Rotterdamse Mieke van Veen presenteert album in Bitterzoet

miekeSinger/songwriter Mieke van Veen lanceert op 2 oktober haar debuutalbum Between These Walls met als eerste single Traffic Jam. Een song waarmee ze je meeneemt door de straten van New York in de diepte van de nacht.

Down to earth, schrijft en zingt Mieke van Veen recht uit het hart, vertelt verhalen die er toe doen met een prachtige stem die raakt. Haar album is geproduceerd door Budy Mokoginta en is muzikaal tot stand gekomen met hulp van giganten als Martijn van Agt, Menno Gootjes en Ronald Kool.

Onbegrensd binnen de muren van gedachten. Between these walls.

Extra informatie
Datum: donderdag 2 oktober
Locatie: Bitterzoet, Spuistraat 2 HS, Amsterdam
Aanvang: 20:00 uur
Entree: 7,50 (vvk) / 10 euro (deur)

Voor meer informatie bezoek je de website van Mieke van Veen of de website van Bitterzoet.

Interview: Thijs en Daan (Live Op Jan’s Dienblad)

36DP1-X1-oudejan daan en thijs8@2fBegin oktober start er een nieuw pop initiatief in de Prinsenstad dat aan muzikanten en bands een podium wil bieden: Live! Op Jan’s Dienblad. Want sinds het wegvallen van Speakers ontbreekt het in Delft aan een structureel poppodium en is het behelpen voor de lokale popscene. Wij spraken met de gemotiveerde initiatiefnemers Thijs en Daan en vroegen hen de hemd van het lijf.

Wie zijn jullie en wat is jullie link met de muziekwereld? 
Wij zijn twee Delftse muziekliefhebbers die sinds twee jaar muziekactiviteiten organiseren. Dit varieert van een singer/songwriteravond tot een klein festival. De passie voor muziek was de grote drijfveer om dit te doen. Hiernaast mistte wij ook een gevarieerd muziekaanbod in Delft. Wij zagen zowel Delfts muziektalent als de Delftse muziekliefhebber naar de grotere steden trekken om in hun behoefte te voorzien. Hier wilde wij graag een stokje voor steken.

Wij kennen elkaar uit de horeca, en die horeca is de tweede component die wij willen verbinden aan de muziek. In Delft is een tijdje geleden het doek gevallen voor poppodium Speakers. De gemeente beschreef in de daarop volgende popnota dat de stad als podium moest fungeren. Hierin werden verschillende locaties aangedragen die een podium zouden kunnen zijn. Echter mistte wij hier de horeca in. Vandaar Live! Op Jan’s Dienblad dat door de plaatselijke horeca reist en waarbij Jan elke week op een andere plek zijn podium opent.

Hoe is dit idee precies geboren?
Eigenlijk vloeide het idee voort uit de maandelijkse muziekavond die wij organiseerde in Café de Oude Jan. In de wintermaanden kwamen hier twee artiesten hun muziek serveren op het spreekwoordelijke dienblad, een klein podium in de zaak. Dit werd erg populair en werd druk bezocht. Niet alleen het aantal bezoekers sprak ons aan, maar vooral de muziekliefhebberij die van deze mensen afdroop. In een overvolle kroeg was het muisstil en was er echt aandacht voor de artiest. Dit wilden wij breder trekken, vooral omdat er zo weinig aanbod is in Delft.

Hoe namen jullie de eerste stappen en zijn jullie ook met andere partijen/mensen in zee gegaan?
Wij zijn vorige winter begonnen met het schrijven van een plan. Dit hebben we gestuurd naar de gemeente. Zij waren erg enthousiast over ons idee en wilde ook graag meewerken. Ons project moet op vrijwilligers draaien en in de toekomst willen wij zonder financiële steun muziek serveren. Daarom zochten we ook contact met instanties als de Popunie, om zo advies in te winnen. Verder staan we in contact met Delftse muziekorganisaties als SPOD. Zij doen aan Music Support en hebben veel muziekkennis in de gelederen. Deze delen zij graag. Bijvoorbeeld in de vorm van vrijwillige geluidsmannen en het uitlenen van backline.

Waarom is het geen podium op een vaste plek, kunnen jullie daar iets meer over vertellen?
Waar wij in het café erg gebonden waren aan de kleine ruimte, ben je dat niet wanneer je langs allerlei verschillende horeca-zaken reist. Dit is een groot voordeel. Wij willen de popcultuur nieuw leven inblazen en de popcultuur bestaat voor ons niet alleen uit singer-songwriters die in kleine cafés staan. Zo hebben wij ook de Koornbeurs benaderd om mee te doen. Hier kunnen wij bijvoorbeeld acts als The Afterveins en dergelijke programmeren. Hier zien wij alleen maar mogelijkheden en uitdaging in.

