Rats On Rafts toegevoegd aan programma Noord Bruist Festival

noord bruistHet Noord Bruist Festival op 23 en 24 augustus pakt uit met extra toevoegingen aan het programma. Op vrijdag is de Rotterdamse band Rats On Rafts de afsluiter van de avond. En Bettie Serveert is aan het programma van zaterdag toegevoegd. Eerder maakte het stadsevenement op het Noordplein al bekend dat publiekstrekkers als Waylon, Convoi Exceptional en Ntjam Rosie hun opwachting maken. Het volledige programma is binnenkort bekend.

Rotterdamser kun je het niet hebben! De new wave- en post-punkband Rats On Rafts bracht in 2010 nog een ode aan illustere stadsgenoten met het nummer The Moneyman van Kiem, een new waveband uit de jaren tachtig. Na het uitbrengen van hun debuutalbum The Moon Is Big in 2011 kwam de band vaker in de media. De band trad live op in de studio van 3FM, was Hollandse Nieuwe van de Maand bij 3voor12 en speelde in De Wereld Draait Door.

Wandeltour
Naast de gratis programmering kunnen festivalgangers ook op ontdekkingsreis in het Noorden. Spam, Rotterdam ByCycle en Stichting Noord Bruist organiseren de Nieuwe Noorden Tours. Met een gids wandel je langs verborgen plekken en ontmoet je rasechte Rotterdammers en ondernemers van het eerste uur. Er is speciale aandacht voor de jaren ‘50/’60 woning die met minutieuze aandacht voor detail is ingericht – tot de loden afvoer van het toilet aan toe.

Ook wordt er een bezoek gebracht aan The Jumping Flea Market. Na jarenlang als mobiele markt op ukelele-festivals te hebben gestaan, verkoopt het duo The Uke Box (Marko van der Horst en Shelley Rickey) hun zelfgemaakte snaarinstrumenten nu in hun winkel op de Zaagmolenstraat. Hier hoor je hoe een echte ukelele klinkt en ontdek je het verhaal achter dit bijzondere instrument.
Aanvang wandeltour: 13.30 uur, kosten: 7 euro p.p. Reserveren via: reserveren@rotterdambycycle.nl of 010-465 22 28.

De wandeltocht eindigt met een bezoek aan de Urban Living Room op het Noordplein; een huiskamer in de openbare ruimte met muziek en het beste van Dutch Design.
Kunstenaar Eddy Kaijser vertelt over de transformatie die de plek ondergaat; van stad tot huiselijke setting. De Urban Living Room draait om gastvrijheid, kleinschaligheid en ontmoeting in de grote stad. Een plek in de openbare ruimte waar mensen kunnen samenkomen, typische spelletjes kunnen spelen als Mens-Erger-je-Niet en Ganzenbord, thee kunnen drinken en huiskameroptredens meemaken.

In de Urban Living Room wordt je verrast door het Rotterdamse duo Sommerhus. Het tweetal maakt sfeervolle kamerpop, klassieke thema’s en intieme duetten, geschreven voor twee stemmen, akoestische gitaar en contrabas.

Extra informatie
Datum: Vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus
Locatie: Noordplein, Rotterdam
Aanvang: Vrijdag vanaf 18:30 uur / Zaterdag vanaf 15:00 uur
Entree: gratis

Voor meer informatie bezoek je de website van het Noord Bruist Festival.

Hef

hef_papierwerk_albumcoverPapierwerk
cd-album
hiphop
Topnotch

Hef is geboren in Rotterdam, doorliep de basisschool in de Amsterdamse Bijlmer maar maakte pas écht kennis met het leven in een grimmige buurt in Hoogvliet. Hij kwam hier in aanraking met criminaliteit, maar heeft zijn roeping gelukkig gevonden voordat het mis ging: muziek. Als oudgediende ben ik eigenlijk alleen bekend met Hef zijn classics, zoals Puur en Luie Mannen. Wat ik zo tof vond aan Hef is zijn laidback manier van rappen op keiharde beats, en het typeert tot op de dag van vandaag nog steeds zijn stijl. Papierwerk is de opvolger van de succesvolle plaat Hefvermogen en telt maar liefst 19 tracks.

Wat direct opvalt is het grote aantal producers waarmee Hef heeft gewerkt. Zowel de stijl als de kwaliteit is erg uiteenlopend maar het past eigenlijk allemaal wel bij elkaar. Vanaf het moment dat het intro er in beukt gaat Hef los. Van bijna romantische tracks – let op: bijna, Hef heeft het gewoon over wiepen en poenie (mocht je niet weten wat dit betekent, Google is your friend!) – tot elektronische clubtracks. Hef spit erover met een gemak waar je u tegen zegt. Dat is ook eigenlijk mijn enige punt van kritiek: Hef had het back in the day al over de hood, zijn slippers, money, heel veel blowen en zijn ‘hooptie’ (ghettofabulous motorvoertuig). En tegenwoordig is het onderwerp seks daar aan toegevoegd, maar verder valt onze favoriet uit Hoogvliet nogal in de herhaling. Maar eerlijk is eerlijk: als Hef ineens zou gaan rappen over het milieu of over politiek zou ik het niet gaan luisteren. Hef is ondanks zijn beperkte onderwerpkeuze wel scherp en eigenlijk ontzettend grappig. In het kader van never change a winning team, in dit geval Team Vieze, denk ik dat hij en zijn crew precies door moeten gaan met waar ze mee bezig zijn.

Omdat het geheel van tracks zo divers is, is het moeilijk favorieten kiezen. Maar op de een of andere manier achtervolgt de track Stoomtrein me nog steeds. De beat is zomers, laidback en past precies bij het onderwerp. De drums in Ze Weten Het zijn erg lekker, het zijn dezelfde drums als in Jiggy Dje’s Ik Heb Je en ze hadden misschien nog wel wat harder gemogen. Drink Van Me met Opposites is eigenlijk alleen al geniaal vanwege de featuring van Sjaak, op de een of andere manier maakt die man van elke track waarop hij meedoet een instant classic. Een van mijn favoriete producers in Nederland, Louis Bordeaux, levert ook een van de betere producties af op deze plaat. Al met al is het Hef gelukt om een veelzijdige plaat te maken met hoge energie, zelfs in de downtempo tracks. Hef is dichtbij zichzelf gebleven en daardoor komt het geheel puur en echt over. Wat mij betreft runt hij nog steeds Hoogvliet en daarbij een belangrijk deel van de Nederlandse hiphopscene.

Download Papierwerk via iTunes.

 Conchitta Bottse