Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2023 winnaars van Hiphop & Producer bekend

Op donderdag 14 september organiseerde Popunie de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2023 finale in de categorieën Hiphop en Producer in BIRD. In de categorie Hiphop streden Dominál, Trapsino, Simha Youth, Cashino en 2Blurry om de titel en bij Producer waren dat Klont, Baize, Talee, Creeps en Eurosoundz. De finalisten bij Hiphop moesten in 20 minuten de jury en het aanwezige publiek overtuigen met hun optreden. Bij de categorie Producer kregen de finalisten één uur de tijd om een track in elkaar te zetten. Cashino won de Juryprijs bij Hiphop en Dominál won de Publieksprijs. De act die de meeste tickets op zijn naam wist te verkopen won de Publieksprijs. Bij Producer won Talee de Juryprijs en ging Klont er met de Publieksprijs vandoor.

De Hiphop jury bestond uit Tessaly Felida, Gillian Landbrug en Felinda Tengku Khuzim. Zij hadden het volgende over de winnaar te zeggen:Met de intro legde deze artiest de lat behoorlijk hoog voor zichzelf, maar hij maakte de verwachting dubbel en dwars waard. Goede teksten, delivery en geloofwaardig. Kortom, de terechte winnaar!”

CashinoOp jonge leeftijd was Cashino al gefascineerd door muziek en begon hij met rappen als uitlaatklep voor zijn gevoelens en ervaringen in de straatcultuur van Rotterdam-Zuid. Zijn muziek is grotendeels autobiografisch en vertelt zijn eigen verhaal, maar ook dat van veel andere jongeren die opgroeien in soortgelijke omstandigheden.⁠

Bij Producer bestond de jury uit Jaap Wiewel, Esther Roozendaal en Lucien Foort.Deze jonge producer raakt een snaar met zijn grote variatie aan elementen binnen zijn muzikaliteit.” aldus de jury.TaleeMulti-instrumentalist, vocalist en producer Talee maakt dance muziek voor losers. Deze artiest brengt zijn (semi-)romantische kijk op de wereld over door elektriciteit, en geeft de luisteraar een kijkje in zijn persoonlijke tekortkomingen.

Prijzenpakket
De finalisten krijgen sowieso een gage van € 290,- per persoon (tot max. 6 personen) voor het optreden. Hiernaast worden er in elke categorie geldprijzen, een masterclass op maat, en een begeleidingstraject met een professional naar keuze uitgereikt aan de 1e prijs winnaar (€ 1.000,-). De 1e prijs winnaars van Singer/songwriter, Bands en Hiphop krijgen mogen 1 live single of live video opnemen bij Studio Mojo DojoDe publieksfavoriet ontvangt een geldprijs van € 250,-.

Ook krijg je als winnaar en als publieksfavoriet een jaarabonnement voor de Meet The Pro-sessies van de Popunie voor twee personen. De winnaars treden daarnaast zo mogelijk op tijdens het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2024 in Rotterdam en worden genomineerd voor de Rotterdam Music Awards in de categorie De Belofte 2023. De prijzen en gages worden mogelijk gemaakt door Sena Performers, de hoofdsponsor van de wedstrijd.

Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam
De Popunie kijkt trots terug op de eerste finaledag van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam. Met de gestreden finales van Hiphop en Producer zijn we er nog niet; op zaterdag 16 september volgt de finale van Bands in Theater Zuidplein. Een dag later vindt op diezelfde locatie de finale van Singer/Songwriter plaats.

Social media
Op de hoogte blijven? Volg de GPR dan op Instagram en Facebook.

Copyright foto’s Bordoo Creations

De Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam wordt georganiseerd door de Popunie en o.a. mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Sena Performers, VSBfonds, Van Ommeren de Voogt Stichting, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stager. en Studio Mojo Dojo. 

Live-verslag: Popunie Live op de uitverkochte 2023 editie van Baroeg Open Air!

Op een zonnige, zeer warme zaterdag 9 september was het tijd voor de 2023 editie van, misschien wel, Nederland’s bekendste Rotterdamse festival, Baroeg Open Air. Maar liefst 10.000 mensen bezochten de veertiende editie van het festival, die dit jaar voor het eerst helemaal uitverkocht was.

