Tourverslag: De tweede buitenlandse tour van Soon To Expire

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Soon To Expire van Jorrit Westerhof (draaitafels, fx) en Austėja Žvirblytė (stem) ging eerder dit jaar de grens over voor hun tweede buitenlandse tour. Over hoe die ervaring was lees je in het volgende verslag!


We hebben deze tour gepland omdat Austėja oorspronkelijk uit Litouwen komt en we haar familie voor Pasen wilde bezoeken. We wilden zo weinig mogelijk gebruik maken van vliegtuigen vanwege de voor de hand liggende redenen, en aangezien de reis van Rotterdam naar Litouwen behoorlijk lang is wilden we plekken vinden om te overnachten. En wat is een betere manier dan daar meteen ook maar op te treden 🙂 ?

Duitsland
We begonnen in Bremen, een plek waar we als eens eerder hadden gespeeld. Daardoor waren er wat bekenden voor ons wat erg fijn was! Het was een DIY plek gerund door jonge mensen die een groot hart hebben voor alternatieve cultuur. Kultur im Bunker is de naam van de plek en het voelde ook echt aan als in een bunker. Erg koud en donker, maar wel erg gezellig en een goeie sfeer.


Volgende dag gingen we naar Hannover. Daar hadden we een show geboekt in een vintage
kleding winkel. Geen idee wat we er konden verwachten. Hannover blijkbaar ook niet want er was helaas maar vier man publiek. Toen begon de langste reis van de tour, van Hannover naar Kaunas. Een verschrikkelijke treinrit in een overvolle trein, maar we leerden onze allerbelangrijkste les ooit: als je in het buitenland met de trein reist en een stoel kan reserveren, doe dit ALTIJD! Bij elke stop moesten we een nieuwe plek vinden tot de trein helemaal vol was en we nog vier uur lang moesten zonder zit plek. Wel, je krijgt het idee…

Litouwen
Toen we in Litouwen aankwamen (we verbleven in Kaunas, waar Austėja’s familie woont) moesten we eerst naar Vilnius en door Kaunas reizen om wat apparatuur voor onze gig op te halen. De 16de was ons optreden in Klaipeda, een havenstad, wat ons een beetje heimwee gaf naar Rotterdam. Het was een zeer geslaagd optreden, meeste publiek van de tour. Ook kwam er een oude vriend van ons (die we in Nederland hebben leren kennen) spontaan langs, wat erg leuk was!

Polen
Na een aantal dagen in Litouwen te hebben verbleven gingen we door naar Polen. Lodz was onze volgende stop. We speelden in Cyrk Pod Zielonym Xiężycem wat vertaald naar Maan onder de groene maan, wat een underground/DIY podium is voor voornamelijk theater. Dit was de eerste keer dat mensen op onze muziek dansten (om dit als bijzonder te ervaren is het belangrijk eens een keer naar ons te luisteren!), wat erg tof was!

Volgende dag in Krakau speelden we in de ruimte van KMWTW, een kunstenaars collectief die
sinds de oorlog in Oekraïne is omgetoverd in een opvanghuis voor vluchtelingen. Ons concert werd daarom een benefietconcert en voordat wij speelden waren er twee van de tijdelijke bewoners die de avond openden. Een moeder en dochter, die respectievelijk een stuk opera en en een nummer van Evanescence zongen. Was heel bijzonder.


Tsjechië
Praag was de volgende stad op de route. We speelden in Punctum die in de underground/improv scene een bekende plek is. Een hele warme ontvangst en twee lokale muzikanten die ook op het programma stonden. De eerste was Myst K. Hij deed een soort electro noise set die de subs goed deed schudden. En na ons was E.U.E.R.P.I., een Bulgaar die een etherische ambient set uit z’n gitaar haalde.

Terug naar Duitsland
Last minute hadden we er een extra optreden bij gekregen in Leipzig. Dat was fijn anders hadden we twee dagen niks te doen, en het is toch fijner om te spelen. We speelden in een kraakpand waar een groep enthousiaste anarchisten ons de plek gaven om met houtjes en touwtjes een podium en PA in elkaar te zetten. Na een maaltijd waar iedereen gratis aan kon schuiven speelden we een set in hun tuin, waar het eindelijk warm genoeg was om de hele avond buiten te zitten. Was een erg fijne plek waar we graag weer terug komen!

De laatste stop van onze tour kwam de volgende dag in Berlijn waar op het laatste moment
plotseling enige stress naar boven kwam; de locatie waar we zouden spelen had per ongeluk een dubbele boeking. Dus moest de organisator de dag van tevoren een nieuwe plek vinden en op de dag zelf belde hij dat de platenspeler (wat essentieel is voor onze show) die hij voor ons had geregeld toch niet beschikbaar was. Uiteindelijk kwam alles goed maar daardoor werd het evenement, waar nog drie andere lokale acts waren, niet zo goed bezocht als van tevoren gehoopt. Desalniettemin waren er voor ons een aantal bekenden en werd er wederom op onze muziek gedanst; met knuffeldieren!

