Rotterdamse Rey Tranquilo winnaar Grote Prijs van Nederland

Na acht spannende maanden zijn de winnaars van de Grote Prijs van Nederland bekend. Tijdens de Hiphop finale in de Melkweg hebben de zes finalisten hard gestreden en alles gegeven om de jury te overtuigen van hun kunnen. Uiteindelijk wint Rey Tranquilo de Hiphop Finale. Hij sprong er met zijn authentieke energie ver bovenuit volgens de jury. De publieksprijs gaat naar rapper en producer Auraphilly. Op zondag waren ook de finales voor Singer/Songwriter en Bands/Electronics in Paradiso.

Uit de honderden aanmeldingen selecteerde de jury in september per genre 20 deelnemers. Zes deelnemers, per genre, wisten één van de schaarse finale plekken te winnen. Rey Tranquilo won de Hiphop finale. “De winnaar is gedurende de competitie en het coachingstraject met stappen voorruit gegaan. En is klaar om zijn verhaal naar buiten te brengen.” Jury voorzitter Gaetan van de Sande. Publieksfavoriet is Auraphilly.

Copyright foto: Kim Balster

Parallel aan de competitie doorliepen zij een talentprogramma en werden de deelnemers tijdens de kwartfinales en halve finales door coaches en jury uitgedaagd om in elke show alles te geven. Onder de finalisten van de categorie Hiphop streden o.a. ook de Rotterdamse acts Shagga Ranx en Joël Domingos.

De winnaars van de Grote Prijs Hiphop Finale winnen o.a. een werkbudget van € 3000 en een tailor-made na-traject met een Grote Prijs manager, optredens tijdens Woohah, The Brave en I Love Hiphop, studiotijd in de Wisseloord Studio’s en vele andere tools om te groeien als artiest.

Rey Lazaro Xavier de Jaegher A.K.A. Rey Tranquilo is een 19 jarige Rotterdammer waar we zeker meer van gaan horen! Het interview met hem en foto’s van de finale komen later online.

Volg Rey Tranquilo op Instagram.

Inventions – Curiosity

  • Curiosity

  • Inventions
    • Genre: progressive pop
    • Release-type: album, digitaal
    • Label: FREIA Music

Van simpele elementen tot complexe patronen: Inventions levert met Curiosity het ultieme ‘mathpop’-album af. De mooie cover-art van Hollister (Hop) David, een illustratie in de stijl van de Nederlandse graficus en kunstenaar M.C. Escher, verraadt al dat het album Curiosity van Inventions niet een rechtlijnig en eenzijdig, maar een gelaagd, bijna wiskundig meer-dimensionaal project is.

Inventions is het geesteskind van Christiaan Bruin, een multi-instrumentalist die bekend is van zijn werk met de progband Sky Architect, het symfonische orkest Mayra Orchestra en de progmetalband Adeia. Blijkbaar waren deze bands niet voldoende om alle inspiratie te ventileren en inderdaad zoekt Bruin het als Inventions in een iets ander idioom. Wel zijn er raakvlakken met zijn progwerk, maar voor Curiosity (evenals voor het eerder verschenen Meta) zoekt hij het ook in dreampop en bij voorbeelden uit de minimal music.

Ooit bedacht een slimme recensent het etiket mathrock en met een kleine aanpassing komt misschien wel de beste omschrijving voor de stijl die Bruin kiest op Inventions: mathpop.

Op die manier is meteen ook weer de cirkel rond, vanwege de vele wiskundige (math) principes die in het werk van Escher en Hollister David een eigenzinnige draai krijgen. De repeterende minimal-klanken, die vaak hun voorbeeld lijken te vinden in het werk van de componisten Michael Nyman of Steve Reich, doen meteen ook aan de typische Escher tekeningen denken waarin een repeterend patroon van vissen langzaam verandert in vogels.

Niet alleen de stijl maar ook de onderwerpen op Curiosity kennen een wiskundige component. Op zijn YouTube-kanaal Inventions legt Bruin verschillende nummers op het album uit aan de hand van modellen en wiskundige vormen. Zo vertelt Bruin in een video bij het erg fijne Kites And Darts dat hij een voorliefde heeft voor “simple building blocks that make complex patterns”.

Dat lijkt meteen ook de kern van zijn ‘math’-pop: waarbij hij aanvankelijk eenvoudige muzikale elementen uitbouwt tot complexe en gelaagde composities. In de nummers The Grand Design en We Are Endless, misschien wel het mooiste nummer op het album, is die mathematische opbouw duidelijk te horen.

Curiosity valt naast die gelaagdheid ook op door de prachtige orkestratie die Bruin sommige composities meegeeft. Hierdoor ontstaat vaak ook een breed, uitwaaierend spectrum dat de luisteraar bijna overdondert in schoonheid. Hier en daar doet het denken aan het werk van Anthony Gonzalez/M83 (met name de albums Saturdays = Youth en Hurry Up, We’re Dreaming).

Bruin speelt de meeste instrumenten op het album zelf, hier en daar vakkundig bijgestaan door de gastmuzikanten Maartje Dekker (Mayra Orchestra; stem), Anne Bakker (stem), Adrian Jones (gitaar), Madeleine Brozek (viool) en Ruben van Kruisum (Cello). De laatste speelt een mooie rol in het nummer The Same River Twice dat daardoor een bijna klassieke uitstraling meekrijgt.

Met Curiosity heeft Christiaan Bruin c.q. Inventions een uitzonderlijk sterk album afgeleverd dat niet snel vervelen gaat. Het is als met de tekeningen van Escher, hoe beter je kijkt of luistert, hoe meer nieuwe patronen en verbindingen zich openbaren. Wat kan wiskunde toch mooi zijn!