De locaties zijn erg enthousiast en willen dus ook graag meedoen. We hebben nu ongeveer 10 locaties bereid gevonden, en dan moeten we nog een aantal horeca bezoeken. Dit enthousiasme geeft ons weer extra motivatie om door te gaan.

Waarom is er als naam Live! Op Jan’s Dienblad gekozen?
Jan is een fictief persoon en verwees in eerste instantie naar Café de Oude Jan, het kleine bruine café waar dit allemaal startte. Nu we door de horeca gaan reizen staan de woorden Jan en zijn dienblad meer voor de ondernemer (Jan) die zijn tent (dienblad) opent als eenmalig poppodium.

Op welke muziekgenres richten jullie je en waarom?
Wij richten ons op alle muziekgenres. De diversiteit aan locaties geeft ons de kans om divers te programmeren en dit willen wij ook graag. Hiermee willen we ook een breed publiek aantrekken die af en toe ons podium komt bezoeken.

Hoe kunnen acts met jullie in contact komen?
De acts kunnen mailen naar muziek@lojd.nl en ook onze website bezoeken. Wij zijn erg blij met elke mail die wij binnenkrijgen en streven ernaar om zoveel mogelijk verschillende muziek een podium te bieden. Dus mail Jan!

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat Live! Op Jan’s Dienblad uiteindelijk niet net als Speakers ten onder gaat?
De kracht van ons concept is dat wij elke keer weer een succesvolle editie willen organiseren. Dit willen wij bereiken door een samenwerking tussen de horeca, de artiest en Jan. Elke horeca heeft een eigen publiek, elke artiest heeft zijn eigen fans en Jan krijgt wekelijks een grotere aanhang. Deze drie hebben alle belang bij het organiseren van een leuke avond.

Jullie klopte bij de Popunie ook aan voor Rotterdams talent. Wat vinden jullie van de Rotterdamse muziekscene?
Wij zijn erg te spreken over zowel het contact met de Popunie als de Rotterdamse muziekscene. De Rotterdamse scene is erg breed en we komen graag in podia als Rotown. Verder hebben we veel contact met Xander van Dijck, de frontman van The Afterveins. Wat ons opvalt is dat het enthousiasme en de gedrevenheid erg groot is.

Wie is jullie favoriete Rotterdamse artiest?
Favoriet is moeilijk te zeggen, maar de nieuwe revelatie De Likt vinden we erg tof. Verder hebben we The Afterveins twee keer gezien, deze mannen gaan het ver schoppen. En dan hebben we nog niet eens gesproken over Wolf in Loveland die wij mochten programmeren tijdens de Popronde.

Favoriete Rotterdamse dansplaat?
De Likt – Simon

De Popunie heeft een lijst met 150 speelplekken in Rotterdam op de website staan. Hoe kijken jullie tegen het Rotterdamse uitgaansklimaat aan? Geloof je meer in kleine initiatieven of ben je juist voorstander van de grote?
Een combinatie van beide is ideaal denken wij. De grote initiatieven worden vaak gesubsidieerd maar dit worden er in toekomst minder en minder. Daarom moeten er hiernaast ook kleine initiatieven zijn. Grote initiatieven zorgen vaak voor kwalitatief goede en grote namen, ook al gaan deze niet altijd gepaard. Maar wij hebben ook kleine initiatieven meegemaakt waarbij je met 20 man in een kroeg staat en totaal overrompeld wordt door hele goede nieuwe muziek. Een prachtig festival als Motel Mozaïque blijven wij jaarlijks graag bezoeken.

Denk je dat zoiets als Live! Op Jan’s Dienblad ook werkt in een stad als Rotterdam?
Onze grote droom is natuurlijk om dit concept ook in steden als Rotterdam te introduceren. Wij denken dat Live! Op Jan’s Dienblad in de toekomst in elke stad kan plaatsvinden. Het geld voor de popscene wordt nou eenmaal minder, en de horeca zou dit gat mooi kunnen opvangen.

Welke artiesten zijn tot nu toe gepland en op welke Delftse locaties?
Het programma is tot nu toe als volgt:

Zondag 5 oktober – Grandcafé Het Postkantoor
14:30 Rapaille
16:00 Jana Trif Trio

Zaterdag 11 oktober- Grandcafé De Sjees
21:30 Maarten van Praag
23:00 Logue

Donderdag 16 oktober – Café de Oude Jan
20:30 I am the law
22:00 R.T. Woods

Verder hebben we de band Luka vastgelegd en zijn we een podium aan het zoeken voor The Afterveins.

Voor meer informatie bezoek je de website en Facebook pagina van Live! Op Jan’s Dienblad.

Live! Op Jan’s Dienblad wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Zuid-Holland.