Een mooie afsluiter en nieuwe vrienden gemaakt om in de toekomst mee samen te werken, naar Rotterdam uit te nodigen en andere manieren te vinden een nog meer herrie de wereld in te helpen!

Volg Soon To Expire op Instagram of Facebook!

Deze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

Popunie Live presenteert volgende week Rotterdams toptalent op Oerol

Oerol staat weer op het punt om te beginnen! Jaarlijks verandert het eiland Terschelling in juni tien dagen lang in één groot podium voor theater, dans, pop-up performances, spoken word, beeldende kunst, wetenschap, onderzoek en live-muziek. Oerol en Popunie Live zetten de samenwerking voort om opkomende artiesten uit de Maasstad buiten de stadsgrenzen een podium te bieden, om zo een groter publiek kennis te laten maken met Rotterdams toptalent . Dit jaar vindt Oerol plaats van vrijdag 10 t/m zondag 19 juni.

Rotterdams toptalent op Oerol Festival 2022

In tien dagen biedt Oerol het programma waar een gemiddelde schouwburg een heel seizoen over zou doen. Met meer dan 50.000 bezoekers is Oerol het grootste festival voor locatiekunsten van Europa. Naast veel premières, experimentele performances en aanstormend talent biedt Oerol ook ruimte voor reflectie en inspiratie. De natuurlijke omgeving van het eiland met brede stranden, het duinlandschap en heel veel bos helpt daarbij. Maar inspiratie komt ook spontaan in de schuur, op de dijk, in een tentje op het festivalterreinen of gewoon op straat.

Vanuit Popunie Live werkt de Popunie sinds 2013 samen met verschillende partners om Rotterdams toptalent de kans te geven zich ook te laten zien en horen buiten de stadsgrenzen op gerenommeerde festivals in den lande. Ook dit jaar zijn we in nauwe samenwerking met de Oerol-programmeurs tot een fraaie selectie van drie aanstormende Rotterdamse talenten gekomen: Steel and Stone, Nagasaki Swim en Thyrza!

Steel and Stone
De acht leden van Steel and Stone brengen de originele sound van rootsreggae met een warm en meditatief geluid. Ontdek hun diepe basklanken en alternatieve, moderne melodielijnen. Dit samengevoegd met een spirituele lading aan teksten en harmonieën zorgt voor een unieke luisterbeleving.

Donderdag 16 juni / de Betonning


Nagasaki Swim
Nagasaki Swim-frontman Jasper Boogaard zocht en vond zijn muzikale gelijken in Philadelphia (VS): de stad van bands als Hop Along, Alex G en Algernon Cadwallader. Op het debuutalbum The Mirror brengen Jasper en zijn band een voorliefde voor folk en country, ambient en field recordings, samen met dromerige melodieën en melancholische meezingrefreintjes.

Donderdag 16 juni / de Betonning


THYRZA
Schoonheid vinden in chaos. Daarover gaat het debuutalbum van THYRZA. Versplinterd/Verwonderd is deels ontstaan in een periode van rouw: “voor iedereen die zoekt naar een reddingsboei in het gekke ding dat leven heet”. Een indiepoptalent om in de gaten te houden. THYRZA is het project van zangeres en songwriter Thyrza van Dieijen. Ze maakt kwetsbare en krachtige muziek die direct onder je huid kruipt. Na de succesvolle release van haar debuut EP ‘(on)breekbaar leven’ in 2020, schreef ze afgelopen jaar aan haar debuutalbum ‘Versplinterd/Verwonderd’. Het komt in september 2022 uit, maar op Oerol zal THYRZA alvast wat van haar nieuwe muziek spelen.

Zaterdag 18 juni / De Luwte

Popunie Live
Popunie Live is een concept dat in 2013 door de Popunie is ontwikkeld met als doel de promotie van Rotterdamse popmusici naar de hogere regionen. Met name gericht op het neusje van de zalm dat inmiddels diverse stadia heeft doorlopen en wellicht aan de vooravond staat van een professionele carrière in de muziek. Deze acts programmeren we op festivals als Metropolis, Baroeg Open Air, Oerol, Grasnapolsky en The Life I Live!

Klik hier voor meer Popunie Live.

Sena
Sena regelt de (naburige) rechten van muzikanten en producenten. Zij incasseert namens (inter)nationale artiesten en producenten een vergoeding wanneer hun muziek in het openbaar ten gehore wordt gebracht. Het Sena Performers Fonds zorgt ervoor dat alle artiesten die via Popunie Live optreden, eerlijk betaald worden.