9 mei 2017
•
Algemeen
•
Evi Marian Bulters
De tweede Meet The Pro sessie van 2017 ging over hoe je de muziekbusiness rockt als een ware pro. In het kader van het 30 jarig bestaan van Rotown werd deze sessie daar, en niet op het Popuniekantoor georganiseerd. In een prachtig gecreëerde setting waren drie artiesten uitgenodigd die het hemd van het lijf gevraagd kon worden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Aan de hand van hun persoonlijke verhalen werd het toegestroomde publiek in een anderhalf uur durende sessie bijgebracht hoe het er in de professionele muziekbusiness aan toe kan gaan. De vragen en onderwerpen waren uiteenlopend, maar de conclusie is duidelijk; achter de schermen zijn succesvolle muzikanten vaak veel minder rock ’n roll dan ze op het podium lijken, ze werken vooral heel hard.
In het panel zaten ditmaal:
- Carsten Brunsveld: de (ex)drummer van John Coffey en tegenwoordig manager voor 45ACIDBABIES en Klangstof. Zijn band schopte het al tot Lowlands, maar werd pas écht bekend voor het bredere publiek toen hun zanger in het publiek een biertje ving op Pinkpop. In 2016 ging de band uit elkaar.
- Thomas Elbers, beter bekend als Kypski: DJ en Producer. Het meest bekend van zijn band C’mon & Kypski waarmee hij het schopte tot de grote festivals en internationale tours.
- Janneke Nijhuijs: bassiste van The Indien, Smutfish en natuurlijk The Deaf. Daarnaast is ze ook actief als bandcoach en organiseerde tot voor kort Jam De La Crème.
Uiteraard was onze vaste moderator Martijn Crama, van Music United, weer de host van de avond!
Plannen maken
Muziek ontstaat vanuit een ‘idee’ dat je vervolgens gaat uitwerken en perfectioneren. Hierbij worden deadlines vaak gemist, want “het was nog niet af”. Als we ons panel zien als representatieve steekproef dan is iets eigenlijk nooit ‘af’ of ‘goed genoeg’. Wel is er van tevoren een plan waar iets ongeveer heen moet gaan, maar ‘af’ is het nooit. Wanneer breng je het dan uit? Uiteindelijk moet iemand de knoop doorhakken. Dat kan het label zijn dat een harde deadline stelt, of de producer die besluit dat het liedje nu ‘af genoeg’ is, maar vaak is het ook de band zelf. Voor John Coffey was het stellen van deadlines super belangrijk. De band stond altijd bekend als super rock-n-roll, maar achter de schermen waren zij juist super georganiseerd.
Als je succesvol wilt worden moet je deadlines stellen en keuzes maken. Maak vooraf een plan en werk dat uit. Wat wil ik? Waar wil ik dat opnemen? Met wie wil ik samenwerken? Wat kost dat? Schrijf die dingen op en maak een plan hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Ga sparen totdat je het geld bij elkaar hebt om iets te doen zoals jij dat wilt. Ga repeteren tot de nummers klinken zoals jullie ze het vetst vinden. Zorg dat je het materiaal ‘af’ krijgt. Het minst productieve wat je kan doen is onvoorbereid de studio in gaan, met nummers die niet af zijn of een tekort aan budget hebben waardoor je niet die laatste dag nog kan gebruiken om toch nog een extra partij toe te voegen, omdat het geld op is.
Voordat je denkt over doelen als spelen op Lowlands, het doen van tours over de wereld of het scoren van een nummer één hit, begin je bij het begin. Het eerste doel is altijd het schrijven van de best mogelijke liedjes en daarna ga je pas verder kijken. Benader daarna pas de mensen waarmee je verder wilt werken (boekers, producers, labels). Iedereen denkt altijd dat als ze een onafgemaakte, ruwe demo opsturen dat die mensen er wel ‘doorheen luisteren’. Volgens ons panel kan je dat beter niet doen. “Ze luisteren er niet doorheen” zegt Carsten, “ze willen horen wat voor kwaliteit en visie je hebt voordat ze met je in zee durven. En, ze willen zien dat jullie duidelijke plannen hebben gemaakt, voorbereid zijn en weten wat jullie willen.” Maak je plan SMART (Specific, Measurable, Attainable, Realistic & Timebound) en werk daar naar toe.
