Dads5

dads5Dads5
cd-album
rootspop

Alsof je naar een paar nummers van Willy Deville in combinatie met Dire Straits zit te luisteren. Een soort van poppy Americana, maar ook net weer niet. Akoestisch maar toch elektrisch, slow maar toch powerful, authentiek maar toch hedendaags. Even in het kort beschreven waar Dads5 voor staat. De ideale muziek voor de donkere wintermaanden.

Zanger Rene Stuyt heeft een mooi vol timbre en mompelt zich bijna door de teksten heen zonder dat dit vervelend is. De opgefokte gedrevenheid van een jongere generatie ontbreekt hier. Doorleefd, bluesy, sepia en genoeg ervaring om heel laidback in de songs te hangen. Luister vooral naar Dancing In The Night en je weet dat hier geen woord van gelogen is. Stuyt als zanger maakt hier enorm goede sier.

Het gehele album ademt een laidbacksfeertje uit. Het past precies in het plaatje van deze wat ouder wordende muzikanten. Het vijftal heeft een streepje voor op de jongemannetjes die in de rij staan voor landjepik. De mannen van Dads5 hebben goed nagedacht over het repertoire in combinatie met levenservaring. Er is duidelijk niet over één nacht ijs gegaan. En met subtiele melodieën en samenzang wordt er flink gequote uit de Amerikaanse popmuziek uit de jaren zeventig. Niet dat dit de overhand krijgt, maar laagje over laagje is dit wel aanwezig.

Dit album kent een tragisch verhaal. Kort na de opname raakte drummer Hans Bouter in coma, nadat hij in India een auto ongeluk had gehad. Twee dagen na de release overleed Hans. Een verdrietig relaas dat dit album goudomrand maakt, want het is toch bijzonder dat Dads5 door is gegaan en dit album heeft uitgebracht.

Het album kent enkele uitschieters zoals Slow Train en het stoere Goodbye en Dancing In The Night. Songs die lekker wegluisteren en precies laat horen waar muzikanten de mosterd vandaan halen. In Dancing In The Night schuurt Dads5 tegen de Britse Tindersticks aan. De mannen brengen een stukje salonmuziek bij uitstek. Een open haart, dikke Havana en een glas robuuste rode Spaanse wijn, laten we zeggen een Rioja. Zeker het trompetwerk van Vincent van Klaveren zorgt ervoor dat de recensent hier erg veel zin in krijgt.

Toch is niet heel het album superieur. Gaandeweg komt de sleet er een beetje in en schuurt het een beetje richting uitgang. Heel erg is dit niet. Maar voor muzikanten met zo’n enorme staat van dienst wel een puntje van kritiek waar opgelet mag worden.

Cok Jouvenaar

Vraag ontheffing straatoptredens aan vóór 31 december

straatmuzikantenBen jij muzikant, kunstenaar of heb je een andere act en wil je in 2014 graag optreden in het centrum van Rotterdam? Pak je kans en schrijf je dan vóór 31 december in.

Om te mogen optreden op straat in het centrum van Rotterdam heb je een zogenoemde ontheffing nodig. De gemeente Rotterdam wil graag een gezellig en levendig centrum en geeft daarom vanaf januari extra ontheffingen uit.

Beschikbaar zijn 45 ontheffingen voor individuele muzikanten en 5 voor groepen. Daarnaast zijn er voor straatartiesten ook nog eens 50 ontheffingen beschikbaar.

Inschrijven
Om in aanmerking te komen voor een ontheffing moet je jezelf vóór 31 december inschrijven bij het deelgemeentekantoor op het Stadhuisplein 30, 2e etage. De inschrijving is gratis maar je moet wel een geldig legitimatiebewijs meenemen.

Bij het verlenen van de ontheffing let de gemeente op uitstraling, technische vaardigheden, frequentie van optreden en soort instrument. Zo hoopt zij een divers aanbod aan straatartiesten en –muzikanten een kans te geven.

Toekenning
In januari horen de mensen die zich hebben ingeschreven of ze in aanmerking komen voor een ontheffing. De ontheffing is vervolgens een heel jaar geldig.

Voor meer informatie ga je naar de site van de Gemeente.