Tourverslag: The Mourning Glories naar de VS

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. The Mourning Glories reisde naar de Verenigde Staten.

De organisatie van het Cigar Box Guitar Festival in New Orleans zat al drie jaar achter ons aan – iets wat wij om eerlijk te zijn best een beetje gek vonden. Wie wordt er nou uitgenodigd om helemaal in New Orleans te komen optreden?! Het eerste jaar dat zij ons benaderden, vonden we dat we er als groep nog niet klaar voor waren. New Orleans is namelijk wèl ons persoonlijke muzikale mekka èn de geboorte plaats van onze grootste inspiratie: The Boswell Sisters. (You just can’t SUCK in New Orleans!).

Het tweede jaar durfden wij het wel aan, maar toen pakte de timing slecht uit i.v.m. de productie van ons eerste album. Eindelijk konden we dan de toezegging doen voor de 2019 editie van het Cigar Box Guitar Festival en zo kwam ook onze eerste tour in de VS tot stand.

Headliners for the 2019 New Orleans Cigar Box Festival – The Mourning Glories, Amzie Adams & Samantha Fish

Wij hebben twee keer mogen optreden tijdens het festival. Op woensdagavond 16 januari mochten wij het festival openen met een optreden in Chickie Wah Wah. Vrijdagavond waren wij de headliners van het avond concert in The Frenchmen Theatre gevestigd aan de beroemde Frenchmen Street. Voorafgaand aan deze concerten zijn wij te gast geweest bij DE ​radio zender van New Orleans: WWOZ ter promotie van het festival en ons optreden daar. Wij werden geïnterviewd door DJ ‘Big D’ en hebben ook twee eigen nummers live gespeeld in de uitzending.

Deze optredens brachten nog de nodige uitdagingen met zich mee door het gebruik van instrumenten waar we normaal gesproken niet op spelen, zoals een cigar box banjo en cigar box tenor guitar. Voorafgaand aan de tour hebben we ontzettend hard gerepeteerd met elkaar en dat heeft absoluut zijn vruchten afgeworpen. Het publiek in New Orleans heeft ons
met groot enthousiasme ontvangen. Voor ons was het echt een droom die uitkwam. De festivalorganisatie heeft ons direct na het concert weer gevraagd voor de 2020 editie van het CBG Festival en ook eventueel voor een Jimmie Rogers/Yodeling festival.

Our first performance in New Orleans at Chickiewahwah’s – Hangin’ out with the Mayor of Frenchman’s Street, Amzie Adams – Friday Night Performance at Bamboula’s

With JD Wilkes at Radio Station WQRZ – Bay St. Louis, Ms.

Na het CBG Festival zijn wij aangesloten bij de solo tour van J.D. Wilkes (bekende leading man van The Legendary Shack Shakers) als zijn openingsact. JD heeft ons hierbij ook uitgenodigd om samen met hem op het podium te spelen tijdens zijn eigen sets. Zo traden wij samen op bij Artmosphere, in Lafayette, Louisiana; The Merry Widow in Mobile, Alabama; en The 100 Man Hall in Bay St. Louis, Mississippi.

In Bay St. Louis zijn wij ook te gast geweest tijdens een live uitzending van WQRZ, een kleine lokale radio zender, gevestigd aan het eind van een doodlopende straat, letterlijk in ‘the middle of nowhere’ op een terreintje vol met radio-antennes en allerlei afgedankte en verroeste apparatuur. De zender bevond zich binnen in een heel kleine trailer met een aangebouwde veranda met een bankstoel en een koelkast er op. Een ronduit filmische ervaring.

Performing with JD at The Merry Widow, A musical match made in heaven. Even our props complimented each other!

Wij hebben nog één eigen optreden gespeeld in New Orleans tijdens een uitstekend country muziek event: The All-Star Covered Dish Country Jamboree in de The Dragon’s Den. Wij waren één van de vier bands die op deze avond speelden. Ons was vooraf verteld dat dit ‘het’ country muziek evenement van New Orleans is en daar bleek geen woord van gelogen of overdreven. Er speelden zeer goede bands en daarnaast waren er country dance lessen en iedereen bracht een heerlijk gerecht met zich mee.