Creativiteit VS Professionaliteit
Sommige muzikanten willen het liefst alleen maar op het podium staan, terwijl anderen juist liever alleen maar nieuwe nummers willen schrijven en in de studio willen zitten om nummers op te nemen, uit te werken en te perfectioneren. Het is echter super belangrijk dat je voor jezelf een goede balans vindt tussen de dingen die je moet doen en de dingen die je wilt doen. Kypski worstelt ook wel eens met de balans tussen creativiteit en verplichtingen. Als hij op tour is, moet hij eindeloos veel interviews doen en speelt hij elke avond dezelfde show. Op die momenten kan hij er enorm van balen dat hij niet aan een nieuw nummer kan schrijven. Kypski is zo’n artiest die het liefst altijd nieuwe dingen aan het maken is. Hij wil innoveren, ontdekken, creëren…
Voor John Coffey was het maken van een plaat, het schrijven van nieuw werk, altijd een minder leuke bezigheid. Ze wilden voornamelijk alleen maar optreden. Voor hun was het schrijven en uitbrengen van een album nooit het doel, maar slechts een middel om te kunnen doen wat zij wilden: meer shows spelen.
Janneke speelt als instrumentalist in meerdere projecten, omdat ze, hoe anders ze ook zijn, haar allemaal aanspreken. Voor haar is het juist belangrijk om professioneel met conflicten om te gaan, bijvoorbeeld bij een dubbele boeking. Zit jij ook in meerdere projecten? Stel dan prioriteiten voor jezelf en spreek die ook uit. Welk optreden gaat door als er twee tegelijk binnen komen? Kies je voor geld of voor je creatieve kindje? Maar laat dus nooit naar buiten merken dat iets je ’tweede band’ is.
Het is natuurlijk heel aantrekkelijk om een manager in te schakelen om een groot deel van de administratieve dingen van je over te nemen zodat er meer tijd vrij is voor die creatieve flow. Het advies van ons panel: schakel zo laat mogelijk een manager in. Probeer zo veel mogelijk en zo lang mogelijk het zelf te doen tot dat moment dat het niet meer kan. Natuurlijk helpt het als iemand anders extra enthousiast kan doen. Het is toch anders als een derde partij zegt “deze band is vet” dan dat je zelf zegt “mijn band is vet!”. Maar, je moet eerst zelf leren en dingen begrijpen voordat je het uit handen geeft. Als je van alles snapt hoe het werkt, dan kan je later je team beter en kritisch beoordelen op hun werk.
Wees heel goed in wat je doet en creëer en communiceer een duidelijke identiteit
Als je nog beginnend bent en de volgende stap wilt maken, maak dan eerst je plaat af en ga daarna pas een team verzamelen. Heb geduld, maak een goed plan en weet wat je wilt. Kijk af van andere artiesten en doe onderzoek naar hun teams. Wie is hun boeker, label, manager, etc? Onderzoek de juiste opties voor jouw act en benader de partijen die het beste bij jou passen. Iedereen is altijd op zoek naar nieuwe acts en ze willen graag de eerste zijn die iets nieuws ontdekt, dus als jij jouw muziek stuurt zullen ze er sowieso naar luisteren. Maar, dan moet het ook nog eens heel goed zijn. Als je ze dan uitnodigt om naar een show te komen, dan zullen ze, hoogstwaarschijnlijk, komen. Mensen krijgen heel veel mail binnen, houdt het daarom kort en to-the-point. Een bruggetje, zoals een wederzijds contact of een referentie, kan ook helpen.
