Tourverslag: de ‘iPhonoclast’ tour van GOLD

2016-10-iphonoclast-facebook-event-headerIn oktober 2015 tourden we voor het eerst met ons album No image. Omdat het album toen zo goed ontvangen werd, kunnen we nu ook in 2016 touren. Precies een jaar later vertrekken we nu dan voor de vierde tour door Europa. Onze vorige tour was als support act van hardcore-legendes Converge. Door die tour werden we benaderd door Charly van Hibooking. Hij wil graag voor ons aan de slag. Helaas blijkt na een aantal weken dat Charly niet veel voor ons kan betekenen. Hij blijkt onbetrouwbaar en niet makkelijk te bereiken. Elke keer dat er contact is heeft hij smoesjes over het boeken van de tour. Omdat we het al aan voelen komen beginnen we zelf, gitaristen Thomas & Jaka, onze Europese contacten aan te schrijven. Snel genoeg lukt het onszelf wel om een tour te boeken en uiteindelijk is er slechts 1 show geboekt door de veelbelovende Franse boeker Charly.

Paris, 15 oktober
We starten onze tour in Parijs met weinig vertrouwen. Dit is die ene show die geboekt is door Charly. Van te voren maken we ons ernstig zorgen over de promotie van de show. We spreken Charly er meerdere malen op aan, maar antwoord krijgen we niet. Waar we al maanden geleden onze show in Londen aangekondigd zagen, begint hij een week van te voren door een event op facebook aan te maken. Maar we laten ons niet gek maken en komen met frisse moed aan in Parijs.

We komen aan bij een café op de hoek van een drukke straat. Nergens is een parkeerplaats vrij en de eigenaar van het Olympic Café raadt ons aan om gewoon op de weg te blijven staan met onze bus en snel uit te laden. Er wordt geschreeuwd en getoeterd. We hebben nog nooit zó snel onze spullen uitgeladen! In ons voorprogramma speelt een Portugese band. Zowel voor hen als voor ons optreden is er een handje vol publiek. Wat we steeds vaker merken is dat er mensen naar onze shows komen die ons al eerder hebben gezien. Deze show is dat een Franse jongen die luidkeels meezingt en headbangend vooraan staat. Hij vult de zaal met zijn enthousiasme en we vergeten door hem een beetje hoe onze boeker het verkloot heeft.

We slapen die nacht in een door onszelf geboekt hotel. Het is dichtbij, goedkoop en het heeft een parkeerplaats. Wat voor ons belangrijk is, omdat we onze bus, inclusief backline, ergens veilig achter moeten kunnen laten. Eenmaal aangekomen bij het hotel blijkt dat we, om bij de parkeerplaats te komen, door het smalste steegje van Parijs moeten. Met pijn en moeite manoeuvreren we onze bus door het steegje, maar dan staat hij ook veilig.

Wetzikon, 16 oktober
Uiteraard moeten we die parkeer-truc de volgende ochtend herhalen. Daarna vertrekken we direct naar Zwitserland waar we een show spelen met de Duitse bands Sun Worship en Ultha. Deze show hebben we zelf geboekt. Thomas heeft al langer goed contact met de jongens van Sun Worship en zij vinden het gaaf als we samen een paar shows doen.

We komen aan in het kleine stadje dat dicht bij Zürich ligt. We komen iets te vroeg aan bij de Kulturfabrik, maar binnen een kwartier komen ook de andere bands aan. Al snel blijkt dat ook Ultha ons erg kan waarderen. De jongens hebben ons zien spelen op Acherontic Arts een paar maanden terug en complimenteren ons op die show. We delen de backline en spelen tussen beide bands in een goede show. Het is zoals vaker in onze tours een opmerkelijke line-up: beide bands maken black metal en daarnaast lijkt onze muziek haast pop, maar dat maakt het een uitdagende en interessante avond. De zaal staat midden in een autonome woongemeenschap. Alle bands worden ondergebracht in kamers bij omwonenden. Thomas en Milena mogen in een van de trailers slapen.

