Tourverslag: The Hearted in Frankrijk, België en Duitsland

European Release Tour 2014 PosterVanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Poppunk band The Hearted heeft al wat ervaring in het buitenland en trokken er nogmaals op uit richting Frankrijk, België en Duitsland. In dit tourverslag vertellen ze over hun avonturen.

Net na onze eerste Europese tour vorig jaar, als support act van onze Zweedse vrienden van Future Idiots, was de kogel door de kerk. Het was tijd voor ons debuut album! We hadden meer dan genoeg materiaal en voor een tweede ep gaan voelde eigenlijk meer als uitstellen dan een stap vooruit zetten. Dus waarom nog wachten? Heel het jaar door spaarden we alle gage, betaalden zelf de onkosten en planden hoe ons eerste plaatje eruit moest gaan zien. Eén ding was zeker: liever er schandelijk lang over doen en er het beste van maken, dan haasten en half tevreden zijn met het eindresultaat. Lang verhaal kort: we hebben meer dan een jaar hard gewerkt, waarbij we alles in eigen beheer produceerden, onze studies en banen tekort deden en een flink gat in ons slaappatroon sloegen. Deze tol stond garant voor het bereiken van ons doel: het uitbrengen van debuutalbum Sorry For Apologizing. En het resultaat mag er wezen… al zeggen we zelf.

Zoals het bij The Hearted qua planning verloopt (en waarschijnlijk voor elke band herkenbaar is), levert het organiseren van een tour altijd deadlines, stress en verrassingen op. Zonder te ver in detail te treden, waren wij ook dit jaar weer flink in de last minute stress gestruikeld! Door pure pech en slechte communicatie waren er meerdere gigs op de tour lijst afgelast en nu was het natuurlijk aan ons om die gigs weer op te vullen. Zoals we ooit eerder schreven: wees bescheiden, integer en nooit te lui om te helpen wanneer je te gast bent bij andere bands en nieuwe zalen. Ook deze keer bleek dat deze aanpak de doorslag gaf voor mensen in België, Duitsland en Frankrijk om ons last minute te willen helpen.

The Hearted 1Tip
Iets wat deze tour erg essentieel is gebleken: maak een draaiboek! We kochten bij de Action voor nog geen tientje een kantoormap en vulden deze met tabbladen, papier en opslag mappen. Eenmaal thuis verdeelden we de taken. We maakten een priklijst met alle steden, adressen, contactpersonen, muziekwinkels in de buurt etc. We hadden eerder al support aangevraagd bij de Popunie. Dit betekende dat we, in plaats van opgevouwen in een stationwagen, ons dit jaar een huurbusje konden veroorloven. Zowel de financiële hulp via Popunie Music Export als het huren van een bus vergt veel papierwerk, dus uiteraard werden ook die taken verdeeld. Het album was net uit en van de eerste verkoopopbrengsten besloten we nieuwe merchandise te laten drukken. Kortom, bedenk van te voren alles wat je wilt realiseren. Doe onderzoek naar wat nodig is om dit doel te bereiken en verdeel de taken onder je bandmaten. Ieder bandlid heeft eigen talenten dus maak hier gebruik van. Stel voor alle taken een deadline en werk hard om deze te halen.

Frankrijk – Parijs
Ook dit jaar gaat onze roadie mee. Roadies zijn een welkom volk en niet alleen om je spullen te sjouwen en merchandise stand te onderhouden. Als je met elkaar onderweg bent, kunnen er namelijk op den duur irritaties binnen de band ontstaan. Het is in zulke gevallen altijd goed om een buitenstaander te hebben die de boel nuchter kan beoordelen. Samen vorm je een team dat elke dag aan het werk is, dus hoe sterker hoe beter. Met deze keer onze complete backline, merch en wat al niet meer, scheuren we over de snelweg naar Frankrijk. Net als vorig jaar begint ons avontuur in Parijs, maar wel in een andere zaal: Le Buzz. We maken een korte stop bij een parkeerplaats en voor we het weten zijn we terug van weggeweest. We komen aan in een marktstraat een eindje van het centrum van Parijs af waar veel daklozen, bedelaars en dronkenlappen het straatbeeld sieren. De markt is net aan het afbouwen en omdat er nog een vrachtwagen voor de zaal staat, parkeren we de bandbus verderop. Als de markt helemaal opgeruimd is, wordt door middel van roterende bezems al het overgebleven vuil weggeveegd. Zo maakt de dienstdoende marktmedewerker van de vissenkop die naast onze bandbus ligt, in één keer rode confetti die heel onze bus bedekt, zonder te blikken of blozen… Gadverdamme.

