Mensenkinderen

mensenkind erenHet Lied van Schijn en Wezen
cd-album / download-album
Nederlandstalige pop / singer/songwriter
Northern Star

“Met Het Lied van Schijn en Wezen heeft Bas zijn studioschuurtje ingeruild voor een harmoniegebouw vol muzikale mensenkinderen. Na het louter positief ontvangen debuut Het Land Dat Ooit Vol Eerbied Zong, wordt Mensenkinderen zo muzikaal volwassen, zonder zijn speelse intimiteit te verliezen.” Aldus de releasesheet.

Mensenkinderen is het alias van de Ridderkerkse muzikant Bas van Nienes. Onder deze naam maakte hij al eerder zijn debuutplaat Het Land Dat Ooit Vol Eerbied Zong (2012), wat in hedendaagse termen een typische ‘singer/songwriterplaat’ genoemd zou worden. Waar zijn debuutalbum klein en minimalistisch was, is Het Lied van Schijn en Wezen een volle, soms bombastische, haast theatrale opvolger. Maar lang niet minder mooi, integendeel!

Hoewel Bas van Nienes zelf centraal staat op alle 12 (!) tracks, heeft hij een flink arsenaal aan muzikanten uit alle Nederlandse windstreken om zich heen verzameld om deze plaat tot stand te brengen. Zeventien stuks, maar liefst, waaronder drummer Mischa Porte (Wooden Saints), cellist Marien Okkerse (Michael Prins), Mevrouw Tamara en Arjen van Wijk (Vandryver, This Beautiful Mess, People Get Ready). De algehele sound van de plaat wordt hierdoor zodanig verrijkt dat geen enkel liedje hetzelfde klinkt en het album geen moment verveelt, wat knap is met zo’n groot aantal nummers. Chapeau, daarvoor.

Mensenkinderen – Lente

Zware, theatrale liedjes, uptempo nummers met een ska-feel, stille, diepe zwanenzangen en knap gearrangeerde knallers, deze plaat heeft het allemaal. Ook de Nederlandstalige teksten zijn puik. Goed doordacht en variërend van persoonlijke thema´s tot onderwerpen die voor iedereen herkenbaar zijn. Knap!

Ook is Bas niet vies van een grapje hier en daar. In het liedje Texel verwerkte hij het aloude versje “We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal” tot een prachtig liedje dat haast melancholisch aanvoelt.

Deze prachtplaat wordt afgesloten door het nummer Wij Blijven Geloven, waarvan de tekst gebaseerd is op Lied 279 uit de Evangelische Liedbundel. Gewaagd, maar sterk doordat de tekst op veel mogelijke manieren opgevat kan worden, wat je achtergrond ook moge zijn.

Met Het Lied van Schijn en Wezen heeft Mensenkinderen een geweldige tweede plaat neergezet, die in mijn ogen al de mooiste van 2014 genoemd mag worden. Ik kijk met smart uit naar de volgende.

Download Het Lied van Schijn en Wezen op iTunes.

Voor meer informatie bezoek je de website van Mensenkinderen.

Thomas Florusse

DJ’s als DJ Master-D veranderen de wereld

mich simonVandaag de dag is dj zijn hip, maar dj worden is helemaal de shit. Iedereen wil wel de volgende Afrojack, Tiësto of Armin van Buuren worden. DJ worden is hetzelfde als kapper zijn; op elke hoek is er wel iemand te vinden die het doet.

Los van het animo voor dj-ing vergeet men vaak de werkelijke werkethiek van een dj. Het is méér dan een plaatje draaien. Het is méér dan twee nummers mixen. Nee, de dj maakt of breekt een hit. En de dj zorgt ervoor dat jij als bezoeker van een feest een leuke avond hebt… of niet.

Wij die van muziek houden moeten de dj meer erkenning geven, want het beroep dj is een echt ambacht. Wellicht groeit het momenteel in kwantiteit, de kwaliteit is echter veel belangrijker. Hiertoe moet men wel 10.000 vlieguren maken, begeleiding krijgen en natuurlijk talent hebben.

DJ’s zijn thans goud waard. Daar ben ik achter gekomen via DJ Master-D. Vijfentwintig jaar pas, maar inmiddels al een veteraan in de scene. In mijn ogen is hij de beste hiphop-dj die er in Nederland is. Zijn unieke stijl van hiphop gemixt met dancehall en old-school bubbling hoor je tegenwoordig terug bij zijn nakomelingen. Men weet het wellicht niet, maar ook het bekende nummer van DJ Chuckie, MSN Crasher, komt uit de koker van DJ Master-D. En is vervolgens door Chuckie mainstream gemaakt. Voor degenen die het nummer niet kennen of vergeten zijn voeg ik het graag toe:

Hij timmert keihard aan de weg en maakt momenteel beats voor zowel binnenlandse- als buitenlandse producties. Zelfs helemaal tot in de VS kennen ze hem. DJ Master-D, onthoud deze naam en vergeet niet; ook hij is een Rotterdamse artiest die alle steun van Rotterdammers kan gebruiken. Wij zijn Rotterdam en Rotterdam is ons bestaan.

YMP

YMP is een dichter/lyricale woordsmid, 25 jaar geleden geboren en getogen in Rotterdam. Ik ben gaan dichten, omdat ik zeer negatieve ervaringen wist om te zetten in positieve gebeurtenissen. Ik schreef ouderwetse brieven en toen werd mij verteld dat het pure poëzie was. Daar ben ik op gaan voortborduren en dat heeft geleid tot: YoungMichkeshPoemshit (YMP). Deze naam is eigenlijk een samenvoeging van alle bijnamen die ik kreeg in m’n leven. De eerste bijnaam was Young Mich, een neef gaf me de naam Kesh, Poems is wat ik schrijf en dat is mijn shit. Wil je me beter leren kennen check dan mijn blog.