Naast de prachtige zomerse dag was ook de line-up veelbelovend. Baroeg staat erom bekend het podium te bieden aan zowel internationale, als lokale artiesten en dat is op Baroeg Open Air niet anders. Naast internationale headliners zoals Katatonia en Infected Mushroom of het Nederlandse Ploegendienst, staan er op BOA ook Rotterdamse acts als Buried, From The Heart of Thrashmashine, ter ere van het 20-jarig jubileum van PRSPCT,op het menu. Uiteraard presenteert ook Popunie dit jaar onder de noemer Popunie Live een tweetal bands, die ook zeker niet de minste zijn!

De eerste band die Popunie vandaag op BOA 2023 presenteert is Smudged. Vorig jaar was het optreden van Smudged één van de hoogtepunten van Bevrijdingsfestival Zuid-Holland en nu staat Smudged op de Talent Stage (wat later op de dag omgedoopt zal worden tot de Electronic Stage). Het optreden laat helaas even op zich wachten vanwege wat technische problemen (iets waar meerdere artiesten op deze stage vandaag tegenaan zullen lopen), maar met een kwartier uitloop besluit Smudged toch maar gewoon af te trappen.

En aftrappen doen ze. Al na de eerste noten zit de sfeer er bij het publiek lekker in. De muziek, die bestempeld wordt als psychkrautpunk, slaat aan en de voetjes gaan al snel van de vloer. Het lijkt voor de band even een nummertje inkomen (wellicht vanwege eerder genoemde technische problemen), maar vanaf het tweede nummer in de set gaat het dak er volledig af.  Smudged is met hun actieve show met lekkere muziek en ruimte voor wat humor echt een act die je live moet meemaken en dat onderstreept de band nog maar eens op BOA 2023.

 

Terwijl Smudged nog rond stuiteren op de Talent Stage staat de andere Popunie Live band al op de Main Stage op de planken. Drunken Dolly zorgt voor een waar feest op de vroege zaterdagmiddag. De heren spelen folkpunk van het hoogste niveau.

Het is dan misschien 29 graden, maar iedereen wurmt zich met liefde in de drukke tent en de moshpit gaat los. De heren van Drunken Dolly staan al net zo enthousiast op het podium en spelen een vette, erg gezellige set vol eigen werk, maar gooien er ook moeiteloos een cover van het Rancid nummer Olympia WA in.

Om me heen hoor ik de naam Flogging Molly voorbij komen en die vergelijking is ook niet onterecht. Drunken Dolly kan zich prima meten met grote namen als de eerder genoemde band of Dropkick Murphy’s. Tijd dat de grotere podia Drunken Dolly een plek gaan bieden? Na het meemaken van deze show op BOA denk ik het wel!

 

Buried

Baroeg Open AirMet duizenden enthousiaste festivalgangers, een indrukwekkende line-up en een geweldige sfeer, behaalde het festival een recordaantal bezoekers. Zonder de inzet van een recordaantal van 300 vrijwilligers zou een evenement van deze omvang nooit georganiseerd kunnen worden. Zeker niet in relatie tot goedkope toegangskaarten en muntprijzen. Nog nooit is het zo warm geweest tijdens Baroeg Open Air, dus werden er onder andere extra waterpunten beschikbaar gesteld waar bezoekers gratis gebruik van konden maken en werd er doorlopend geadviseerd veel te drinken en je goed te beschermen tegen de zon. Bij de EHBO was zonnebrandcrème beschikbaar voor de bezoekers.

Directeur/programmeur Leon van Rijnsbergen: “We zijn blij met de enorme opkomst. Maar helaas ging niet alles goed: lange rijen bij de muntautomaten en barren, dat gaan we bij een volgende editie sterk verbeteren. Veel van onze bezoekers kwamen grofweg op hetzelfde moment aan, wat zorgde voor lange rijen bij de entree. Zoals we gewend zijn van onze fantastische bezoekers waren ze geduldig en daar zijn we hen bijzonder dankbaar voor. Positief is dat we vorig jaar het festivalterrein hebben achtergelaten als meest opgeruimde plek van Rotterdam en ook dit jaar zijn we erg tevreden met het eindresultaat. De horeca heeft bijvoorbeeld met recyclebaar PET-plastic gewerkt om dit te evenaren.

Copyright foto’s Jessica Santiago Lopez