My Own Army

my-own-army-vierkantToo Many Faces
cd-album / download-album
grunge
RVPrecords

Too Many Faces is de nieuwste plaat van de deels Rotterdamse rockband My Own Army. Op de cd staan acht nummers, die allemaal tussen de vier en acht minuten duren en ze maken grunge zoals Soundgarden dat vroeger al deed. De band uit Seattle zorgt dan ook voor een flinke dosis inspiratie op deze rockplaat. Het album opent met de titeltrack en begint daarmee ruim 40 minuten rockgeweld. De band bouwt climax na climax op en spannende rocksolo’s vliegen ook vaak voorbij, afgewisseld met spel en zang dat qua tempo af en toe nét iets energieker mag. Hierbij zijn het de solo’s die vaak voor de afwisseling zorgen, waardoor de rest wat langdradig aanvoelt en niet beklijft. Jammer, aangezien de band weet hoe het moet rocken, want aan scheurende gitaren en groovende bassen schort het op Too Many Faces allesbehalve.

De band gaat op deze plaat alle kanten op, van hard en heftig naar rustig en vrijwel akoestisch. Je wordt continu op een dwaalspoor gezet, dus je moet als luisteraar goed blijven luisteren om te snappen wat er gebeurt. Een plaat om op de achtergrond aan te zetten bij een activiteit is het dan ook zeker niet. De band weet met Friendly Fire en Sideshow nummers neer te zetten die het op een festival goed kunnen doen, maar vooral The Ad en Proy – de laatste twee nummers – laten de beste indruk achter.

Als geheel is Too Many Faces af en toe wel doorbijten. De verschillende gezichten in de muziek zorgen ervoor dat als je er net lekker in zit, je er zo snel mogelijk weer volledig uit gehaald wordt, wat onprettig is. En zoals eerder genoemd ligt het tempo soms wat te laag om echt geboeid te blijven. Daarnaast is de zang nét niet rauw genoeg en soms zelfs vals. Deze punten gecombineerd zorgen ervoor dat de plaat geen fijne luisterervaring biedt. Gelukkig laat de band wel horen uit bekwame muzikanten te bestaan, waardoor deze nummers live waarschijnlijk beter tot hun recht komen. En dit is misschien maar beter ook, want een indrukwekkende grungerock-band zal op festivals en clubpodia zeker niet misstaan. Met Too Many Faces heeft My Own Army genoeg nummers op zak om die podia te betreden.

Download Too Many Faces op iTunes.

Voor meer informatie bezoek je de website van My Own Army.

Tim Arets

Op kamp

MPH SHOOT 1 (43)-2 kopieMet mijn 29 lentes jong kan ik Ming’s Pretty Heroes vooralsnog mijn levenswerk noemen. De afgelopen tijd echter, krijg ik steeds vaker de kans om mijn talenten breder in te zetten. Ik maak nu bijvoorbeeld voor het eerst een eigen muziektheatervoorstelling (13 t/m 17 augustus te zien op de Parade) en een andere spannende wending is dat ik nu ook als freelance songwriter aan de slag ben gegaan. Toen ik nog studeerde aan het Conservatorium, begreep ik echt niets van dat “freelance-singersongwriteren”. Liedjes schrijf je voor jezelf en je hoort ook alleen liedjes van jezelf te zingen. Dat was in mijn ogen authentiek, de rest – o, wat dacht ik lekker zwart-wit – was dat allemaal niet.

Gelukkig ben ik met de jaren ouder en wijzer geworden, want het volgende had ik niet willen missen. Een bekende Nederlandse artiest – die gedurende zijn carrière al miljoenen platen heeft verkocht – had in de krant gelezen over het fenomeen ‘songcamp’. Tot zijn verbazing had hij nog nooit op deze manier gewerkt en wilde het graag ook eens uitproberen. Voor deze werd ik ook uitgenodigd! Op een woensdagochtend werd ik verwacht in de Shamrock Studios in Baarn. Bij aankomst werd ik ontvangen met geurige koffie, warme croissants en om mij heen hingen vrolijke kerstballen aan lampen, beeldschermen en speakers; welkom op het ‘Gerard Joling-Kerstsongcamp’!

Het Jolingcamp duurde twee dagen en er waren ongeveer vijftien songwriters aanwezig. De mix van instrumentalisten, zangers en producers, met achtergronden in verschillende genres, zorgde voor een veelzijdige groep. Er waren jonge en doorgewinterde songwriters, grote en kleine namen, en iets meer mannen dan vrouwen.

Per dag werden we in twee sessies in groepjes van drie personen ingedeeld. Er wordt dan van je verwacht dat er binnen drie uur een lied ontstaat en dat het is uitgewerkt tot een representatieve demo. Het is de normale gang van zaken, maar van tevoren vond ik het toch een beetje spannend. Schrijven voor andere artiesten, ok. Maar nu ging het wel om de man die elk half uur met verentooi en glitterpak in de Plus-reclame voorbij komt. Ik heb het grootste gedeelte van mijn carrière melodramatische ballads geschreven, een “ver-van-je-bed-show” is dan een understatement.

Ik temde mijn zorgen en stelde mij open. De partners in mijn groepjes waren immers sympathieke, ervaren professionals en de opdracht die wij meekregen was duidelijk: Gerard Joling wil een serieus kerstalbum maken. We vulden de kerstmokken met hete koffie en gingen aan de slag: kom maar op met die kerstgedachten!

En wat denk je? Het ging verbazingwekkend goed! Iedereen bleek vol goede ideeën te zitten. Het zoetsappige thema verwerkten we in alle jaargetijden, verre landen, in liefde, gezelligheid en gemis. Sommige nummers klonken feestelijk en anderen droevig of juist hoopvol. Een enkele keer dansten we letterlijk van blijdschap als we de demo op standje tien beluisterden.

Vijf jaar geleden had ik het me niet kunnen indenken: kerstliedjes schrijven voor Gerard Joling! Maar weet je, alles hieraan was eigenlijk leuk: de belevenis, de groep leuke en bekwame mensen die ik heb ontmoet, de luistersessies aan het einde van de dag, en Geer die fluisterde hoe prachtig hij sommige nummers vond.

Ik ben nog altijd Ming’s Pretty Heroes, maar wat hoop ik dat één van de liedjes waaraan ik heb gewerkt het album van Geer haalt.

Ai Ming Oei

Ming is de zangeres en songschrijver van Ming’s Pretty Heroes. Met de muziek van haar album’s Ok Mr. Mix (sept 2009) en Karma (sept 2011) tourde Ming’s Pretty Heroes o.a. door Duitsland en China. Ming was winnaar van de Music Matters Award en was muziek ambassadeur voor Rotterdam gedurende 2011. Tot augustus 2013 tourde Ming’s Pretty Heroes met dansvoorstelling MEER RUIS van Conny Janssen Danst en verzorgde live de muziek voor 72 voorstellingen in Nederland en Zwitserland, op muziekfestival Lowlands en op de Theaterfestival de Parade. In maart 2014 kwam het derde studio album Roots and Bones uit en deze zomer is Ming’s Pretty Heroes te zien op de Parade in Amsterdam met de voorstelling Kate Bush. Foto: Barry Marré.