The Hearted 3We zijn hier op uitnodiging van Dope Out, de Franse band waar we vorig jaar ook mee in Parijs speelden. Eerst worden we opgewacht door niemand minder dan Romain. Bij gebrek aan een beter woord onze grootste “fan” en gastheer voor een groot deel van de tour. Daarna vinden we de leden van Dope Out en bekijken de zaal in de kelder van het pand. Op het eerste oog is het zaaltje erg klein en de gevoelstemperatuur ligt tussen de 35 en 40 graden Celsius. Het drumstel staat achter een doorzichtige plastic wand en we mooeten ook zo min mogelijk eigen apparatuur gebruiken. De eigenaar zegt dat hij anders bang is dat “het geluid in de war raakt”. Tegen onze verwachtingen in is het geluid in de zaal fantastisch. Bij elkaar één van de best geregelde shows die we tot nu toe gehad hebben, zo blijkt al tijdens de soundcheck. Een nieuwe les is geleerd: beoordeel het boek niet op zijn omslag.

De show begint en onze vrienden van Dope Out spelen een verrassend strakke show! Waar ze vorig jaar nog een “wel leuke” show speelden, heeft de band nu enorme stappen gemaakt. Ondanks dat hun muziek meer naar metal en hardrock neigt dan onze, genieten we van een gave show. Dan beginnen wij met onze gig. Zoals we weten van Frans publiek gaan ze los in de zaal. In het rustigere midden van onze setlist loopt een groot deel van de zaal even naar boven voor een drankje en afkoeling, om vervolgens terug te komen als we het hardere werk weer inzetten. We bewaren het beste voor het laatste en als we de avond afsluiten, duikt Harvey het publiek in. Het is duidelijk dat het publiek onze laatste videoclip heeft gehoord, want de hele zaal zingt samen met onze bassiste de laatste refreinen mee. Oprecht een super show! Naderhand krijgen we als leuke verrassing van de geluidsman een USB met de hele show in WAV-bestanden mee… Tof!

The Hearted 2Als we onze gear in hebben geladen, rijden we achter de drummer van Dope Out aan. Deze heeft net voorbij Parijs en in de richting van Orléans een motelkamer voor ons geboekt. Laten we benadrukken wat we vorige keer al zeiden; het verkeer in Parijs is een chaos! Nee, maar echt. Zorg dat de bestuurder van je bandwagen in een paar sterke schoenen staat, want het buitenlandse verkeer is niet altijd om over naar huis te schrijven. We komen na iets meer dan een uur rijden bij een groot motel aan. We vallen in een heerlijke slaap en zetten de wekker expres laat. We weten dat we nog een hoop dagen voor de boeg hebben en het morgen nog geen twee uur rijden is. De volgende dag bereiken we na een goed ontbijt al snel Orléans. We slapen bij onze vriend Romain en zijn familie. Romain volgt ons al sinds hij ons vorig jaar zag spelen in Parijs. Zo kwam hij naar Engeland, België en Nederland om ons te zien. We krijgen een rondleiding en als wij zijn kamer zien, zien we onze eigen hoofden op een gedrukt groot canvas en posters van onze band door de hele kamer hangen. Een bizar moment dat een beloning is voor al ons harde werk. Het moge duidelijk zijn dat deze mensen oprecht van onze muziek houden. Als we beneden zijn, doet hij ons na een uurtje bijkomen een grote koker cadeau waar een enorme backdrop met ons logo in zit. Goed zijn voor de mensen die van je band houden loont, dat is meer dan duidelijk. Blij als kinderen vertrekken we naar de show van die avond.

Frankrijk – Orléans
We spelen in het hartje van Orléans in 5éme Avenue. Dit blijkt een mooie zaak in een leuke buurt. Het personeel heeft hun best gedaan om goed reclame voor ons te maken en ze maken in hun praatje met ons voelbaar dat we erg welkom zijn. We krijgen heerlijke pasta en ruim de tijd om onze merch op te zetten, backdrop op te hangen en een soundcheck te doen. Uiteindelijk vult de zaal zich voor de helft met nieuwsgierige vrienden van onze gastheer Romain en voor de helft met mensen die op de reclame af zijn gekomen. Romain zijn ouders hebben zelfs eigen ontworpen The Hearted shirts aan! We spelen een heerlijke show en krijgen het publiek goed op onze hand nadat we uit respect voor het overlijden van Tommy Ramone een cover van Blitzkrieg Bop spelen en voor de tweede cover Romain op het podium trekken om te zingen. We verkopen na de show voor een leuk bedrag aan merch en spenderen een uur aan het signeren van platen en het praten met enthousiaste muziekliefhebbers. Voor we naar huis rijden, lopen we tegenover de venue het Orléans treinstation in, waar we in de hal een piano vinden voor reizigers met vertraging. Vrolijk spelen we samen voor verschillende camera’s een muzikaal deuntje. Eenmaal thuis bij Romain vloeit de nodige drank. Op tour drinken we bewust niet veel, maar omdat het morgen onze vrije dag is, maken we graag een uitzondering.

