From The Heart

cover From The HeartLeave It All Behind
cd- / download-album
hardcore punk
WTF Records

Alhoewel de Rotterdamse band From The Heart begin 2012 reeds is opgericht, is het op WTF Records uitgebrachte album Leave It All Behind pas de eerste langspeler.

Geduld is ook hier een schone zaak, want Dennie, Jack, Tymen en Aart knallen er gelijk volle bak in met 14 tracks, waarbij oude tijden herleven.

Het geluid van From The Heart ligt namelijk in de trant van oldschool New York hardcore en eurocore en wordt plankgas vol overgave gebracht. Als een razende Roeland vliegen in 28 minuten de nummers voorbij, die o.a. worden gekenmerkt door groovende stukken, singalongs en snellere metallic passages.

Verwacht echter geen unieke variant op het genre, want het geluid is wel erg herkenbaar en tekstueel gezien worden de hardcore clichés ook niet geschuwd. Maar de energie is zeer aanstekelijk en maakt van From The Heart een welkome aanvulling op de hernieuwde golf aan eurocorebands.

Het Rotterdamse hardcore firmament kan dus naast bands als All For Nothing en Meet The Storm, ook From The Heart op het lijstje bijschrijven!

Wil je meer weten over From The Heart? Bekijk hun Facebookpagina.

BleuNoir

songs of wood and stone coverSongs Of Wood And Stone
download-ep
alternative jazz / ambient

BleuNoir is een Rotterdamse act van Gerben van Etten, welbekend als toetsenist van The Cosmic Carnival. Zijn allereerste solo release (“top to bottom”, zoals hij zelf zegt) is een korte, maar krachtige eerste poging voor van Etten met de al even krachtige naam Songs Of Wood And Stone. Het klinkt als een jazz plaat, gezien door een filter van James Blake.

De opener van de ep is een interessante renditie van het Italiaanse kinderliedje Farfallina (kleine vlinder). Van Etten beschikt over een mooie, maar misschien niet echt geweldige stem, die niet altijd de juiste noten volledig weet te raken. Het draagt uiteindelijk wel bij aan de sfeer, dus erg is het niet. Als Spinvis het kan en mag, dan mag BleuNoir dat ook!

Silk Station legt de nadruk nog meer op jazz dan de opener. Een heerlijk warme sfeer ligt bovenop een lichte brush drumkit met een saxofoon die af en toe even om de hoek komt kijken. Het doet me heel erg denken aan de ambient jazz meesters van Bohren & Der Club Of Gore en die vergelijking maakt tevens dat ik het jammer vind dat Silk Station niet een stuk langer is.

De laatste track op de ep is Catharsis, een nummer met een zachte, atmosferische ondertoon bovenop een drumbeat die zo uit een 2 Door Cinema Club track gehaald had kunnen zijn. Rauwe sub bas, veel delay over de piano en vocalen verzopen in reverb maakt dit muziek die zowel op de voor- als achtergrond kan staan en hetzelfde effect zal hebben.

Al met al is dit een zeer sterke eerste stap voor BleuNoir als solo artiest. Uit de drie nummers blijkt dat de beste man genoeg ideeën heeft en er ook geen moeite mee heeft deze goed uit te werken. Dit is er één om in de gaten te houden.

Chris Anderson