vision). Gareth lijkt vooral een toneelstuk uit te voeren, met als titel ‘ja, het ziet er leuk uit, maar het is best zwaar, maar dat maakt niet uit, want we zetten ons overal tegen af, fuck yeah’.

Ook lastig uit te leggen is de keuze voor een zwart-wit-docu. Ik dacht serieus dat het aan mijn computer lag, zo onlogisch vond ik het. Ja, de muziek en scene zijn duister. Maar je wilt toch juist laten zien wat er achter de wereld van het bordkarton en papier-maché gebeurt? Die kleurloosheid helpt bovendien niet om Gareth tot leven te wekken. En het voelt een beetje makkelijk, want in zwart-wit zijn beelden al snel dramatisch en imposant. Maar was het verhaal dan in kleur, in het echt, niet goed genoeg?

Onverdeeld positief ben ik dus niet over No Sleep Till PRSPCT. Ik snap nog steeds niet wat PRSPCT écht is, of wie Gareth écht is. En dat is jammer, want er lijken bergen goud onder de oppervlakte te glinsteren.

Check hier de Facebook-pagina van PRSPCT.

Geef je op voor Popsport 2019!

Wil jij verder komen met je muziek? Dan is Popsport wat voor jou!  Het programma van Popsport bestaat uit:

  • De kick-off waar je kennis maakt met de andere muzikanten die deelnemen aan het programma.
  • Een aantal workshops zoals songwriting, stage performance, management, promotie & boekingen, bandcoaching of artiest 2.0 (t.w.v. €1000,-).
  • Een fotoshoot en/of een opname in een studio (t.w.v € 500,-/1000,-).
  • Een optreden op de afsluitende Regio Showcase.
  • Kans op deelname aan het landelijke traject, waar je aan de slag gaat met een personal coach, workshops krijgt en een live recording + videoclip gaat opnemen tijdens de Popsport
  • Live Sessions in De Basis in Nijmegen (t.w.v. tenminste €3000,-).
  • Onbeperkte deelname aan alle workshopdagen, masterclasses, speelplekken in het landelijke Popsport Network (onbetaalbaar :)).

Wil je meer informatie over Popsport? Bekijk dan hun programma hier!
Meld je hier aan!

Voorwaarden voor deelname:

  • Je bent tussen 12 en 20 jaar.
  • Je schrijft je eigen songs of maakt je eigen tracks.
  • Deelname kost € 200,- per act of € 100,- voor solo-artiesten.