Selectie Grote Prijs van Dordt (categorie Bands) bekend

De selectie van de Grote Prijs van Dordt, categorie ‘Bands’ is bekend! Deze bands gaan vanaf 15 december strijden om een plek in de finale en maken kans op te gekke prijzen die hun carrière een stapje verder helpen.

Voorronde 1: LOUD
Zaterdag 15 december 2018

Global Hericide – hardcore punk, Dordrecht
Tin Man Syndrome – alternative hardrock/nu-metal, Rotterdam
Urban Distortion – alternative rock, Schiedam
Vermin – doom death groove, Spijkenisse
Shabby Harry’s – smoking gun trash rock ’n roll, Rotterdam

Voorronde 2: ROCK
Zaterdag 19 januari 2019

Graftak – poppunk/rock, Rotterdam
Bone Yard – alternative rock, Schiedam
Mental Shift – shoegaze/alternative rock, Zwijndrecht/H.I. Ambacht
Mr Overdrive – alternative rock, Rotterdam
Rockford – rock/stoner, Noordhoek

Voorronde 3: POP
Zaterdag 16 februari 2019

Mary Syll – pop, Dordrecht
Shortout Kid – indie, Rotterdam
Stella Warden – pop, Dordrecht
The Beatnik – pop/soul/rock/funk, Rotterdam
Van Bezemwijk – Nederpop, Barendrecht/Rotterdam

Voorronde 4: POP/ROCK
Zaterdag 16 maart 2019

There There – rock, Breda
Sticky Sweet – alternative rock, Rotterdam
Hidden Doors – rock n’ roll, Barendrecht
SPIRITBOX – alternative, indie, rock, Breda
Blunderbuzz – Europeana rock, Dordrecht

Band Boost = Grote Prijs van Dordt
De Grote Prijs van Dordt, voorheen Band Boost, is een duw in de rug van ambitieuze artiesten. De Popcentrale als centrum van de lokale popscene biedt hierbij ondersteuning aan de artiesten door middel van aansluitende prijzenpakketten, samenwerkingen met belangrijke partijen in de stad en, misschien wel het belangrijkste, biedt een podium voor deze artiesten.

De laatste editie van de Band Boost werd gewonnen door metalband The Great Hurricane Escape en zij wonnen daarmee onder andere een optreden op Wantijpop, wat voor veel bands een belangrijke mijlpaal is. Zij spelen 5 januari 2019 ook op een speciale Grote Prijs van Dordt Showcase in de Power Stage van Bibelot, samen met tweede prijswinnaar No More Heroes uit Zwijndrecht.

De Grote Prijs van Dordt wordt mede mogelijk gemaakt door Music Support Zuid-Holland.

Rotterdamse Popweek 2018 op alle fronten gegroeid!

Met 225 events op 125 locaties was de Rotterdamse Popweek een succes en op alle fronten gegroeid! Tijdens de Popweek hebben ruim 750 acts opgetreden verspreid over de hele stad. Naar schatting hebben ruim 30.000 bezoekers een of meerdere optredens bezocht.

Copyright foto Popquiz: Brian van Rensen

De Rotterdamse Popweek is in 2013 door de Popunie in het leven geroepen om de stad te verlevendigen en te laten zien hoe bruisend de popscene is. Dit lukt elk jaar goed met constant stijgende aantallen events, optredens, acts en bezoekers. Een aantal events is door de Popunie zelf georganiseerd, zoals de openingsavond met de Rotterdamse Popquiz in WORM en de Meet The Pro sessie over jezelf promoten als artiest. Alle overige events en optredens zijn georganiseerd door andere organisatoren of muzikanten zelf. Er waren dagelijks Popweek Specials en al het bestaande programma werd gebundeld en gezamenlijk naar buiten gebracht.

Ook de afgelopen editie was een aaneenschakeling van hoogtepunten en weer te veel om op te noemen. In de tien dagen durende Popweek traden zowel bekende als (nog) onbekende namen op. Tijdens het REC. Festival kon er genoten worden van o.a. Jonna Fraser, Oceanic, Green Cabin en Black Sun Empire. Het rondreizende festival Popronde, dat op de eerste zaterdag van de Popweek plaatsvond, was de grootste van alle Poprondes dit jaar met 44 locaties in Rotterdam. Tussen alle opkomende acts die deze dag optraden, speelden acts Kita Menari, Karel en Donna Blue die tevens bevestigd zijn voor Eurosonic Noorderslag 2019.

Copyright foto Nana: Govert Kreuk

Een absoluut hoogtepunt uit het programma was het uitverkochte concert van de Amerikaanse Curtis Harding in LantarenVenster waarbij de Rotterdamse band Diona Fox & Her Ragdolls het voorprogramma mocht verzorgen. Ook bijzonder was het optreden van Anoushka Shankar & Manu Delago die het publiek bij De Doelen in vervoering bracht samen met de Metropole Orkest Strings. Daarnaast is tijdens de Popweek het doek officieel gevallen voor de Parkzicht Reünie. Na 13 waanzinnige edities vol herinneringen en de beste classics werd er nog één keer goed gefeest met bekende namen als Rob, Stanton, Paul Elstak en Neophyte in een uitverkocht Maasgebouw.

Copyright foto Curtis Harding: Brian van Rensen

Uiteraard was er ook heel veel Rotterdams talent te bewonderen zoals de indrukwekkende ep-release van Kalulu in Roodkapje, JOIA in een uitverkochte Theater Walhalla, de kneiterharde ep-release van The Forbidden Wizards en de bevlogen hiphop tijdens WatWatIs & Friends in Grounds. Silver Pockets Full speelde op de bijzondere locatie Bergsingelkerk. Speciaal voor de Popweek was op de laatste avond het indoor ‘Punk Is Not Dead Fest’ georganiseerd in Bar³ waarbij vijf punkbands uit Rotterdam e.o. optraden.

Copyright foto Silver Pockets Full: Govert Kreuk

Met deze zesde editie van de Rotterdamse Popweek is wederom aangetoond dat het talent in de stad tegen de plinten op klotst. Niet alleen muzikaal, maar ook op organisatorisch gebied. De meeste events zijn bottom-up ontstaan, door enthousiaste Rotterdammers zelf met hart en ziel georganiseerd. De hele stad is aan bod gekomen en alle muziekstijlen waren vertegenwoordigd. Dat maakt het draagvlak in de stad groot en de Rotterdamse Popweek een sprekend uithangbord van de bruisende Rotterdamse popscene. Op naar de editie 2019!