Tourverslag: Promotietour van Distant

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Deathcore band Distant vertrok naar Tsjechië voor een promotietour van het album Aeons of Oblivion. Over hoe die ervaring was lees je in het volgende verslag!

De eerste show: FajtFest, CZ
Eindelijk is het dan zover, de eerste show na meer dan 1.5 jaar in huis ‘’opgesloten’’ te hebben gezet. En dan gelijk een reeks aan vette festivals in het buitenland. Distant bestaat uit 4 bandleden uit de regio Rotterdam en 2 uit Bratislava, Slovakije. De eerste show in Tsjechië begon dus met het huren van een busje en een nacht doorrijden om de 14 uur lange rit te overbruggen met alle Nederlandse bandleden, na het afnemen van een PCR test natuurlijk (ook al zijn wij volledig gevaccineerd).

Daar aangekomen in de ochtend spraken we met de twee Slowaakse bandleden af bij een kroeg. Niet om een biertje te drinken, maar om nog een paar uur lang te oefenen als volledige band, want dat was al een tijd geleden. Na de oefensessie vertrokken we richting het festival, boven op een berg, waar weinig van de corona maatregelen te bekennen was. Het voelde weer zoals vroeger. Het was spannend om weer op het podium te staan, maar het voelde mega goed. De nieuwe nummers hakten er in, maar ook klassiekers zoals Zeroten (onze ode aan Rotterdam).

Het publiek (zo’n 4000 man) ging uit zijn dak en de eerste show was een succes! Na de show was het helaas weer tijd om in te pakken, want we moesten weer 14 uur lang terug rijden naar Nederland.

Het Brutal Assault weekend
Een maand later was het de buurt aan het tweede festival, weer in Tsjechië. Zoals eerder vertrokken we weer in de avond en kwamen we in de ochtend aan op het festival terrein. Dit maal had echter onze Slowaakse wederhelft motorpech, waardoor ze met spoed naar het dichtstbijzijnde stadje gesleept moesten worden en een vervangende bus moesten huren. Op de valreep kwamen ze uiteindelijk aan bij het oude fort waarin dit festival plaats vindt.

Wie denk aan Brutal Assault, denkt aan een festival met 50.000 man, echter werd dit jaar een kleinere versie georganiseerd met ‘’maar’’ 7000 bezoekers, omdat dat in Tsjechië wel virus-verantwoord is. Net zoals bij FajtFest viel de muziek in de smaak bij de Tsjechen en ging het er stevig aan toe. Een dag later reden we richting het zuiden voor een ‘’second-hometown’’ show in Bratislava.

Dit was de eerste club-show in een hele lange tijd, dus we hadden er zin in. Ook al was het in een kelder, het was er alsnog 40 graden tijdens de volgeladen show (zo’n 120 man). Onze handen zweette er bij wijze van spreken af, maar het publiek leek daar geen problemen mee te hebben, aangezien de hele zaal in beweging kwam tijdens het spelen van onze set.

Na het slapen in een hostel was het tijd om naar Wenen te vertrekken. Helaas werd tijdens het inladen van de bus een van onze rugzakken met daarin de laptop die onze backingtrack aanstuurt gestolen. We hadden gelukkig een back-up bij ons en wilden de pret verder niet laten drukken, dus besloten we nog een afkoelende duik te nemen in een meertje op de weg naar Oostenrijk.

Een headline show in hartje Wenen, wat kan je daar nou van verwachten als Nederlandse metal band? We hadden er niet zulke hoge verwachtingen van als de festivals en shows hiervoor, maar we hadden ons vergist! De zaal stond bijna vol (80 man) en het publiek kon duidelijk onze nummers al. Na het afscheid van onze Slowaakse bandleden vertrokken we weer richting Nederland om even een paar dagen bij te komen.

Het laatste festival: Death Coffee Party, CZ
Het bijkomen was van korte duur, want op vrijdag avond vertrokken we weer richting Tsjechië voor het laatste festival van deze tour. De nachtrit liep voorspoedig na het goed afwisselen van bestuurders en slapen tussen de banken van de bus in, we hadden dit ondertussen al 3 keer gedaan in 1 maand dus we wisten nu wel hoe we het best konden afwisselen.

Dit keer was het festival (met ca. 1500 bezoekers) in een tent, met 17 bands over de hele dag verdeeld. Door de loop van de dag heen hoorde we dat ons home-town festival Baroeg Open Air, waar we net voor bekend gemaakt waren, weer werd afgezegd door de corona-maatregelen in Nederland. Een tegenslag, maar het liet onze pret niet drukken. Aan het eind van de dag waren wij aan de beurt, en zoals we al van de vorige festivals door hadden gaat het er in Tsjechië stevig aan toe. Ook al hadden we graag in Rotterdam op Baroeg Open Air de zomer willen afsluiten, was dit stiekem toch ook wel een perfect einde van deze festival tour.

Volg Distant op Instagram en Facebook en bekijk de website

Deze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

Tijdelijke Uitbreiding Music Support Rotterdam 2021!

Met Music Support Rotterdam levert de Popunie in samenwerking met de creatieve en ondernemende muzikanten en organisatoren in de stad een bijdrage aan talentontwikkeling en een levendig optreedcircuit in Rotterdam. Door de coronacrisis vinden er echter nog nauwelijks liveoptredens plaats en dus breiden we Music Support Rotterdam in de laatste maanden van dit jaar uit.

Dus muzikanten en organisatoren opgelet! Heb jij in deze ongewisse tijden een geniaal plannetje uitgebroed dat je voor 31 december 2021 wilt realiseren en zoek je hiervoor ondersteuning? Dien dan je plan en begroting snel in. Ook als je al een beroep hebt gedaan op de regeling dit jaar ben je welkom nogmaals met iets nieuws aan te kloppen.

Er zijn drie uitgangspunten:

1. Het moet een initiatief zijn van en/of met Rotterdamse popmuzikanten (livestreams, livesessies, homebased recordings, albumopnames, speciale releases, videoclips).

2. Het moet plaatsvinden/gerealiseerd worden in september, oktober, november, december 2021.

3. De bijdrage van de Popunie bedraagt maximaal €1.000 per project en moet rechtstreeks ten goede komen aan de Rotterdamse muzikanten.

Je kunt je ideeën via de mail bij ons droppen: Vul het aanvraagformulier in en stuur deze met een korte omschrijving van je plan/event plus de begroting naar info@popunie.nl. Je krijgt binnen twee weken schriftelijk uitsluitsel of het gehonoreerd wordt.