The Hearted 5De volgende dag gaan we de stad in. Orléans blijkt een prachtstad te zijn. Nadat we door een lange winkelstraat lopen met prachtige architectuur, komen we op een enorm plein uit waar een groot beeld staat van Jeanne d’Arc. In alle zijstraatjes zijn we zoet met platenwinkeltjes en muziekwinkels waar we op elke deur ons eigen tourposter terugzien. Onze gastheer brengt ons naar een boot om een koel drankje te nuttigen en vervolgens naar een goed Italiaans restaurant om een heerlijke pizza te consumeren. Voldaan tafelen we bij Romain thuis nog na en gaan vervolgens tevreden naar bed.

The Hearted 4België – Luik
De volgende dag vertrekken we uitgeslapen naar Luik, België. We kiezen ervoor om een uur om te rijden, zodat we wat tolwegen ontlopen, niet weer door de drukte van Parijs heen moeten en wat meer van het land zien. Na een paar uur scheuren, arriveren we in Luik bij een kade aan een groot meer om erachter te komen dat we op een boot spelen. De medewerkers van Péniche Inside Out zijn eveneens erg vriendelijk. We staan samen met drie metalcore bands en verwachten met een publiek dat voor dit genre komt een tegenvaller als show.

Tot onze verbazing wordt onze setlist goed gewaardeerd en onze collega’s blijken stuk voor stuk aardige mensen die het leuk vinden om een gesprek te hebben over het touren. Het is een aanrader om te communiceren met de leden van andere bands. Je leert van elkaar en je weet nooit welke handige tips je buitenlandse medemuzikanten voor je hebben. Als aan het einde van de avond onze Kroatische collega’s van Free Ride het podium beklimmen schommelt de boot van de activiteit in het publiek. We genieten mee en gaan op de helft van de setlist van boord om alvast naar Mönchengladbach te vertrekken. De eigenaar van de boot biedt ons in de toekomst een eigen show aan in ons genre en bedankt ons voor de avond.

Duitsland – Mönchengladbach
Tijdens onze Duitse wintertour hebben we vriendschap gemaakt met de eigenaar van het Blaues Haus. Hierdoor hebben we het geluk dat hij voor ons een gig heeft geregeld bij een groter podium en een paar slaapplaatsen in zijn eigen huis. We worden vriendelijk ontvangen en beproeven het nachtleven in de drukke uitgaansstraat van Mönchengladbach. Een toffe medewerker komt de volgende dag om ons naar Kultube te brengen, vier straten verderop. Het is een mooie venue op een rustigere plek. We ontmoeten de zoon van de eigenaresse die verteld dat hij drie jaar geleden zijn moeder heeft overgehaald om van haar bar een concertzaaltje te maken. Sindsdien runnen ze de venue samen met veel plezier. Het is een bijzonder aardige man die rustig de tijd neemt om ter plekke aan het podium te klussen om het voor ons groter te maken en de beste soundcheck te verzorgen die hij eruit kan halen.

Onze openingsact bestaat uit de Duitse poppunkers van Shango Nitra, die in het begin weinig te melden hebben, maar zich na de show in een leuk gesprek met ons storten. Er staat tijdens onze show maar een handjevol mensen, maar iedereen gaat wel behoorlijk uit zijn dak. We verkopen voor alsnog aan iedereen wel iets bij de merch en praten met veel plezier na. Het is duidelijk dat deze venue op een ongelukkige plek zit, maar de crew heeft een hart voor muziek en doet er alles aan om haar gasten en bands de avond van hun leven te bezorgen. Een aanrader voor bands om daar te spelen… We komen zeker nog terug!