Test je tracks van tevoren in je omgeving, bij vrienden of familie, om er achter te komen welke het beste zijn of welke juist niet overkomen. Zet alleen de tracks waarvan jij én je omgeving vinden dat het een hit is op een privé-Soundcloud (alleen te beluisteren met de link) en stuur die door naar dat potentiële ideale team dat je voor ogen hebt.
Je moet heel goed nadenken over je identiteit: sound, setlijst, podiumopstelling, attitude, artwork, kleding, uitstraling en nog duizend andere dingen. Natuurlijk moet de muziek goed zijn, maar het totaalplaatje moet ook kloppen. Je wilt geen rol spelen, dus blijf bij jezelf, maar doe dat wel bewust. Hoe ontwikkel je die identiteit? Het panel raadt een TED Talk aan van Simon Sinek: Start With Why.
http://www.youtube.com/watch?v=sioZd3AxmnE
“Waarom is A (Apple Macintosh) cooler dan B (Microsoft)?” stelt Carsten. Zelfs als de computers functioneel identiek zijn, zal de één beter verkopen dan de ander. Je moet een gevoel verkopen, een identiteit, levensstijl en verhaal. Verkoop jezelf ook niet zomaar aan iedereen. Doe een goede doelgroep analyse. Wie? Wat? Waar? luistert naar jou muziek. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de statistieken van je Facebook-pagina of Spotify-account. Ontdek wie en waar je publiek is. Durf ook commercieel te denken. Iemand moet jouw muziek willen kopen en luisteren. Die groep hoeft niet groot te zijn, maar je moet hem kunnen vinden en je moet hem weten te overtuigen. Zing je in het Turks? Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Als de muziek goed is, maakt de taal van de lyrics niet of minder uit. Er zijn genoeg artiesten die (internationaal) zijn doorgebroken met teksten in het Duits, Zweeds, Koreaans of Fries. Juist jouw taalkeuze kan je onderscheiden.
Voor Janneke is haar kleding ook een groot onderdeel van haar merk, en dus identiteit, geworden. Volgens Janneke was de look van The Deaf in het begin heel erg bedacht en expres. Zij haalden via een bestaand contact van Spike een sponsordeal binnen met een kledingmerk en Janneke wordt nu ook persoonlijk door hen gesponsord. Er was bij het merk een behoefte aan een sterk vrouwelijk rolmodel om vrouwelijke klanten te bereiken en inspireren en blijkbaar voldeed zij aan dit criterium. Als je opzoek gaat naar dergelijke sponsordeals, moeten het wel merken zijn die je sowieso zelf al zou dragen; het moet logischerwijs bij je passen.
Zo ook als je kiest voor een ‘alternatieve release’. Het kan heel cool klinken om een album uit te brengen op cassette, maar dat moet wel logisch zijn. IX, de artiest waar Martijn het management voor doet, bracht een single uit in een denim jas omdat de ontwerper en het thema van het liedje perfect bij elkaar passen. Kypski bracht ooit een single uit via een release code in een sneaker. Het kan dus zeker, maar denk er (zoals bij alles) heel goed na over het ‘waarom’. Als de enige reden is, ‘omdat het anders is’ dan is het wellicht niet de juiste keuze en zal het waarschijnlijk niet het gewenste effect hebben. Tegenslagen zijn té vaak een product van hoge verwachtingen en slechte voorbereiding. “Als iets niet zodanig lukte als we hadden gehoopt dan lag dat altijd aan onze eigen inzet”.
De Kickstarter
Elke artiest hoopt op een dag hun grote kickstarter mee te maken; hét moment dat je carrière naar grotere hoogtes lanceert. Bij iedere artiest zal dit moment verschillen. Voor sommigen is het een optreden bij DWDD, voor anderen is het het winnen van een wedstrijd en voor weer anderen is het een ongelukje. Kypski won bijvoorbeeld in het begin van zijn carrière zes dj-contests achter elkaar. Iets dat hij goed in zijn biografie kon vermelden. Dat zorgde weer voor boekingen en zo bouwde hij uiteindelijk een goede reputatie op. Zijn doorbraak naar het grotere publiek was een optreden op Lowlands.
