Rotterdamse Popweek liet muziekscene weer ouderwets schitteren, ondanks coronamaatregelen

Dat de Rotterdamse popscene bruisend, creatief en veelzijdig is, zelfs met de nog geldende maatregelen, werd tijdens de Rotterdamse Popweek opnieuw bevestigd. Tien dagen lang werden alle popevenementen in de stad onder het vergrootglas gelegd. Tijdens de enige week die tien dagen duurt, hebben ruim 585 acts opgetreden verspreid over 177 events op 96 locaties! Naar schatting hebben ruim 30.000 bezoekers een of meerdere optredens bezocht. Daar mogen we zeker trots op zijn!

De Rotterdamse Popweek is in 2013 door de Popunie in het leven geroepen om de stad te verlevendigen en te laten zien hoe bruisend de popscene is. Er werden dagelijks Popweek Specials georganiseerd en al het bestaande programma werd gebundeld en gezamenlijk naar buiten gebracht.

Programma
Een aantal Specials werden door de Popunie zelf georganiseerd, zoals de opening met de 12 uur durende Muziekmarathon in Baroeg, waar maar liefst 23 Rotterdamse acts en dj’s uit verschillende genres achter elkaar hebben gespeeld, en de Meet The Pro sessie over succesvol releasen in Roodkapje met aansluitend een Q&A met Gareth de Wijk (Thrasher). Het merendeel van de events en optredens werd georganiseerd door andere organisatoren of muzikanten zelf.

De afgelopen editie kende vele hoogtepunten. Zo vonden er meerdere Halloween feesten plaats in de Popweek, zoals het concert van Los Paja Brava in Grounds, de Metal Monday on Saturday Halloween editie, Korsakov – A Spooky Halloween of de uitverkochte festivals van Crazy Sexy Cool Halloween en Glow In The Dark Halloween. Bezoekers konden ook weer genieten van een aantal vanwege corona naar oktober en november verschoven outdoor festivals zoals Vrije Volk Festival en het uitverkochte Boothstock. Liefhebbers van doom metal waren aan het goede adres bij Baroeg tijdens Dutch Doom Days met internationale acts als Frayle (US) en Clouds (RO).

Ook het tweede weekend stond vol met mooie events. Zo vond in V11 het uitverkochte I&I festival plaats en was het op zaterdag de beurt aan opkomend talent vanuit allerlei plekken in Nederland om zich in de kijker te spelen tijdens de Popronde, het reizende muziekfestival. Tientallen artiesten speelden op diverse spraakmakende plekken in de stad, zoals de Markthal, Stalles, Club Vibes, Bibliotheek Rotterdam of Dig It Up. Na een digitale uitstap in 2020 was ook BIRDfest terug met een mooie editie met o.a. Moses Boyd (UK) en Arp Frique & Family in de line-up.

Naast fysieke events vonden er ook nog een aantal online-only events plaats, zoals de stream events van het nieuwe Gârden Live met Bruno Ferro Xavier de Silva en DJ Divana of de twee OPEN Sessies afleveringen van Alexandra Alden en Indigo Pastel.

Met deze 9e editie van de Rotterdamse Popweek is wederom aangetoond dat het talent in de stad, zowel muzikaal als organisatorisch in overvloed aanwezig is. De meeste events zijn bottom-up ontstaan, door enthousiaste Rotterdammers zelf met hart en ziel georganiseerd. De hele stad is aan bod gekomen en alle muziekstijlen waren vertegenwoordigd. Dat maakt het draagvlak in de stad groot en de Rotterdamse Popweek een sprekend uithangbord van de actieve Rotterdamse popscene.

De Rotterdamse Popweek is een initiatief van de Popunie, wordt georganiseerd door de Rotterdamse popsector en is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Het evenement wordt verder mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Rotterdam Festivals en Stichting PopUp Rotterdam.

Meer zoals dit

Muziekorganisaties roepen Week van het Nederlands Poptalent uit: 22 t/m 28 november

Artiesten, makers, muzikanten, producers en rappers spelen een onmiskenbare rol in de samenleving. Zij bekritiseren, vertegenwoordigen, innoveren, zoeken en entertainen. Als gevolg van de coronacrisis heeft deze creatieve voorhoede echter lange tijd nauwelijks werk kunnen presenteren. Daarom zetten Muzikantendag, No Man’s Land en Popronde, samen met alle popkoepels en mediapartners, poptalent in de spotlight en roepen gezamenlijk de Week van het Nederlands Poptalent uit van 22 t/m 28 november.

De verplaatsing van evenementen heeft ervoor gezorgd dat de deze muziekorganisaties programma aanbieden in deze week voor en met aanstormend poptalent. In het kader van talentontwikkeling staan presentatie, ontmoeting en kennisdeling centraal deze week. Muzikantendag, No Man’s Land en Popronde bundelen hun krachten om samen met de provinciale popkoepels en mediapartners extra aandacht te geven aan deze waardevolle makers.

Meer programma wordt binnenkort bekendgemaakt.