The Hearted 6Duitsland – Aachen
Ook deze avond rijden we gelijk door naar de volgende venue. We sluiten voor de derde keer de tour af bij onze vrienden van het Autonomes Zentrum in Aachen. Het is een traditie geworden omdat het dicht bij de Nederlandse grens ligt en we inmiddels een vriendschap hebben met de twee mannen die deze prachtige bunker omgetoverd hebben tot een links punkers paradijs. Wanneer we aankomen, zijn we nog in de bus terwijl onze vrienden ons al vijf halve liter flessen Bitburger bier door het raam aanreiken. Er is een ‘single party’ aan de gang en we mogen niet blijven slapen als we niet goed gedronken hebben. Wanneer we de auto eerst veilig weg hebben gezet, krijgen we verplicht een papieren hartje met een nummer op gespeld. Als iemand je leuk vindt kan diegene een bericht achter laten. Op het grote scherm beneden wordt vervolgens aangegeven dat je post hebt. De enorme bunker staat vol met vrolijke mensen en als we beneden zijn, knalt speciaal voor ons “Het is een nacht!” van Guus Meeuwis door de gangen. Na een paar uur goed feesten, ploffen we tevreden in bed bij een van onze gastheren.

Als we de volgende dag aankomen bij de venue zijn onze Amerikaanse collega’s van Morning Glory er al. Ze hebben een contract bij Fat Wreck Records en een mooi tourschema. We spelen dan ook met een band uit het professionele circuit. Desondanks zijn het hele relaxte gasten. Na een heerlijk vegetarisch maal is het tijd voor de show. Als laatste show van de tour gaan we extra los en genieten van het grote podium. Wanneer Morning Glory hun show gespeeld heeft, nemen we afscheid van onze vrienden en beloven we een keer terug te komen om gewoon te komen feesten, zonder zelf te spelen. We rijden in één ruk door naar Nederland en blikken tijdens de reus nog even terug naar een geweldige tour. We hebben hard gewerkt, nieuwe vrienden gemaakt en goede contacten gelegd. We kijken uit naar de toekomst en zijn bereid om het met dit unieke project zo ver te schoppen als we samen kunnen!

Graag willen we bij deze vermelden dat bandjes met vragen welkom zijn ons aan te spreken via Facebook. Samen moeten we de muziekscene intact houden en met die gedachte hopen we jullie snel te zien of te horen!

Lees hier en hier eerdere tourverslagen van The Hearted.

Voor meer informatie bezoek je de website van The Hearted.

exportDeze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

Diverse Artiesten – Beatbakkers Beattape vol 4

Beatbakkers-Beattape-4-Front-330x330Diverse Artiesten – Beatbakkers Beattape vol 4
download tape
instrumentale hiphop
Upcoming Producers B.V.

Op het gebied van instrumentale hiphop is Nederland al enkele jaren goed vertegenwoordigt door zowel artiesten als labels, denk maar aan FilosofischeStilte, Torus en het Rwina label van Akkachar. Maar dankzij het platform Upcoming Producers B.V. kunnen daar nu nog eens meerderen aan toegevoegd worden. Let wel dat er naast de Nederlanders nog eens 12 andere nationaliteiten op de beattape staan. Deze verscheidenheid in nationaliteit werkt ook door in stijl. Neem bijvoorbeeld de manier waarop samples worden gebruikt: waar de Spaanse CH Beats voor een koor kiest en zo een element van RnB toevoegt aan zijn track, creërt de Nederlandse Meerdat meer afstand met engelachtig gezang.

Over het algemeen is de beattape een fraaie aaneenschakeling van tracks. De compilatie begint met een fijne atmosfeer, dat kon ook niet anders met titels als Serenity en Time. Daarna wordt het tempo opgeschroefd door onder meer 7even Sun en Ja Kova. Dit is de kracht van de beattape. Deze Beatbakkers weten keer op keer goed op te bouwen, maar helaas is er van een echte climax niet te spreken. Hoewel Jimbo wel in de buurt komt van een echte banger. Natuurlijk zijn er ook andere producers om op te merken in de zee van 23 artiesten. Neem bijvoorbeeld de Belgische Zelfweek, die recentelijk nog een eigen tape uitgaf, Nederlander Sneak-E en de man uit Mozambique Exkreevas Beatz die allen een lekker tempo en dito beats aan de dag brengen.

Jimbo – Ghostrider

Zo kan je concluderen dat de vierde editie van de Beatbakkers Beattape van begin tot het eind een mooie line-up van goed produceerde tracks biedt. De diversiteit aan producers en hun achtergrond zorgen ervoor dat je na een dik uur luisteren in een relaxte staat op zoek gaat naar het werk van sommigen.

Download de Beatbakkers Beattape vol 4 hier.

Voor meer informatie bezoek je de website van Beatbakkers.

Triptan