München, 17 oktober
Na het ontbijt in Wetzikon vertrekken we naar München. De reistijd is te overzien en we besluiten eerst nog even in München rond te wandelen. Omdat bijna alle bandleden voorkeur hebben voor vegetarisch of veganistisch eten zoeken we een plekje in de stad waar we wat kunnen eten. We lopen nog een rondje door de stad en vertrekken naar de venue, de Sunny Red. Ook deze show spelen we met Sun Worship en Ultha. Deze avond spelen we niet als tweede, maar als eerste. Met de soundcheck blijkt dat er geen monitors zijn en de PA dramatisch klinkt. Het is lastig om de zang boven de band uit te krijgen. Soms verandert het zaalgeluid compleet als er bezoekers zijn en het lijkt onze enige hoop voor een iets betere sound. Maar helaas, het geluid is niet beter hoewel de zaal is afgeladen als we beginnen met spelen. Milena kan zichzelf eigenlijk niet horen en het publiek lijkt van de zang ook niet veel mee te krijgen. Milena bluft zich er doorheen en de reacties na de show zijn enthousiast. Niet gek voor een maandagavond!

Ilirska Bistrica, 18 oktober
We vertrekken vroeg richting Slovenië, waar we die dag niet alleen ’s avonds een show doen maar ’s middags ook een optreden hebben op gerenommeerd radiostation Radio Student in Ljubljana. We doen een soundcheck en spelen 5 nummers die live opgenomen worden. De band laadt in en Thomas en Milena blijven achter in de radiostudio voor een interview met Luka Bevk en hebben een super leuk gesprek van een minuut of 15. De opnames zullen woensdag 26 oktober live uitgezonden worden.

Daarna brengt Luka Thomas en Milena naar Ilirska Bistrica, waar die avond de show zal plaatsvinden in MKNZ. Eenmaal aangekomen bij de venue is de bandbus alweer uitgeladen. Tijd om te soundchecken! Die avond spelen we een te gekke show voor een goed gevulde zaal. Onze nieuwe gitarist Jaka komt uit de omgeving van Ilirska Bistica en we slapen daarom in zijn ouderlijk huis. We worden met open armen ontvangen en de zelfgestookte schnapps van z’n paps vloeit rijkelijk.

Linz, 19 oktober
De volgende ochtend worden we om half 10 aan het ‘lichte’ ontbijt verwacht. Om 11:45 uur (slechts 2 uur later!!!) zitten we aan een warme lunch van de moeder van Jaka. Na wat korte, maar goede nachtrust en een heerlijke warme douche voelen we ons verwend.

Die avond spelen we in het Oostenrijkse Linz. De show hebben we zelf geboekt via ons contact Domenik. Hij boekte ons eerder in Mukuku in het nabijgelegen Kremsmuenster. Vanavond spelen we in Willy*Fred, een toffe geïmproviseerde zaal. Geen monitors, geen ruimte om ons om te kleden, maar we worden goed verzorgd en het geluid valt uiteindelijk alles mee. De avond wordt geopend door twee lokale bands. De opkomst is goed en na de show spreken we met enthousiaste concertbezoekers. We worden door Domenik ondergebracht in de slaapzaal van Kapu, een grotere venue in de buurt. Volgende keer wil hij ons graag daar boeken.

Leipzig, 20 oktober
Na ontbijt in Kapu gaan we op weg naar Leipzig. We komen vroeg aan in Leipzig, maar omdat we de stad te gek vinden – met name de wijk waar we spelen – vermaken we ons prima. We parkeren bij de venue.

Boven de venue woont onze vriend Arne, die eerder al een show voor ons in Leipzig organiseerde. Hij verzorgt deze avond het diner en dat maakt ons gelukkig. We wandelen door Connewitz en gaan direct op pad naar The Lazy Dog ,een avondwinkel in de buurt waar we lekkere koffie drinken en vegan hotdogs eten. Fijn om terug te zijn in Leipzig.

