De Waanzin

coverSpuit 11
cd-ep
Nederlandstalige pop/rock/ 70’s

Voor je eigen portie waanzin kun je terecht op Soundcloud. De ep-hoes, of het soundcloudplaatje beeldt een flesje af met een waarschijnlijk dodelijke vloeistof. Als je De Waanzin zelf aan het woord laat noemen ze hun muziek brutaal en weerbarstig.

Er is nogal wat mis met de muziekwereld in deze tijd en De Waanzin gaat daar verandering in brengen. Zo staat het beschreven onder de video van Stottertest op Youtube. Een video die wel wat weg heeft van Subterranean Homesick Blues van Bob Dylan. U weet wel, die bordjes met woorden.

Met de gevaarlijke cover en de boodschap de muziekwereld te willen veranderen had ik een super rauw debuut verwacht. Iets wat harder is dan je aankunt, wat verder gaat dan je kunt volgen.

Geen zorgen, zo gevaarlijk is De Waanzin niet. Ook De Waanzin voelt liefde en twijfel. Ook De Waanzin houdt van een duidelijke liedstructuur, van rijmen, vierkwartsmaat, drums, bas, verstaanbaarheid, meezingers, blues, niets gevaarlijks dus.

De arrangementen blijven dan ook best wel braaf. Goed gespeeld, maar niet heel spannend. De waanzin zit ‘m in de teksten. Die zijn vindingrijk en zitten vol met grapjes en slimmigheden. Dat maakt dat een derde, vierde, vijfde keer luisteren toch weer nieuwe ontdekkingen met zich mee brengt. Het nummer Dat Ik Jou Wil is daar een goed voorbeeld van.

Soms doet het me een beetje denken aan (en dit is een compliment) de plaat Roltrap naar de Maan van Klein Orkest. Is dat geen kinder-cd? hoor ik u nu denken. Jazeker! Maar wel de aller tofste kinder-cd van de hele wereld. De vergelijking zit ‘m niet in de onderwerpen maar in de slimme teksten en het plaatsen van de woorden.

Luister deze ep niet op de achtergrond. Ga er voor zitten en laat de gevatte teksten op je inwerken. Het zal niet lang duren of je zingt luidkeels het refrein van Dat Ik Jou Wil mee. Of Naast Mezelf. Of eigenlijk alles. Surf snel naar Soundcloud en sluit je aan bij De Waanzin.

Sophie Reekers

Music Support: Spraakuhloos, de enige bewegende stilte

12196312_1649106022014103_6973876385196767836_nOp zaterdag 23 januari aanstaande vindt de eerste editie van dit jaar plaats van SpraakuhlooS in de Leeszaal West. In een knusse huiskamersfeer gaan we genieten van een warm drankje, zoete snack en fijne performances van Meneer van Dalen, Le Seton en Poetic Motion.

12491970_1673790136212358_735657095959579440_oMeneer van Dalen
Pure popsongs in je moerstaal; dat kun je van Meneer van Dalen verwachten. Met vernuftig in elkaar gestoken teksten laat Sophie Reekers je nog eens nadenken over dingen die je altijd als vanzelfsprekend beschouwde. Meneer van Dalen dompelt je onder in dromerige melodieën, om je vervolgens met tegendraadse ritmes door elkaar te schudden. Dat levert live even intieme als uitbundige momenten op! Perfect voor een avondje SpraakuhlooS dus..

Le-Seton-e1452075885206Le Seton
Le Seton kenmerkt zichzelf door te zingen ‘hoe het echt is’ en zijn eigen leven in zijn teksten niet te sparen. Zelf- kritisch, maar met de nodige (sarcastische) humor. Uiteindelijk pikte Lange Frans in 2014 de track ’10 uur in de ochtend’ op en draaide deze op Slam FM. Momenteel werkt Le Seton met een aantal producers aan enkele nieuwe tracks. Daarnaast was Le Seton finalist tijdens de Sena Grote Prijs van Rotterdam 2015.

12495201_1674332739491431_3195276669189367437_nPoetic Motion
De laatste aankondiging voor aanstaande zaterdag is een verrassende en mega toffe act grin-emoticon! SpraakuhlooS is voor iedereen en zij zijn op dansvlak een primeur; Poetic Motion! Poëten spelen met woorden om tot uitdrukking te komen op papier. Dit kan simpel en zichtbaar, maar ook verborgen achter een reeks van woorden. De woorden zijn de bewegingen, de uitdrukking is de expressie, die samenkomen op de dansvloer. Poëten nemen de tijd voor het uitvoeren van hun creatie om details zichtbaar en duidelijk te maken. ‘Poetic Motion’ was daarom de perfecte naam voor de dansact van Johnny en Gina.

Momenteel hebben Johnny en Gina een succesvolle gelijknamige dansschool opgebouwd in Rotterdam Spaanse Polder. Van maandag tot vrijdag geven zij hier les, om mensen kennis te laten maken met de salsa cultuur. Aanstaande zaterdag zijn ze te zien in de Leeszaal!

Extra informatie
Datum: zaterdag 23 januari
Locatie: Leeszaal Rotterdam-West, Rijnhoutplein 3
Aanvang: 19.30 uur
Entree: €3,50, incl. Spraakuhloos lekkere cupcake.
Bekijk het Facebookevent.

Meer over Spraakuhloos vind je op hun website en Facebookpagina.

POPUNIE_MUSICSUPPORT_RDAM_FC

Dit event wordt mede gefinancierd door Music Support Rotterdam.