Performing together at The All-Star Covered Dish Country Jamboree at The Dragons Den in New Orleans

Nog mooier werd het toen daar zomaar ineens een goede vriend van ons naar binnenliep: Ferd Moyse van de Hackensaw Boys, die vaak op de Rotterdamse podia hebben gespeeld, o.m. in Rotown en het Bluegrass Festival op het Pijnackerplein. Hij wist ook niet dat wij in New Orleans waren en de uitdrukking op zijn gezicht toen hij binnenkwam en ons op het podium zag was er één om nooit te vergeten. Deze ontmoeting was extra bijzonder omdat Ferd ook aanwezig was bij de aller-, allereerste keer dat wij drieën samen hebben opgetreden – nog voordat we ‘The Mourning Glories’ vormden. Het was na dat allereerste optreden dat Ferd meteen tegen ons zei: “I think you’ve found your future. You should do more of that!”. Het waren profetische woorden die hij destijds sprak en eigenlijk kan het dan ook bijna geen toeval zijn dat uitgerekend hij aanwezig was bij dit optreden in New Orleans.

The 100 Men Hall, a legendary venue on the Chitlin’ Circuit – Just a few of the famous musicians that have played there – Performing a little ‘Southern Whoopee’ for the folks in Bay St. Louis, Mississippi

En om met Ferd te spreken: ‘More Of That’ gaan we zeker doen! Deze tour was een groter succes dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen. Het heeft ons als band doen groeien en sterker gemaakt, door het vele keiharde werken dat we er in hebben gestopt (zowel in de voorbereiding als tijdens de tour) èn door de enorme boost die ons zelfvertrouwen heeft gekregen. Als je in New Orleans kan spelen en daar de muziekprofessionals èn het publiek voor je kan winnen, dan mag je er echt wel zijn. Het netwerk dat wij tijdens deze tour hebben opgebouwd is ook van onschatbare waarde. Zo hebben wij goede contacten weten te leggen met vele muzikanten, organisatoren en venues uit de scene. Dit maakt het regelen van een volgende tour een stuk makkelijker en daar zijn we dan ook volop mee bezig.

The South is a weird and wonderful place. Here we are at the fantastical ‘Chauvin Sculpture Garden’ created by bricklayer Kenny Hill and located on Bayouside Drive somewhere between Lafayette and New Orleans, Louisiana.

The Deep South wil ons terug – en daar gaan we dan ook voor! In Oktober van dit jaar willen we weer terug en dan voegen we een andere belangrijke stad toe aan onze tour, dat andere muzikale mecca:

Next stop NASHVILLE!

Meer The Mourning Glories? Check hun Facebook-pagina!

Deze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

Investeer in Talent: Redbourg Group

De Redbourg Group wil graag een album opnemen waarin muziek en de kunst van het highlinen samenkomen: help jij bandleider Yuri zijn droom te realiseren? Lees dan hieronder zijn introductie en kies een van de unieke tegenprestaties uit via de VoorDeKunst crowdfund!

 

Ik ben Yuri Rhodenborgh, full-time muzikant en bandleider uit Rotterdam. Ook ben ik een highliner. Dat laatste lijkt niet in het rijtje thuis te horen, maar het lopen over een 2,5 cm brede lijn over afgronden in de meest ruwe natuur of tussen wolkenkrabbers is in mijn leven samengesmolten met mijn muziek.

De band

In 2016 heb ik de Redbourg Group opgericht, een hedendaagse jazz-band met invloeden uit moderne klassieke muziek. Begin 2018 brachten we onze eerste ep uit, genaamd Traelanipan. Deze ep is vernoemd naar een gigantische zeeklif in de Faröer Eilanden, waar ik diverse highlines heb gelopen.

Crowdfunding
Lees meer over het project, hoe je kunt bijdragen en de tegenprestaties op hun speciale VoorDeKunst-pagina.