We zijn toegevoegd aan een line up van 2 bands die al een tijd samen op tour zijn. Met Joy en Black Wizard bespreken we welke apparatuur we delen met elkaar. Daarna bouwen op. Het podium is klein en wederom zijn er geen monitors. Gelukkig kunnen we soundchecken, een beetje voelen hoe we op het podium moeten passen. Het vergt wat aanpassingen, maar dat zijn we als diy-band gewend. De zaal is vol als we beginnen met spelen en het publiek reageert goed. Na de show doen de vegan white russians hun werk en is het een gezellige avond met oude en nieuwe vrienden.

Plzen, 21 oktober
Door de gezellige avond staat de een wat makkelijker op dan de ander, maar we hebben ‘s ochtends gelukkig alle tijd. We worden pas ‘s avonds in Plzen verwacht, dus we gaan weer terug naar The Lazy Dog voor vegan hot dogs en koffie.

De show in Plzen is het concert dat we als laatst toegevoegd hebben aan de tour. We weten dat het niet ideaal gaat zijn, maar beter dan een vrije dag. We spelen op een gratis festival dat verdeeld over de hele stad plaatsvindt. Onze venue is groot maar niet bepaald sfeervol, waardoor het als een winkelcentrum aanvoelt. Voordeel van dit soort gelegenheden is dat je nietsvermoedende zielen kunt verrassen, maar nadeel is dat het publiek vaak onrustig is. We doen ons ding en dat levert positieve reacties op, maar het is zeker geen hoogtepunt van de tour. De middernachtelijke bowl-sessie in de 24/7-bowlingbaan om de hoek is dat mogelijk wel.

Berlin, 22 oktober
Berlijn is tot nu toe altijd een lastige stad voor ons geweest. We hebben hier al 3 keer gespeeld en geen enkele keer was het een homerun, om verschillende redenen. Toch keren we vandaag met plezier terug omdat we door Sun Worship zijn gevraagd om met hen in de Kantine Am Berghain te spelen, het zaaltje dat bij de legendarische techno-bunker hoort. Ook Ultha speelt, die vanavond weer het bal mogen openen met hun sluier van bloedrode black metal. Of de zaal uitverkocht is, weten we niet helemaal zeker, maar het spant er om. Het ziet zwart van de mensen en de sfeer is uitstekend, ook tijdens ons optreden. De aanhouder wint en voor GOLD in Berlijn geldt kennelijk vier maal is scheepsrecht.

Londen, 29 oktober
Tussen onze optredens in Berlijn en Londen schuilt een week, die begint met bus-pech 2 uur nadat we uit Berlijn zijn vertrokken. We brengen een goed deel van de dag door op een tankstation wachtend op vervangend vervoer dat Dax Vans uit Nederland komt brengen. Uiteindelijk zijn we vroeg in de nacht dan toch thuis van een geweldige reeks optredens. Na een week werk voor de een en vakantie voor de ander treffen we elkaar vrijdagavond om eerst een optreden te doen bij 3FM in het kader van de Popronde en vervolgens direct door te rijden naar Duinkerken waar we om 6 uur ‘s ochtends de pond naar Dover pakken. We zijn hierdoor al vroeg in de ochtend in Londen, waar we de bus direct bij de venue kunnen parkeren. Omdat er van slaap weinig sprake is geweest doen we om de beurt dutjes in de bus en wordt er vooral goed gegeten en gedronken.

Het concert is een gratis Halloween-party en naast GOLD spelen er 3 lokale bands die avond in The Black Heart. Er is veel publiek, maar Engelsen hebben de gewoonte vroeg te pieken en zijn daarom tijdens ons optreden vooral erg druk met dronken zijn en Halloween vieren. Toch dompelt een aanzienlijk deel van het publiek zich onder in onze donkere rock waar weinig feestvreugde vanaf druipt. We kijken met gemengde gevoelens terug op deze eerste keer Londen, maar Berlijn heeft bewezen dat het begin soms moeilijk is, maar dat je moet zaaien om te oogsten. Na de show gaan we vrij snel naar ons hostel om het flinke slaaptekort in te halen. De volgende dag vertrekken we weer vroeg naar huis, waar we de volgende maanden in het teken zetten van het voltooien van onze nieuwe plaat. Na 4 tours in 1 jaar… eventjes rust.