Voor John Coffey was hun kickstarter naar het bredere publiek ook hun optreden op Lowlands en door de vangst van een biertje door hun zanger op Pinkpop, wist opeens heel Nederland en ver daarbuiten wie John Coffey was. Daarvoor hadden ze echter al een lange weg afgelegd. Voornamelijk hun deelname aan de Popronde in 2012, gevolgd door een showcase op ESNS in januari 2013 was cruciaal. Hierdoor hielden ze een buzz goed vast en dat is belangrijk. Veel bands spelen tijdens de Popronde en brengen pas een jaar later een plaat uit. Dan is het momentum van zo’n Popronde alweer gezakt. Het is dan ook aan te raden om een single of plaat tijdens Popronde of vlak voor de Popronde uit te brengen, zodat mensen de kans krijgen om aan te haken. Houd dat momentum en die publiciteit vast, en maak er gebruik van.
Wat vooral belangrijk is, is weten wanneer je ‘nee’ moet zeggen. Denk aan een goed betaalde klus die niet bij je past, of een DWDD optreden als de timing niet klopt. De vraag is; hoe bereik je jou publiek? Alles wat je naar buiten toe doet, of dat nu een show is of een release, geeft mensen handvatten om je te gaan volgen. Als je die handvatten aan elkaar kan koppelen, dan zal je sneller verder komen.
Voorbereiding en controle
Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes. Je publiek voelt je stress, dus elimineer zo veel mogelijk factoren die stress opleveren als je een show moet spelen. Met een gedegen voorbereiding neem je onzekerheden weg en hoe minder onzekerheden er zijn des te relaxter je aan een show kan beginnen.
Zorg er bijvoorbeeld voor dat je spullen en gear goed in orde zijn en neem reserves mee. En als je wat verder in je carrière bent, zorg er dan voor dat je jouw team goed kan vertrouwen. Op deze manier kan je als muzikant je enkel bezig houden met wat je moet doen; een dikke show neerzetten.
Ook belangrijk is het om goed over je setlijst na te denken. Wanneer speel je door, wanneer vertel je iets, wanneer wissel je van gitaar, wanneer wijk je af van de plaat? Soms mag je best van tevoren weten wanneer iets moet gebeuren. Grotere artiesten hebben niet voor niks vaak hun show helemaal uitgedacht. Zo kan een publieksparticipatie moment dat spontaan is ontstaan, maar goed blijkt te werken, in je show verwerkt worden.
Pas daarnaast je setlijst aan op de soort show die je gaat spelen. Bij clubshows komt het publiek speciaal voor jou, dus kan je intieme momenten maken en doen wat je zelf wilt. Bij een festival heb je geen ‘dedicated crowd’ dus moet je de kans grijpen om dat nieuwe publiek te overtuigen. Bij een support show moet je doorrammen en de energie hooghouden. Mensen moeten het super vet vinden, terwijl het ze eigenlijk niks kon schelen. Zorg dat het publiek na je show denkt; “dat was vet, ik heb nu nog meer zin in de hoofdact, maar dit had ook best nog één liedje langer mogen duren”. Speel je een grote show? Maak al je statements nóg groter en ‘idiot-proof’ door sommige momenten uit te rekken en andere te versimpelen. Ook de mensen helemaal achterin moeten het kunnen volgen.
Mocht je tot slot de luxe hebben van een backstage, neem dan voordat de show begint even een momentje voor de band waar iedereen die er niet bij hoort even weg is. En probeer nuchter het podium op te gaan; drank en drugs hebben zelden een goed effect op je show.