Tim Tomassen

tim tomassen coverHet Vraagstuk
cd-ep / download-ep
Nederlandstalige singer/songwriter

Ja hoor, het is weer voorjaar. De dagen worden langer, de vogeltjes beginnen hun vrolijke gefluit al wanneer jij nog lekker ligt te maffen en de muzikanten onder ons besluiten zich daar geheel op aan te passen.  Zo ook de Rotterdamse singer/songwriter Tim Tomassen. Met een indrukwekkende speellijst die hem in 2013 door stad en land bracht, presenteert hij op 16 mei aanstaande zijn ep Het Vraagstuk in de Bergsingelkerk in Rotterdam.

Nederlandstalige singer/songwriters, het blijft gedurfd en manifesteert zich meestal in twee uitersten; geweldige nummers met goed doordachte teksten die in de kleinkunst niet misstaan of liedjes die je eerder gehoord lijkt te hebben in de laatste aflevering van Sesamstraat. De liedjes van Tim Tomassen behoren toch echt tot… *tromgeroffel* jawel, de eerste categorie.

Het Vraagstuk is een ep bestaande uit zes liedjes die variëren van vrolijk tot weemoedig. Zoals het een singer/songwriter betaamt, zeggen we dan maar. Gebouwd op akoestische gitaarpartijen en begeleid door een strakke band zonder toeters en bellen, klinken de songs stuk voor stuk fris en eigen. Strepen Van De Nacht, het eerste nummer, doet bij vlagen denken aan het vroegere werk van ons eigen Bløf. Een verrassende akkoordprogressie en een knappe tekst, voorzien van een simplistisch doch prettig arrangement en mooie koortjes.

Dan volgt De Man Op Het Station, een nummer met een beeldende tekst die stof tot nadenken geeft. Een prachtig refrein en een mooie opbouw. Het volgende nummer, Terug Naar Het Begin, is een slepende song met een feelgood-vibe, die naarmate de tijd verstrijkt steeds beter gaat lopen. Tim Tomassen heeft een geheel eigen stemgeluid dat geen enkel moment misstaat in combinatie met zijn teksten. De subtiele pianopartijen voegen in al haar eenvoud veel toe.

Dan is het even tijd voor een rustmomentje; Schreeuwen Tegen Muur is een intrigerende ballad met een enigszins zware tekst. Wat wordt er nu eigenlijk bedoeld? Dat is de vraag, die eigenlijk een vraag moet blijven. De vocalen komen uit het hart en maken het liedje op zich erg geloofwaardig. Wat ik vooral niet moet vergeten is dat deze ep prachtig geproduceerd is; helder, fris en lekker in-your-face. Mede daardoor is deze plaat erg prettig om naar te luisteren.

Het laatste liedje op Het Vraagstuk, de zogenaamde titeltrack is misschien wel mijn favoriete track. Een rustig begin en een subtiele opbouw maar wederom met een geweldige tekst, vooral in het refrein. Een prettig en uiteindelijk vrolijk klinkend liedje bestaand uit vragen, geen antwoorden en doorzettingsvermogen. Daar houd ik wel van.

Met deze ep komt Tim Tomassen met een mooi palet aan liedjes. Een ep die de potentie heeft om nationale bekendheid te genereren, en dat is hem natuurlijk van harte gegund. Ik gun hem zelfs internationale bekendheid, maar ik denk niet dat iedereen zijn teksten dan nog begrijpt. Tot volgend jaar op de festivals.

Download Het Vraagstuk op Soundcloud of beluister de ep op Spotify.

Voor meer informatie bezoek je de website van Tim Tomassen.

Thomas Florusse

The Hard Way

the hard wayyThe Hard Way
cd-album / download-album
breakcore
PRSPCT Recordings

Het is niet de eerste keer dat The Hard Way aan bod komt op onze site. Zo kon de doorgewinterde Popunie volger vorig jaar al kennis maken met het brute geluid van het drietal, maar voor hen die net onder een steen vandaan komen; In een notendop is The Hard Way een trio producers die ruimschoots hun sporen hebben verdiend in het genre van breakcore en industriële muziek die erop lost beukt. Als The Hard Way hebben de heren enkele vaste thema’s die samen te vatten zijn in seks, drugs, hel en breakcore.

Om het geluid te beschrijven van de heren kom je toch al snel uit bij een recept om bommen te maken uit Fight Club. Bij de The Hard Way gaat het ook niet zozeer over ideeën, maar meer de rituelen om jezelf één te maken met de donkere kant van het leven, maar let wel: alles met een snuif absurditeit en een sterke dosis humor. Een voorbeeld is een serie beats, die klinken alsof ze een klopboor hebben opgenomen, te besluiten met de tekst: “I’m available for children’s parties”. Voor de rest maakt de drummachine overuren, is de atmosfeer smeriger dan de douche in een studentenhuis en krijg je het gevoel dat je een privé rave krijgt voorgeschoteld.

Het intro No Snow No Show heeft alles dat een voorbode nodig heeft: afstandelijke geluiden, een sample van een boze man, de muziek blijft op de achtergrond en een referentie naar cocaïne (de sneeuw). Vanaf dat moment zijn onze oren van de The Hard Way en trekken we op in de derde versnelling.

Het album bouwt gestaag op en de breaks worden gevuld met IDM of samples. De samples worden verknipt en herhaald en je krijgt in feite een dikke knipoog van de heren of is het een zenuwtrekking na een nacht doorhalen? Hoe dan ook, op deze manier wordt de breakcore tolerantie opgebouwd totdat je de beats meer nodig hebt dan een dertien in een dozijn junkie. The Hard Way weet op deze manier een zesgangenmenu van muzikaal geweld op te dienen, waar je niet van af kan blijven.

The Hard Way – Total Fucking Nihilism

Total Fucking Nihilism, Sodomizer en Pentagram Of Coke zijn niet vies van een pit. Vooral de laatste track van de drie is als een hogesnelheidstrein met weinig stops. Het nummer raast langs je oren en voor je het weet is het voorbij. Humor Of The Tumor geeft de nodige adempauze, waarna doodleuk de naam van het trio wordt gescandeerd. Tot slot is de apotheose voor Crakchouse Warming Party, met zijn spelfout en sterke gitaarriff, een klasse afsluiter. Maar The Hard Way heeft nog een anti-climax: een combinatie van instrumentaal gerommel en een klaarkomende man. Dit alles maakt het debuutalbum van The Hard Way uitstekend. De heren weten met een goede opbouw, kneiterhard geluid en zwarte humor een sterk album op te leveren. Chapeau… of neem nog een snuif.

Download The Hard Way op Bandcamp.

Voor meer informatie bezoek je de Facebook pagina van The Hard Way.

Triptan

The Hard Way staat op 20 september op Popunie Live @ Baroeg Open Air