Ai. Pech op de weg terug…

 

Meer zoals dit

Finalisten van Music Matters Award 2016 bekend

0544_mm_award_finaleOp 10 december gaat het gebeuren, de Music Matters Award, georganiseerd door Epitome Entertainment en Music Matters, viert haar tiende editie en dat is een reden voor een feestje! De avond start om 19:30 uur met elf muzikale talenten die een showcase van zes minuten voorbereiden. De winnaar van de avond mag één jaar lang Rotterdam vertegenwoordigen als muziekambassadeur en neemt een prijs van 10.000 mee naar huis. Vanwege het 10-jarig jubileum van de Music Matters Award zien we een aantal oud ambassadeur terug op het podium die live begeleid zullen worden door Urban arts talent Djuwney.

Finalisten
In de finale van alweer de tiende editie, zien we terug: Dialorian, Dion Mason, Dr. Meraki, Oliver Cried Wolf, Vivecka Love, Willemijn de Boer, Louise Hu, Luba the Baroness, Jaskelis, Fabz Pi en Spanish & Lazy. Tijdens de Grote Prijs van Rotterdam kwam Jaskelis als de grote winnaar uit de bus in de categorie Urban. In de finale maakte ze hooggespannen verwachtingen volledig waar. Maar ook de vier gasten van Dr. Meraki timmeren goed aan de weg. Onlangs speelden ze bij ‘Live uit Lloyd’ en als je je ogen sloot kreeg je het idee dat daar een volleerd fusion kwartet met een jonge John Mayer op het podium stond. Veelbelovend dus.

Een andere opvallende artiest is Luba The Baroness. Zodra zij haar eerste noten inzet, neemt ze je mee op een reis vol bijzondere persoonlijke verhalen. Ze vertelt met haar stem, ze raakt met haar klank en ze straalt met haar elegante verschijning. Ze is een oude ziel in deze moderne wereld.

Alle elf de finalisten van de Music Matters Award vind je hier.

Muziekambassadeur van Rotterdam
Tijdens de Music Matters Award staat de ontmoeting tussen verschillende muziekstijlen, artiesten en muziekliefhebbers centraal. De finalisten hebben zich via voorrondes, de Play Offs geplaatst, waar ze zich presenteerden voor een publiek en een vakjury. Naast het beste muzikale talent gaat de Music Matters Award op zoek naar de artiest die de rol van de muziekambassadeur goed kan vervullen. Een muziekambassadeur is een artiest die verder kijkt dan zijn of haar eigen muziekcarrière en is in staat om bijvoorbeeld jongeren en kinderen te inspireren door middel van muziek.

Music Matters Award
De Music Matters Award vindt dit jaar voor de tiende keer plaats. De winnaar mag een jaar lang Rotterdam muzikaal vertegenwoordigen en wordt ondersteund met een stimuleringsprijs t.w.v. €10.000 ter ondersteuning van talentontwikkeling op professioneel gebied. Tevens zijn er stimuleringsprijzen t.w.v. €500 (2e prijs) en €250 (3e prijs). Door middel van een decibelmeter wordt bepaald wie de publieksprijs van €1000 mee naar huis neemt. Zowel met de PLAY OFFS als de Award wordt een platform gecreëerd voor Rotterdams muzikaal talent in alle genres. Ontmoeting tussen verschillende muzikale scenes staat dan ook centraal.

Eerdere ambassadeurs zijn Sabrina Starke (2008), Kevin Ferreira da Silva (2009), Ntjam Rosie (2010), Ming’s Pretty Heroes (2011), Rass Motivated (2012), Poliana Vieira (2013), Neda Boin (2014), Lady Shaynah(2015) en Monta (2016). De Music Matters Award is een project van Music Matters en Epitome Entertainment.