Mayra Orchestra

MayraOnlineCoverWorld Of Wonder
cd-album / download-album / dvd
symfonische pop

Ooit was ik onderdeel van een singer/songwriterduo dat van plan was om onze composities te laten spelen door een poporkest van minstens tien man inclusief viool, saxofoon en harp. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan; probeer de hele club maar eens bij elkaar te krijgen voor repetities, probeer maar eens optredens te boeken op podia die groot genoeg zijn voor zoveel mensen, probeer maar eens een eerlijk gage te regelen voor al die muzikanten, probeer maar eens om ieder instrument goed uitversterkt te krijgen. In mijn geval is dat allemaal niet gelukt zoals ik het voor ogen had. Daarom keek ik met een licht prikje van jaloezie, maar vooral met veel bewondering, naar de cd en dvd World of Wonder van Mayra Orchestra.

Een enorm ambitieus project dat, afgezien van het teamwork met Christiaan Bruin op het gebied van arrangementen en mixing, volledig ontsproten is aan het brein van één singer/songwriter: Maartje Dekker. Op 1 juli 2013 werd een concert in GROUNDS opgenomen met het zestienkoppige poporkest, circusartiesten en visuals. Na een succesvolle crowdfundingcampagne werd op 6 december 2013 de live dvd samen met de cd officieel uitgebracht. De muziek, de presentatie, de aankleding, het logo, de website; alles ademt een sfeer van kwaliteit, professionaliteit en een grote belofte voor de toekomst.

Mayra Orchestra – Freedom

Ik ontmoette Maartje voor het eerst bij een open podium, ik denk vier jaar geleden. Ze was toen nog maar nét begonnen als student songwriting bij de Popafdeling van Codarts Rotterdam. Ze was nog wat onwennig en zong covers, waarbij ze door een vriend begeleid werd op piano. En kijk haar nu, met haar bleke huid en rode haren in haar in Indiase stijl versierde rode jurk, zelf achter de piano zitten midden op het podium: ze is echt een verschijning. Ze straalt het zelfvertrouwen uit van iemand die gevonden heeft wat ze wil. Zij is dan ook, behalve de composities, verantwoordelijk voor (zet je schrap): kostuumontwerp- en uitvoering, instrumenten (glasorgel, piano, percussie), zang, video’s en projecties, editing, artwork, webdesign en productie. En die kostuums en het artwork, dat mag er wezen. De pop-ups in de cd-hoesjes zijn met de hand gemaakt en zien er prachtig uit. De website is sprookjesachtig en professioneel. De live-registratie van het concert op dvd geeft een heel mooi sfeerbeeld dat volledig overeenkomt met de muziek en de stijl van het artwork.

Sprookjes, mysterie, natuur en (de duistere kant van) het circus zijn prominente thema’s. Dit zijn thema’s die mensen kennen en aanspreken. Daarom werken ze, maar daarom zijn ze ook wel een beetje clichématig. Dat hoeft niet per se verkeerd te zijn. Ik denk dat dit typisch een stijl is waar sommige mensen een beetje kriebelig van worden, terwijl anderen ernaar hunkeren om zich in de fantasiewereld te verliezen. Soms doen flarden van de muziek ineens denken aan Tori Amos, Within Temptation, Portishead of The Cranberries. Ik denk dan ook dat dit album heel goed aan zal slaan bij jongeren, en bij twintigers en dertigers die op een bepaald moment in hun leven naar “emo” of “gothic” hebben geluisterd. Dit album leent zich er enorm voor om lang uitgestrekt liggend op het vloerkleed te beluisteren met de lichten uit en de kaarsjes aan.

Tijdens het concert werden drie van de nummers gepresenteerd met een circusact, waarbij de circusact dient ter ondersteuning van de muziek in plaats van andersom, vooral bij het nummer Smoke and Mirrors, waarbij Gregor Kiock en Christiaan van de Burgt, twee waanzinnig getalenteerde jongleurs, heel bescheiden trucs vertonen terwijl het publiek de zaal binnen komt. Die keuze vind ik jammer en een beetje vreemd. Hoewel ik de muziek prachtig vind, klinkt het filmisch, en dat bedoel ik letterlijk; het klinkt alsof de muziek bedoeld is als soundtrack, ter onderstreping van iets visueel zoals een film of een circusvoorstelling. Ook al staat het orkest er prachtig bij, met hun maskers op en met Maartje als een fee in het midden, het is erg statisch en gaat gauw vervelen. De opkomst van “het beest”, bestuurd door steltloper Camiel Corneille, vond ik op zich tof gevonden maar in de context van het concert kwam dit voor mij een beetje uit de lucht vallen. Het is jammer dat Maartje achter de piano zit en niet kan bewegen. Op de dvd is de meerwaarde van de piano dan niet altijd helemaal duidelijk, maar op de cd is goed te horen dat Maartje verdienstelijk piano speelt, vooral in het fraaie stukje Interlude, en dat alle stukken “pianistisch” gecomponeerd zijn. Maar het beste kunnen, wat mij betreft, de bewegingen overgelaten worden aan circusartiesten: op ieder nummer een act! De “contortion” (slangenmens)-act van Bea Lamelas vind ik een heel mooi voorbeeld van hoe dat eruit zou kunnen zien. Echter een echt gelijkwaardige samenwerking tussen muzikanten en circusartiesten heeft flink wat voeten in de aarde, en wellicht heeft Maartje haar handen al vol aan het managen van het hele orkest.

Dat Maartje voor de mastering heeft gekozen voor Darcy Proper (o.a. Porcupine Tree, Steely Dan) kan ik wel begrijpen; vooral de sfeer van Porcupine Tree hoor ik in de muziek van Mayra Orchestra terug. Mijn favoriete nummers zijn dan ook het wat stevigere werk, zoals The Change, waarin Maartje heerlijk open en vol zingt en de onregelmatige maatsoorten (eerst 5 en dan 8) de luisteraar flink heen en weer beuken. Ook Rituals vind ik met zijn extreme dynamiek en Arabische sound heel pakkend. Keep It Here vond ik zwaar ontroerend, met een prachtig arrangement en integere stem, dat me meteen een flashback bezorgde naar mijn onzekere puberjaren. Al met al is Mayra Orchestra er zeker in geslaagd om een wondere wereld te scheppen; een prestatie waar deze mad hatter haar hoed voor afneemt.

Download World Of Wonder via iTunes.

Loes van Schaijk

Nieuwe Rotterdamse rapformatie I.K.E.A brengt eerste video uit

IKEAI.K.E.A is een nieuwe Rotterdamse-rapformatie bestaande uit B-Fresh, ZACK INK, Berry, MadMoney, Fasterr en Knowledge. Die eerste drie brengen vandaag hun eerste video uit getiteld Juiste Plek. De komende tijd kan je nog veel meer verwachten van het team.

De samenwerking zal geen invloed hebben op de solo projecten van alle artiesten.

De video is gemaakt door Berry. Bekijk de clip hier:

I.K.E.A – Juiste Plek

Zonnebrand is een nieuwe release van de negentienjarige rapper uit Capelle aan den IJssel. Berry heeft vorige week zijn Rauw&Witteman tape uitgebracht, deze is hier te downloaden. Bekijk de video van Zonnebrand hier:

Berry – Zonnebrand