Mayra Orchestra – Oracle

  • Oracle

  • Mayra Orchestra
    • Genre: Orchestrale pop
    • Release-type: cd, special edition hardcover book
    • Label: Butler Records

In de informatie die ik voorafgaand aan het schrijven van de recensie kreeg, stond de band omschreven als symfonische pop. Ik gebruik liever de term orchestrale pop voor het album Oracle van het Rotterdamse Mayra Orchestra. Zelf noemen ze hun muziek cinematic pop, dat past wellicht nog beter. Het recent verschenen tweede album is een prachtig album, met inderdaad filmische kwaliteit. De nummers zouden prima soundtracks voor een sprookjesachtige film voor volwassenen kunnen zijn.

De muziek en teksten zijn geschreven door Maartje Dekker en prachtig uitgevoerd door de (in totaal veertien) leden van het Mayra Orchestra. De briljante arrangementen en heldere productie van (orchestra-lid!) Christiaan Bruin maakt het helemaal af. De musici bespelen een scala van instrumenten, met het accent op akoestisch. Piano, cello, viool, staande bas, hoorn, trombone en harp worden onder andere gebruikt. Het Mayra Orchestra neemt je mee op een droomreis, met mooie warme ervaringen en ook hier en daar spannende en unheimische fasen.

De cd begint ingetogen met het prachtige instrumentale stuk Dawn. Piano, een lichte en heldere gitaar worden langzamerhand en subtiel omfloerst met andere instrumenten. Voor je het weet zit je in de droomreis. Een hoogtepunt vind ik het prachtige, melancholisch romantische Face In The Water. Een prachtige tekst en muziek om in te verdrinken. De cd vormt door de diversiteit aan instrumenten, de verschillende muziekstijlen die gebruikt worden, de mooie melodielijnen, de afwisseling tussen subtiliteit en volle arrangementen, de epische en zeer melodieus gezongen teksten een boeiend geheel.

Ook het experiment wordt niet geschuwd, hier en daar duikt ook wat electronica op, onder andere in Rulers en het spooky Silver Paradise. Live schijnt Mayra Orchestra ook heel bijzonder te zijn, met videoprojecties en theatrale zaken. Ik ben heel benieuwd…
Naast de gewone digipackversie is via de website ook een speciale limited edition verkrijgbaar met als extra een prachtig boekwerk met harde kaft op A4 formaat waarin de teksten en bijpassende illustraties zijn opgenomen.

Lees meer over Mayra Orchestra op hun website of volg ze via Facebook.

Finalisten Sena Grote Prijs van Rotterdam categorie Singer/Songwriter bekend

Wie treedt er dit jaar in de voetsporen van Wouter Mol (2016), DOOXS (2015) en Charl Delemarre (2014)? Na een lange feedbackdag heeft de jury van de Sena Grote Prijs van Rotterdam de finalisten in de categorie Singer/Songwriter bekend gemaakt: Alison Jutta, Elina Lys, IBROW, Joost Wander en St. Maane (alfabetische volgorde) strijden om de hoofdprijs in de publieke finale op zaterdag 26 augustus in de Rotterdamse Schouwburg.

Wie zijn de finalisten?

Alison Jutta combineert storytelling en een lekkere groove. Het repertoire van deze van oorsprong Antwerpse dame is soulful. Wij zijn blij dat ze naar Rotterdam is verhuisd!
Elina Lys is een songwriter die verschillende genres en talen combineert. Elina Lys speelt piano, N’goni, gitaar en gebruikt soms elektronische effecten om de luisteraar mee te nemen in bijzondere sferen.
Synthesizers, drumcomputers en electronica komen samen in de unieke onemanshow van IBROW.
Joost Wander is een multi-instrumentalist die Nederlandstalige funky reggaepop maakt.
St. Maane maakt nu-folk geïnspireerd door Laura Marling, José Gonzalez en Joni Mitchell. Haar liedjes bestaan uit melodische gitaarlijnen en een intieme stem.

De weg naar de finale in de Rotterdamse Schouwburg

De songwriters gaan aan de slag met de feedback van de jury om hun optreden te perfectioneren. Daarnaast worden de artiesten klaargestoomd voor de finale en krijgen ze coaching in de vorm van een stageplan check, feedback op hun biografie, presskit en social media, een fotoshoot en een workshop over financiën. Tijdens de finale treden de songwriters 20 minuten op. Nieuw dit jaar is dat de winnaar tevens wordt genomineerd voor de Rotterdam Music Award in de categorie De Belofte – powered by Music Matters.

Sena Grote Prijs van Rotterdam

Per 2017 kent de Sena Grote Prijs van Rotterdam een nieuwe opzet. De muziekcompetitie, georganiseerd door de Popunie, bevat nu vier momenten van inschrijving en vier losse finales. Per categorie wordt een finale georganiseerd op een locatie die het beste bij de categorie past. De Bands finale vond op 20 mei in Rotown plaats met St. Solaire als grote winnaar! Later dit jaar komen de categorieën Hiphop en Electronics nog aan bod in Bird.